29 de ani de moartea lui Liviu Cornel Babeş, eroul care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov

29 de ani de moartea lui Liviu Cornel Babeş, eroul care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov

Liviu Cornel Babeş va fi comemorat în Poiana Braşov. FOTOArhivă Personală.

Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, pe 2 martie 1989, în semn de protest faţă de regimul comunist. Eroul va fi comemorat vineri în locul unde a făcut sacrificiul suprem.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov - Decembrie 1989 “, alături de Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ va organiza o comemorare a eroului Liviu Cornel Babeş, vineri, 2 martie, începând cu ora 10.30, la crucea de pe pârtia Bradul. După câteva momente solemna va urma o slujbă religioasă la Bisericia Sfântul Ioan din Poiana Braşov de la ora 11.30. Apoi, de la ora 13.00 la sediul asociaţiei pe de strada Gheorghe Bariţiu din Braşov va avea loc şi întâlnire omagială dedicată lui Liviu Cornel Babeş. La eveniment vor participa şi soţia şi fiica lui Liviu Cornel Babeş.

Liviu Corbel Babeş fost declarat erou naţional în 2007. Este cetăţean de onoare al Braşovului, iar o stradă i-a împrumutat numele. În Poiana Braşov este un monument întru aducere aminte, iar acum Mircea Sevaciuc, fost deţinut politic şi membru fondator al Mişcării „15 Noiembrie“ a cerut Primăriei ca pârtia Bradul să poarte numele eroului care şi-a dat foc în semn de protest împotriva regimului comunist.

 Numit „torţa vie a Revoluţiei române", Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc şi a murit pe Pârtia Bradu, din Poiana Braşov, în 2 martie 1989. Mesajul a venit la doi ani de la înăbuşirea revoltei muncitorilor din 1987, când la Braşov au fost torturaţi zeci de oameni. Ecoul gestului său a fost auzit, la acea vreme, de Europa de dincolo de Cortina de Fier. Evenimentul a fost făcut public în presa străină cu ajutorul a doi turişti scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie. Douglas Wallace, din Renfrewshire, şi George Melvin, din Edinburgh, au relatat întâmplarea unei agenţii de ştiri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicaţii. În aprilie 1989, ziarul „The Free Romanian", condus de Ion Raţiu, publica povestea tragicului eveniment.

În România, Securitatea a acoperit rapid eroismul lui Liviu Babeş. Sinuciderea lui Liviu Babeş a fost cunoscută doar de către românii care ascultau „Europa Liberă". Postul de radio a transmis ştirea la 12 ore de la tragedie, sub forma unui zvon. „Se pare că în ziua de 2 martie, la Braşov, un cetăţean român şi-a dat foc în semn de protest faţă de atrocităţile săvârşite de regimul Ceauşescu. Nu cunoaştem amănunte, dar ne vom interesa şi vom reveni". În tăcerea impusă de Securitate, jurnaliştii nu au mai putut afla nimic. Comparat cu Jan Palach, studentul care şi-a dat foc în Piaţa Venceslas din Praga pentru a prostesta faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice, Liviu  Babeş a arătat, cu preţul vieţii, adevărata faţă a regimului comunist.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările