Ce vedete vin la Festivalul Peştelui de la Brăila. Programul complet al regalului culinar şi artistic întins pe patru zile

Ce vedete vin la Festivalul Peştelui de la Brăila. Programul complet al regalului culinar şi artistic întins pe patru zile

FOTO Arhivă Adevărul

Festivalul Peştelui se află la prima ediţie, costă (doar) 68.000 de euro şi este finanţat din fonduri europene. Deschiderea oficială va avea loc joi, 19 septembrie. În cele patru zile de de festival se desfăşoară numeroase concerte, concursuri de gătit, expoziţii culinare şi de vinuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Brăila va fi organizată, în perioada 19-22 septembrie 2019 (timp de patru zile) prima ediţie a „Festivalului Peştelui”, eveniment finanţat din fonduri europene, care are drept scop promovarea valorilor şi tradiţiilor locale. 

Potrivit informaţiilor furnizate de iniţiatorul acţiunii, Primăria Brăila, festivalul va cuprinde ateliere meşteşugăreşti şi concerte de muzică uşoară şi populară şi se va desfăşura pe Faleza Dunării, unde vor fi amplasate 30 de căsuţe.

În amintitele standuri vor fi prezentate produsele tradiţional pescăreşti, ustensile de pescuit şi ambarcaţiuni de pescuit, imagini care vor aminti de târgurile de odinioară organizate pe malul Dunării.

Publicul va putea admira şi reconstituirea unei casei vechi a unei familii de pescari din zona Brăilei, precum şi amenajarea de ateliere tradiţionale, precum vopsitul lânei cu plante, ţesutul ştergarelor şi al costumele populare, prelucrarea lemnului, cusutul pe etamină, confecţionarea de podoabe populare sub îndrumarea meşterilor populari, care vor face demonstraţii practice ale tehnicilor de lucru tradiţionale.

Festivalul Peştelui se va deschide joi, 19 septembrie, cu o expoziţie de produse tradiţional-pescăreşti, după care va fi organizată o plimbare pe Dunăre, cu vaporul (gratuit, cu înscriere prealabilă), iar seara este programat un program artistic susţinut de Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, Ansamblul Comunităţii Ruşilor Lipoveni, Ansamblul „Constantin Condruz”, Ansamblul „Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elenă „Eleftheria”.

Vineri, 20 septembrie, va fi prezent la Brăila special pentru acest festival cunoscutul Chef Horia Vârlan (este născut la Galaţi şi a devenit celebru ca prezentator al emisiunii „Cireaşa de pe tort”, de la PrimaTV). Maestru va prepara în faţa publicului produse din peşte tradiţionale, începânc u celebra ciorbă de storceag şi continuând cu o mulţime de surpize gustoase. Seara, spectacolele vor fi susţinute de Palatului Copiilor, George Petrenco, Ansamblul „Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila şi Maria Ciocan.

Sâmbătă, 21 septembrie, la eveniment va fi prezent unul dintre cei mai renumiţi somelieri, Sergiu Nedelea, cel care are o experienţă profesională de peste 25 de ani, iar spre seară vor putea fi urmărite spectacole susţinute de ansamblurile „Muşeţeanca”, „Dunărenii”, trupa „Antic”, Magdalena Duţu şi trupa „Zdob şi Zdub”.

Duminică, 22 septembrie, programul artistic de pe Esplanadă va fi susţinut de Ansamblul „Gâuşărul Osmănean”, Ansamblul „Pandelaşul” şi Tarafului din Clejani, după care vor urma un joc de lasere şi un foc de artificii, care vor marca încheierea primei ediţii a Festivalului Peştelui.

Bugetul festivalului este de 68.000 de euro anual, bani proveniţi 100% din fonduri structurale, prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 - 2020 - Măsura 2.1 - Revitalizarea şi valorificarea identităţii locale, prin Asociaţia „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti a judeţului Brăila”.

Pe durata festivalului vor fi organizate mai multe tururi ghidate gratuite ale centrului istoric al Brăilei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: