Agricultorii brăileni nu se înghesuie să îşi vizeze carnetele de rentă viageră

Agricultorii brăileni nu se înghesuie să îşi vizeze carnetele de rentă viageră

FOTO Florentin Coman

Agricultorii brăileni nu prea se grăbesc să îşi vizeze carnetele de rentă viageră agricolă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila a anunţat că doar jumătate din potenţialii beneficiari ai rentei viagere din judeţul Brăila au venit la sediul local al agenţiei pentru a-şi viza carntetele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până în prima decadă a lunii aprilie, 3.838 agricultori au solicitat aplicarea vizei. Aceătia vor beneficia de echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat/pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul şi echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan. Plata se face în lei, prin raportare la cursul mediu de schimb, calculat de Banca Naţională Română, din anul pentru care aceasta se datorează.

Agricultorii mai au, totuşi, destul timp la dispoziţie pentru a rezova problema vizării carntetelor, această operaţiune efectuându-se până în luna august. Anul trecut, APIA Brăila a vizat 5.639 carntete de rentier.

Beneficiarul trebuie să se prezinte personal cu actul de identitate în original, carnetul de rentier agricol şi opţional document coordonate bancare pentru cei care vor ca banii să le fie viraţi direct în cont. În cazul în care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitată prin mandatar, acesta trebuie să prezinte procura specială în original şi copie, plus cartea de identitate a mandatarului, în original şi în copie. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia poate fi încasată de moştenitorii săi, care vor prezenta următoarele documente: carnetul de rentier al defunctului; certificatul de deces (original şi copie); certificat de moştenitor/act de succesiune/orice alt act notarial care poate dovedi calitatea de moştenitor al defunctului (original şi copie); cartea de identitate sau buletinul moştenitorului (original şi copie); împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original); document coordonate bancare.

Citiţi şi

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: