O duzină de basculantă de gunoi strânse în fiecare lună, de lângă un drum de nici 20 de kilometri

O duzină de basculantă de gunoi strânse în fiecare lună, de lângă un drum de nici 20 de kilometri

Voluntarii au strâns zeci de saci de gunoi de lângă drumul dintre Predeal şi Râşnov FOTO Ioan Buciumar

Un drum de nici 20 de kilometri dinn Braşov le dă mari bătăi de cap responsabililor din cauza cantităţii foarte mari de deşeuri aruncate de cei care îl parcurg

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu mai puţin de 12 basculante de deşeuri strâng drumarii în fiecare lună de pe marginea drumului dintre Predeal şi Râşnov. Drum turistic, care face legătura între Valea Prahovei şi zona Bran fără să se mai treacă prin Braşov, şoseaua este victima lipsei de educaţie a şoferilor care vor să petreacă o vacanţă într-o zonă frumoasă de munte.
 
„Sunt foarte multe probleme pentru că este un drum turistic, un drum care face legătura între Valea Prahovei şi Bran şi sunt foarte mulţi turişti care, în weekend, vin pe acest segment de drum. În mod normal, noi facem curăţenie pe acest sector de drum de două ori pe săptămână, lunea şi vinerea şi strângem nişte cantităţi imense de gunoaie de pe acest drum şi asta din lipsa bunului simţ al participantului la trafic”, a declarat Tudor Duţu, director DRDP Braşov.
 
Prefectul Braşovului spune că acţiunea de ecologizare de aici este o continuare a programului naţional „Curăţăm România”. 
 
„Noi, Instituţia Prefectului, împreună cu primarii din Predeal şi Râşnov, am iniţiat o astfel de acţiune pe un traseu foarte frecventat, care, într-adevăr, are nevoie de igienizare şi sperăm ca în această perioadă să fie doar un început şi să continuăm astfel de acţiuni”, a spus Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov. 
 
Voluntarii au strâns zeci de saci de gunoaie, în numai câteva ore (deşi coşurile de gunoi de lângă drum sunt numeroase şi goale) şi au găsit multe lucruri la care nu s-ar fi aşteptat.
 
„Am găsit de toate. Tocmai am scos din pădure două cauciucuri. Se pare că oamenii aruncă absolut orice, de la PET-uri, sticlă, hârtie, cauciucuri de maşină. Fiind în apropierea parcării, în apropierea drumului, cu siguranţă le-a fost mai uşor să le lase aici”, a spus Răzvan Iancu, purtător de cuvânt al Primăriei Râşnov şi unul dintre participanţii la acţiunea de ecologizare. 

„Planeta asta e cu foarte multe gunoaie în ea, cred că 50% sau chiar 75% e acoperită cu gunoi. Oamenii aceştia trebuie să nu mai arunce gunoaie pentru că distrug planeta”, a spus un copil participant la acţiune. 
 
„Sper să conştientizeze cât mai mulţi că e un rău pe care ni-l facem tuturor. Le transmit tuturor să se bucure de natură şi să o aprecieze aşa cum este ea, iar pentru gunoaie există locuri special amenajate”, a spus o altă voluntară. 
 
Concluzia a fost trasă de reprezentantul Gărzii Forestiere Braşov. 
 
„Dacă fiecare am contribui şi am face ce trebuie să facem, nu ar mai fi nevoie să desfăşurăm astfel de acţiuni. Cred că soluţia ar fi să se pună în aplicare legislaţia, să se monitorizeze zona şi celor care sunt prinşi că fac astfel de „crime de mediu” să li se confişte maşinile şi să fie amendaţi, să fie traşi la răspundere”, a conchis Florin Nan, consilier Garda Forestieră Braşov.
 
Aproximativ 100 de voluntari – cei mai mulţi dintre ei angajaţi ai instituţiilor partenere în acţiune – au participat la ecologizarea de miercuri, 22 iunie, de la Predeal.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările