Sute de razii desfăşurate în judeţul Brăila de poliţişti şi jandarmi pentru prevenirea agresării şi jefuirii elevilor

Sute de razii
desfăşurate în judeţul Brăila de poliţişti şi jandarmi pentru prevenirea
agresării şi jefuirii elevilor

Foto: arhivă Adevărul

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Poliţia Locală şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, sub coordonarea prefectului, au intensificat verificările în preajma şcolilor pentru creşterea siguranţei elevilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

La nivelul judeţeului Brăila este întocmit, în fiecare în şcolar, Planul Teritorial de Acţiune pentru Creşterea Gradului de Siguranţă al Elevilor şi Personalului Didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În contextul ultimelor incidente petrecute în zona unor licee din centrul Brăilei, în perioada 27 ianuarie- 26 februarie, poliţiştii, în colaborare cu jandarmii şi poliţiştii locali, au intensificat activităţile desfăşurate pe această linie.

”În perioada analizată, pe raza întregului judeţ, au acţionat, zilnic, 88 de forţe de ordine publică, dintre care 27 de poliţişti, 11 jandarmi şi 16 poliţişti locali. Media zilnică a patrulelor care au acţionat în zona adiacentă şcolilor a fost de 38 de patrule, din care 19 în mediul urban şi 19 în mediul rural”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Au fost incluse unităţile de învăţământ identificate cu grad sporit de risc, în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, ca punct obligatoriu de staţionare şi în trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor la/de la cursuri.

Patrule formate din poliţişti, poliţişti locali şi jandarmi au efectuat 211 verificări pe raza de competenţă, din care 112 în mediul urban şi 99 în mediul rural, scopul fiind acela de a combate fenomenul contravenţional şi penal sub toate aspectele şi de a descuraja comiterea unor astfel de fapte antisociale.

Dintre activităţile preventive desfăşurate, 111 au constat în susţinerea de sesiuni de informare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice cu privire la consecinţele săvârşirii de fapte ilegale şi diseminarea de materiale informativ-preventive în acest sens. La acest tip ce activităţi au fost avute în vedere, în mod deosebit, teme precum prevenirea infracţiunilor asupra persoanei, săvârşite cu violenţă şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

Totodată, au fost organizate şi 56 de acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar prin verificarea barurilor şi a cafenelelor în vederea depistării elevilor care lipsesc nemotivat de la orele de curs, cu această ocazie fiind depistaţi 22 de elevi care lipseau nejustificat.

De asemenea, poliţiştii au efectuat peste 100 de instruiri şi pe linie rutieră şi au verificat modul în care sunt puse în aplicare regulamentele de ordine interioară ale şcolilor.

În perioada analizată au fost constatate 42 de contravenţii, pentru care au fost aplicate amenzi, în valoare totală de peste 13.000 de lei, dintre care 19 au fost pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 14 conform O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, şi 9 la alte acte normative.

”Pentru a  reuşi să ne atingem principalele obiective propuse, şi anume acelea de a preveni şi combate faptele antisociale comise în incinta sau în zonele adiacente unităţilor de învâtământ, facem apel la sprijinul populaţiei, cu precădere al părinţilor şi cadrelor didactice, de a nu întârzia să ne aducă la cunoştinţă orice informaţie sau eveniment care indică producerea, pe viitor, a unor fapte de natură penală sau contravenţională”, a mai precizat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: