Săgeţi dinspre Ministerul Agriculturii în scandalul legat de Banca de Gene Buzău: „Este un proiect nefuncţional“

Săgeţi dinspre Ministerul Agriculturii în scandalul legat de Banca de Gene Buzău: „Este un proiect nefuncţional“

Sute de buzoieni au protestat faţă de înlocuirea lui Vânătoru de la conducerea Băncii de gene

Scandalul în jurul Băncii de Gene Buzău pare că este departe de a fi stins. Printr-un comunicat de presă redactat duminică, 15 decembrie, Ministerul Agriculturii îi acuză pe cercetătorul buzoian şi pe foştii guvernanţi că induc în eroare opinia publică atunci când omit să spună că în România există deja o bancă de gene la Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Agriculturii a emis în cursul zilei de duminică un comunicat prin care explică motivul înlocuirii lui Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău cu Adrian Chesnoiu. 
 
Lipsa unei strategii de dezvoltare ar fi principalul motiv pentru aducerea lui Chesnoiu de la AFIR în conducerea Băncii de Gene din Buzău, instituţie care ”la acest moment este un proiect nefuncţional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă şi mai ales fără să ţină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională”.
 
Potrivit comunicatului de presă, decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituţii din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 
 
”Având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat fiinţă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău şi până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, aşa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se aşteaptă de la noul director, Adrian Ionuţ Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
 
Actuala conducere a Ministerului Agriculturii îşi acuză predecesorii că încearcă să propage în spaţiul public ”informaţii menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înfiinţării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională, ba mai mult fosta conducere a adoptat H.G. 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea A.S.A.S.”.
 
”Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncţional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă şi mai ales fără să ţină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională care nu a fost menţionată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019”, mai scrie în comunicatul M.A.D.R..
 
Ministerul Agriculturii mai precizează că în ceea ce-l priveşte pe Costel Vânătoru, acesta poate în continuare să îşi pună în valoare cunoştinţele în vederea dezvoltării sectorului legumicol naţional, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările