Mariana Târcă a făcut istorie în handbalul feminin braşovean

Mariana Târcă a făcut istorie în handbalul feminin braşovean

Mariana Târcă a câştigat campionatul cu Rulmentul Braşov

Fostă mare handbalistă a României, Mariana Târcă, şi-a continuat cariera de succes şi în calitate de antrenoare, fiind campioană şi câştigătoare a Cupei Challange, cu Rulmentul Braşov, în anul 2006.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vremurile în care era jucătoare activă, Mariana Târcă făcea legea pe teren cu pasele magistrale sau cu execuţiile perfecte, prin care făcea şah-mat apărările echipelor adverse.

Născută în urmă cu 47 de ani, în comuna Mândra, situată la şase kilometri de Făgăraş, actuala antrenoare a Rulmentului a fost atrasă de sportul pe semicerc încă de la o vârstă fragedă.

Astfel, la 12 ani, ea a primit prima minge de handbal, iar pasiunea pentru acest sport s-a născut rapid. Devenită cetăţean de onoare al Municipiului Făgăraş, fosta mare handbalistă a întâmpinat multe greutăţi la debutul în sportul pe care l-a practicat cu mult devotament.

Drumul lung spre performanţă

Mariana Târcă a debutat în handbalul de performanţă la vârsta majoratului, dar drumul spre consacrare a fost lung şi plin de obstacole. La vârsta la care orice copil este interesat de jucării şi de basme, braşoveanca făcea zilnic naveta între comuna Mândra şi Făgăraş, pentru a participa la antrenamente.

Am început handbalul cu profesorul Marian Nicolae, care a văzut că am calităţi pentru acest sport. Pentru mine era destul de greu să merg la pregătire la Făgăraş, întrucât aveam de parcurs câte şase kilometri. Am fost un copil învăţat cu greutăţile, călit încă de la o vârstă fragedă.

Dar, poate acesta a fost şi motivul pentru care am reuşit în handbal, întrucât nu m-am lăsat înfrântă atunci când mi-a fost mai greu şi am mers mai departe", spune Mariana Târcă.

Sportiva îşi aminteşte că era nevoită să meargă la antrenamente cu un autobuz care circula doar dimineaţa şi seara, iar condiţiile de pregătire nu erau cele din ziua de azi.

Totul era diferit. Astăzi este o plăcere să practici handbalul. Din cauză că nu aveam un mijloc de transport, de cele mai multe ori mergeam la antrenament pe jos.

Indiferent de condiţiile meteo, fie că era ploaie, ninsoare sau vânt, eu eram doar cu gândul la handbal şi mă duceam cu cea mai mare plăcere", rememorează fosta mare sportivă momentul debutului în sportul pe semicerc.  

Momente unice în Croaţia

Cariera sportivă a Marianei Târcă a cunoscut o ascensiune fulminantă. În 1984, a ajuns la Clubul Ştiinţa Bacău, iar patru ani mai târziu, „diamantul" handbalului feminin românesc a mers la Oltchim Râmnicu Vâlcea.

În 1992, Mariana Târcă a trăit o experienţă unică, transferându-se pentru prima dată la o formaţie din străinătate, Podravka Koprivnica, din Croaţia.

În acele momente m-am simţit cu adevărat handbalistă, întrucât am avut rezultate foarte bune la Podravka, iar publicul era extraordinar", îşi aminteşte antrenoarea, care şi-a şi cumpărat o casă în Croaţia, unde merge ori de câte ori are ocazia.

Cât despre planurile de viitor, Mariana Târcă nu şi-a făcut o strategie pe termen lung. „Sper să ne atingem obiectivul şi să rămânem în Liga Naţională cu Rulmentul în acest sezon, iar de la anul să redevenim o forţă în handbalul feminin autohton", a menţionat performera.

Profil

Născută. 9 octombrie 1962, Făgăraş.

Studii.      Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Familie.   Căsătorită, are o fată.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: