VIDEO Sute de oameni au demonstrat la Buzău pentru susţinerea cercetătorului schimbat de la şefia Băncii de Gene. Cine este Costel Vânătoru, horticultorul demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 500 de oameni au fost la mitingul de susţinere a lui Costel Vânătoru FOTO Iulian Bunilă
Peste 500 de oameni au fost la mitingul de susţinere a lui Costel Vânătoru FOTO Iulian Bunilă

Sute de oameni au participat duminică, 15 decembrie, în Piaţa Dacia din Buzău la mitingul de susţinere a cercetătorului Costel Vânătoru. Specialistul în horticultură a fost înlăturat vineri, 13 decembrie, de la conducerea Băncii de Gene Buzău de către ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi înlocuit cu directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Peste 500 de persoane s-au strâns duminică, 15 decembrie, de la ora 11.00, în centrul municipiului Buzău la primul miting împotriva actualului guvern după instalare.

Acţiunea de protest a fost organizată de primarul Buzăului, Constantin Toma (PSD), prima parte a manifestaţiei fiind transmisă live pe pagina de Facebook a primăriei.

Iniţiatorul protestului, primarul Constantin Toma, a fost primul care a urcat pe scenă, după care a invitat la microfon mai multe persoane care au criticat decizia guvernului PNL. 

Aceştia s-au folosit scena şi instalaţia de sonorizare care fusese montată pentru „Târgul de Crăciun” din Piaţa Dacia. De altfel, participanţii la adunarea publică au fost nevoiţi să se strecoare printre figurinele şi căsuţele cu bunătăţi din târg.

buzau

În partea a doua a protestului, participanţii au plecat într-un marş pe Bulevardul Nicolae Bălcescu înspre Prefectură şi apoi către Banca de Gene, care are sediul în Parcul Crâng.

Costel Vânătoru nu a participat la miting, pentru a nu lăsa locul unor interpretări. A ţinut să le mulţumească celor care îl susţin în demersul său pe care îl descrie ca fiind unul pur ştiinţific.

Cercetătorul Costel Vânătoru a fost îndepărtat de la conducerea Băncii de resurse genetice vegetale, unitate aflată în curs de organizare, şi înlocuit cu directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu.

Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. 

Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. 

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare la Buzău şi lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite