Peste 800 de kilograme de ambră, confiscată de la traficanţi, expusă la Muzeul Chihlimbarului din Buzău. Va fi vândută apoi la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Poliţia de Frontieră
Sursa Poliţia de Frontieră

Muzeul din Buzău va expune, în curând, aproape o tonă de chihlimbar ucrainean neprelucrat, care a fost capturat de la traficanţi. Ambra galbenă va fi văzută într-o expoziţie temporară la Muzeul Chihlimbarului de la Colţi. Ulterior, Agenţia Ministerului Justiţiei va scoate la licitaţie online chihlimbarul capturat.

Conducerea Muzeului Judeţean Buzău a aflat de curând despre oportunitatea de a expune o mare cantitate de chihlimbar în stare brută, capturat de la traficanţi surprinşi la graniţa cu Ucraina. 

Ambra galbenă ar putea fi văzută într-o expoziţie temporară la Muzeul Chihlimbarului de la Colţi. După închiderea expoziţiei temporare, Agenţia Ministerului Justiţiei va scoate la licitaţie online cele 800 de kilograme de chihlimbar brut.

„Am fost contactaţi ca singurul muzeu al chihlimbarului unul din foarte puţinele din Europa pentru o colaborare în vederea organizării unei expuneri a acestei cantităţi mari de chihlimbar. Această colaborare vine ca o continuare firească a evoluţiei instituţiei noastre”, declară Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Pietrele semipreţioase au fost confiscate de procurorii DIICOT, la sfârşitul anului trecut, în urma unei operaţiuni ce viza o reţea de contrabandă, din Suceava.

Ambra galbenă, cum i se mai spune chihlimbarului, provine din Ucraina, şi urma să ajungă în în Ungaria, Cehia, Polonia şi Lituania pentru a fi prelucrată şi apoi vândută de reţeaua de traficanţi, care ar fi obţinut astfel venituri substanţiale.

buzauambracolti

Sursa Poliţia de Frontieră 

Banii obţinuţi de stat din vânzarea la licitaţie vor ajunge la bugetul public. Deocamdată, captura de chihlimbar este păstrată într-un depozit de strictă securitate al Agenţiei Naţionale de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate.

Muzeul Judeţean Buzău deţine în patrimoniu cel mai mare exemplar de chihlimbar de Colţi, descoperit până acum. Are 3,5 kilograme.

Ce este chihlimbarul şi la ce se foloseşte

Chihlimbarul, numit şi „ambră galbenă”, este o piatră semipreţioasă de culoare galbenă, transparentă, translucidă sau opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, şi anume răşina fosilă. Chihlimbarul nu este ambră adevărată.

Unele incluziuni îi pot conferi culoare albăstruie sau verzuie, aşa cum este chihlimbarul din Republica Dominicană. Aceste pietre sunt exemplare rare şi foarte scumpe.

Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Provine din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin incluziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinii.

Peştera Cave of El Soplao El Soplao din Cantabria, Spania, conţine cel mai mare zăcământ de chihlimbar din Europa, datând de acum 110 milioane de ani.

În România, singura exploatare de chihlimbar a fost în satul Colţi, Buzău.

În România există un tip de chihlimbar specific munţilor Carpaţi, numit „rumanit”, de culoare galben-verzuie, despre care savantul Gheorghe Munteanu-Murgoci a demonstrat în 1902, prin lucrarea sa de doctorat, că este chihlimbar, nu tămâie.

Chihlimbarul este socotit piatră preţioasă încă din timpurile preistorice, fiind folosit ca bijuterie sau obiect de cult. Unele bijuterii de chihlimbar din Egiptul antic, care s-au păstrat, au o vechime de peste 6.000 de ani.

Exploatarea şi comercializarea acestei pietre semi-preţioasă a început în neolitic. În Europa, începând din antichitate, pe ruta Roma - Kaliningrad a fost creat "Drumul chihlimbarului", ca dovadă a aprecierii acestui produs, rută ce a fost utilizată mult timp.

Una dintre operele de artă cele mai valoroase din istorie realizate din această piatră preţioasă este „Salonul de chihlimbar”, ale cărui decoraţiuni din chihlimbar au fost făcute cadou în anul 1716 de regele Prusiei, Frederic Wilhelm I (1688-1740), ţarului Rusiei, Petru cel Mare. Acest obiect de artă, expus în Rusia, a dispărut (a fost furat) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Între 1979-2003, salonul a fost reconstruit după fotografii de către specialişti ruşi şi acum, este expus în Palatul "Ecaterina" din oraşul Puşkin (fostul sat Ţarskoe Selo), la circa 25 km sud de Sankt Petersburg. Ultimele căutări de regăsire a decoraţiunilor originale de chihlimbar au fost în 2011, fără succes.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite