Legătura dintre Buzău şi faimosul Don Quijote. Cum a ajuns oraşul să-l omagieze pe eroul lui Cervantes

Legătura dintre Buzău şi faimosul Don Quijote. Cum a ajuns oraşul să-l omagieze pe eroul lui Cervantes

Buzău este promovat de un muzeu din Toledo, Spania, ca unul dintre oraşele lumii care aduc un omagiu scriitorului Cervantes şi personajului acestuia, Don Quijote de la Mancha. Legătura dintre localitatea din România şi marea operă din literatura universală o reprezintă un monument din inox, realizat de artistul Bogdan Adrian Lefter.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Muzeul Cervantino a fost construit în oraşul El Toboso, provincia Toledo, unde locuia Dulcinea, marea iubire a lui Don Quijote. 
 
Centrul cultural are în colecţia sa diverse ediţii ale cărţii „Don Quijote de la Mancha”, în mai multe limbi. 
Instituţia derulează un proiect intitulat „Cervantes: imagini în lume”, prin care sunt căutate diverse opere de artă din lumea întreagă dedicate lui Cervantes şi lui Don Quijote. 
 
O astfel de lucrare de artă a fost descoperită în oraşul Buzău de către Brigitte Moise de la Centrul Cultural Cervantino. Este vorba despre statuia din inox, intitulată „Omagiu”, realizată de buzoianul Bogdan Adrian Lef­ter, şi amplasată în rondul din faţa Cartierului Orizont.
 
După ce reprezentanta Centrului Cervantino l-a contactat pe artistul buzoian, acum, întreaga poveste şi imagini cu monumentul de la Buzău au fost făcute publice, alături de alte lucrări de artă de patrimoniu din lumea întreagă dedicate lui Don Quijote.
 

Bogdan Adrian Lefter le-a explicat reprezentanţilor Centrului Cervantino că ideea ansamblului statuar a pornit de la dorinţa unui afacerist local, Nicu Dinu, de a-i aduce un omagiu unui fost angajat, Florin Dinu, pictor şi director de producţie în cadrul fabricii Rotec.

Sculptorul a studiat lucrările lui Florin Dinu pentru a realiza o sculptură omagială reprezentativă. Schiţa cu un cavaler precum Sf. Gheorghe sau Don Quijote i-a atras atenţia. 
 
”Iconografic s-ar putea asemăna cu Sfântul Gheorghe luptând cu balaurul sau cu Don Quijote luptând cu morile de vânt. Consider că ambele variante sunt valabile pentru a întregi ideea pe care am dorit să o transmit: lupta omului cu viaţa, cu diferite obstacole”, a declarat sculptorul buzoian.
 
Lucrarea are zece metri înălţime, şase metri lăţime şi cântăreşte cinci tone. Monumentul finanţat de omul de afaceri din Buzău a fost donat municipalităţii buzoiene în anul 2013.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: