
Localitatea botoşăneană Tudor Vladimirescu reprezintă un capitol atipic în statisticile privind sporul natural în zona rurală a României. Sute de familii din sat au în componenţă, în medie, 6-7 copii.
Natalitatea este atât de ridicată încât autorităţile locale au fost obligate să construiască o nouă grădiniţă pentru a face faţă populaţiei şcolare. Cei aproximativ 2.000 de locuitori ai satului reprezintă jumătate din populaţia comunei Albeşti, formată din şase sate. Secretul creşterii natalităţii în satul Tudor Vladimirescu, spun autorităţile, stă în opţiunea religioasă a localnicilor dar şi în modul de trai al acestora.
Satul Tudor Vladimirescu arată paradoxal la prima vedere. Drumul este neasfaltat, uliţele desfundate şi pline de nămol. În afară de infrastructura precară care de altfel cade în responsabilitatea autorităţilor locale, gospodăriile localnicilor impresionează prin dimensiuni şi amenajări. Dincolo de impresia materială, satul botoşănean poate ajunge un studiu de caz la nivel naţional.
Mai mult de 1.000 de copii în sat
De trei decenii, numărul populaţiei a crescut exploziv, lucru rar întâlnit în zona rurală a României unde, din contra, comunele sunt măcinate de îmbătrânire şi depopulare. Din cei peste 2.000 de locuitori ai satului, mai mult de 1.000 sunt copii.
„Natalitatea este foarte crescută. Locuitorii satului reprezintă aproape jumătate din populaţia totală a comunei, şi avem şase sate în componenţă. La şcoala gimnazială numărul 2 din Tudor Vladimirescu avem înscrişi 527 de copii. Pe lângă aceştia mai sunt peste 500 de preşcolari“, spune Mihai Amarandei, primarul comunei Albeşti, în componenţă căreia se află satul. Statistica arată că cele mai multe dintre cele 250 de familii din Tudor Vladimirescu au, în medie, 6-7 copiii. În cel mai rău caz, cuplurile din localitate au „doar“ trei copii, dar acestea reprezintă o raritate. Majoritatea au peste şase copiii. Recordul este reprezentat de o familie cu 17 copiii.

Grădiniţă nouă construită în sat
Numărul copiilor a crescut atât de mult în satul Tudor Vladimirescu încât autorităţile au început să construiască o altă grădiniţă. Este vorba despre o clădire modernă cu săli pentru patru grupe de preşcolari. Şi asta în timp ce în restul judeţului Botoşani se închid grădiniţe pe capete din lipsă de copii.
„Având în vedere numărul mare de copii de grădiniţă, am depus anul trecut un proiect de finanţare pentru a construi şi a dota o grădiniţă cu patru săli de grupă. În cel mai scurt va fi emisă autorizaţia de construcţie“, a adăugat primarul din Albeşti. Mai mult decât atât, copiii de vârsta şcolară sunt atât de numeroşi încât a fost nevoie de construirea a trei corpuri de clădire în noua şcoală ridicată în sat. Numărul elevilor este mai mare decât al şcolii din satul reşedinţă de comună, care adună şcolari din cinci sate.
Directorul şcolii din Tudor Vladimirescu spune că secretul creşterii natalităţii îl reprezintă convingerile religioase ale locuitorilor satului. Majoritatea locuitorilor sunt penticostali şi nu folosesc, din considerente religioase, metode de contracepţie, iar toate sarcinile sunt păstrate în mod obligatoriu.
Mihai Ciocan, directorul Şcolii Generale din Tudor Vladimirescu FOTO Cosmin Zamfirache
„Majoritatea covârşitoare a localnicilor aparţin cultului penticostal. Ei respectă întocmai cuvântul Bibliei şi fac cât de mulţi copiii pot. Peste 70% dintre localnici împărtăşesc aceste convingeri“, spune Mihai Ciocan, directorul şcolii. Realitatea este confirmată de localnici. „Copiii înseamnă bucurie şi împlinire. Nu ne limităm la un număr, câţi o să vină, atâţia o să avem“, spune Petruţa Stanciu, o tânără săteancă din Tudor Vladimirescu, mamă a trei copiii. O altă femeie din sat spune că „toţi copiii sunt de la Dumnezeu. Nu este bine să intervenim noi“. Totodată, autorităţile spun că şi viaţa tihnită din mediul rural, completată doar cu o alimentaţie sănătoasă duce la sporirea natalităţii.

Meseriaşi recunoscuţi în construcţii
Deşi trăiesc într-un cătun îndepărtat din judeţul Botoşani, aparent fără lipsă de perspective şi cu foarte mulţi copii, localnicii din Tudor Vladimirescu nu sunt oameni nevoiaşi. Majoritatea trăiesc în vile şi au chiar mai multe autoturisme de familie. Este o tradiţie de aproape două decenii ca bărbaţii, când ajung la vârsta majoratului, să plece la muncă în străinătate. Sunt meseriaşi renumiţi în construcţii şi agricultură. Bărbaţii ajung în Austria, Anglia sau Germania, iar femeile rămân acasă pentru a-şi creşte copiii.
Satul Tudor Vladimirescu FOTO Cosmin Zamfirache

„Educaţia contează foarte mult. De mic copil contează educaţia. Dacă este bine educat, ştie ce vrea de la viaţă. Este şi greu dar şi uşor, în acelaşi timp, să ai mulţi copii. Dar dacă-i punem la trebuşoara lor de mici, să facă ceva pentru el, nu pentru părinte, nu pentru altcineva. Şi aşa se ridică om mare şi învaţă să muncească, să-şi câştige pâinea. Copiii sunt foarte importanţi pentru familie şi pentru societate“, spune Marica Papuc.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: