Cine a fost fiul din flori al lui Eminescu, iubit şi ascuns de poet. Bastardul, botezat de sora Luceafărului, venea dintr-o iubire fugară a acestuia cu o ţărancă „blondină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul Mihai Eminescu ar fi avut o aventură în ţinuturile sale natale cu fata pădurarului, în urma căreia femeia ar fi adus pe lume un copil
Tânărul Mihai Eminescu ar fi avut o aventură în ţinuturile sale natale cu fata pădurarului, în urma căreia femeia ar fi adus pe lume un copil

Mai mulţi specialişti care au studiat viaţa lui Mihai Eminescu susţin că poetul nu a murit fără urmaşi. „Luceafărul“ ar fi avut un fiu, Mihai Lăzăreanu, cu fata morarului din Ipoteşti. Teoria este una extrem de controversată, împărţind, de-a lungul anilor, eminescologii în două tabere.

Tradiţia istoriografică a literaturii române arată că Mihai Eminescu a murit fără urmaşi. Este cunoscut doar faptul că poetul a avut, aşa cum mărturiseşte Virginia Micle (prima profesoară de matematică şi ştiinţe ale naturii a ,,Externatului secundar de fete din Botoşani” - n.r.), un copil născut mort, în perioada mai - iunie 1880. 

Despre un alt urmaş al lui Eminescu nu s-a ştiut mult timp, până când reputatul eminescolog Augustin Z.N. Pop a descoperit un presupus fiu natural al poetului, în persoana unui funcţionar de la Botoşani, Mihai Lăzăreanu. Ideea a fost acceptată de mai mulţi specialişti, Lăzăreanu fiind creditat ca singurul urmaş al lui Eminescu, aşa cum arăta şi un ziar local din Botoşani, în 1932. Acesta ar fi fost fiul din flori al poetului cu o săteancă din Ipoteşti, ulterior căsătorită.

Mihail Lăzăreanu, fiul lui Eminescu

Ipoteza existenţei unui fiu al poetului Mihai Eminescu a apărut după descoperirea de către Augustin Z.N. Pop a unui articol din ziarul botoşănean „Ştirea”. Mai precis, era vorba de numărul din 28 iunie 1929, ce comemora 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului. Aici era prezentat un proces inedit, prin care un funcţionar botoşănean, Ilie Lăzăreanu, cerea instanţei să primească numele de Mihail, aşa cum îl chema pe tatăl său natural. Mai mult, bărbatul aducea şi un martor, pe avocatul Mănăstireanu, alături de care ar fi copilărit şi care a precizat că Ilie Lăzăreanu era, de fapt, fiul poetului Mihai Eminescu şi se numea Mihail Lăzăreanu. 

image

Eminescologul Augustin Z.N. Pop (dreapta), alături de Gheorghe Eminovici (stânga) FOTO pompiliumanea.ro

”Mihai I. Lăzăreanu din Botoşani, str. Lascăr Catargiu No 16, şef de secţie la Administraţia Financiară Botoşani, născut în satul Ipoteşti, din comuna Cucoreni, a făcut cerere la Tribunalul Botoşani să i se rectifice actul său de naştere No. 38, din iunie 1877, şi anume: să se facă menţiune pe marginea registrului de născuţi pe acel an că numele său este acel de Mihail I. Lăzăreanu şi nu de Ilie Lăzăreanu, cum se află trecut. 

Motivul cererii sale este că, din eroare, s-a pus în actul său de naştere numele de Ilie, în loc de Mihail, căci chiar din botez, din mica copilărie în familie în satul său şi în celelalte acte de numire şi confirmare în funcţii, el a purtat mereu numele de Mihail I. Lăzăreanu, nu Ilie Lăzăreanu. Şi că ţine nu numai la regularea actelor sale, ci şi pentru satisfacerea unui sentiment de souvenir al trecutului să pună de acord actele cu realitatea”, se arăta în respectivul articol. 

Mai precis, Mihail Lăzăreanu ar fi fost copilul din flori al lui Eminescu cu o săteancă, mai apoi căsătorită cu un alt bărbat care-l adoptase şi pe Mihail, dându-i numele său, Lăzăreanu.

Eminescu îşi vizita fiul, Mihail, botezat de sora sa

Conform mărturiei avocatului Mănăstireanu, Eminescu ar fi venit la Ipoteşti să-şi vadă fiul, pe Mihail Ilie Lăzăreanu, care era botezat chiar de Harieta Eminovici, sora poetului.

„Eram copil de 10-11 ani şi ieşeam pe toloaca satului Ipoteşti - Cucoreni, unde, cu copiii satului, jucam mingea-ţic. Tatăl reclamantului stătea în căsuţa boerescă din marginea pădurii, Ichim, iar peste drum stătea boierul Eminovici, bătrânul. Lăzăreanu era paznicul acestei păduri. Între noi se amesteca adesea şi juca mingea-ţic marele Mihai Eminescu sau, cum îi ziceam noi, copiii satului, ”cuconaşul Mihai”. Reclamantul era de 5 - 6 ani pe vremea aceea, pe la 1883 sau 1884, şi duduca Henrieta, sora lui Eminescu, venind să privească şi ea hârjoana noastră a tuturora, aducea de mânuţă pe fiul paznicului, reclamantul de azi, pe care-l dezmierda şi-l numea într-una Mihai, zicând că ea l-a botezat şi  ea i-a dat numele de Mihai, ca şi fratelui ei”, preciza martorul Mănăstireanu în faţa judecătorilor.  

image

Harieta Eminovici, sora poetului, a fost naşa lui Mihail Lăzăreanu FOTO eminescuipotesti.ro

Totodată, avocatul botoşănean spune că Eminescu l-a vizitat şi mai târziu pe Mihai Lăzăreanu la internatul de la Pomârla, unde presupusul fiu al lui poetului făcea şcoala. ”Ştiu că, apoi, poetul Mihai Eminescu, venind pe când era deja bolnav la liceul din Pomârla unde învăţam, la prietenul său Samson Bodnărescu, pe atunci directorul liceului, s-a intetresat dacă e internat copilul Mihai, fiul paznicului, cărui copil îi purta interes şi îi arăta o deosebită tandreţe, chiar în timpul când jucam cu poetul mingea-ţic”, mai declara avocatul-martor Mănăstireanu în faţa oamenilor legii.

Idila lui Eminescu cu fiica morarului

Augustin Z. N. Pop s-a deplasat şi personal în satul Ipoteşti, locul copilăriei lui Eminescu, informaţiile obţinute fiind adunate în lucrarea sa ”Noi contribuţii documentare la biografia lui Mihai Eminescu”. Astfel, conform datelor, Mihail Lăzăreanu s-a născut la 19 iunie 1877. Mama sa era Ileana, ”o frumoasă blondină” de 25 de ani, după cum o descrie avocatul Mănăstireanu, fiica morarului din sat. Între Ileana şi poetul Mihai Eminescu ar fi avut o aventură, în urma căreia a rezultat un copil, Mihail Lăzăreanu.

image

Gheorghe Eminovici tatăl poetului, cel care ar fi căsătorit-o pe Ileana cu pădurarul FOTO eminescuipotesti.ro

Ulterior, pentru a spăla ruşinea, tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, reuşeşte să o căsătorească pe fată, deja cu copil, cu un pădurar din Ipoteşti, Ion Lăzăreanu, un bărbat de 32 de ani, care acceptă mariajul doar după ce primeşte o compensaţie materială. Cel puţin asta susţine prozatorul şi poetul Cristian Petru Bălan.

”Acesta o va accepta de soţie numai după ce căminarul Eminovici, bunicul noului născut, îi va asigura băieţelului o convenabilă întreţinere, printr-o înţelegere secretă între cele două părţi. Se pare că poetul, care avea pe atunci 27 de ani, la vizitele lui prin ţară, când se întorccea din străinătate, a revăzut-o atât pe Ileana, cât şi pe micuţul lor. Copilul a căpătat numele Mihail Lăzăreanu şi a fost botezat de Henrieta, sora poetului”, scria Cristian Petru Bălan într-un articol intitulat ”Fiul natural al lui Eminescu”. 

Convins de această supoziţie pare şi profesorul Ion Ionescu Bucovu. Din studiile privind biografia poetului, acesta a trecut pe la Ipoteşti în 1883, dată care coincide cu mărturia avocatului, dar şi în 1876, data când se presupune că a fost conceput Mihail Lăzăreanu.

Argumente pro şi contra

Există, însă, şi eminescologi care sunt de părere că era imposibil ca Mihai Lăzăreanu să fie copilul natural al lui Eminescu. Este vorba despre botoşăneanul I.D. Marin, care a scris cartea ”Eminescu la Ipoteşti”, publicată în 1979. Acesta spune că supoziţiile privind existenţa unui fiu natural al poetului sunt nefondate, dar şi că avocatul Mănăstireanu a avut doar intenţia de a rămâne posterităţii drept descoperitorul fiului natural al poetului Eminescu. 

”Vârsta de 10- 11 ani, la care pretinde Mănăstireanu că se juca mingea dimpreună cu Eminescu, trebuie să o fi avut prin anul 1883. Ori, tocmai în anul acela, Eminescu se afla la Bucureşti, ocupat până peste cap cu munca de ziarist şi aproape de a i se declanşa crunta boală mintală, aşa că nu se poate admite că tot atunci el s-ar fi putut afla şi pe toloaca de la Cucorăni, ca să se joace mingea cu copiii de 10- 11 ani”, preciza I. D. Marin. Cu atât mai mult cu cât, în 1884, poetul este internat, mai susţine specialistul.

image

Eminescologul I.D. Marin FOTO luceafarul.net

Un alt argument al acestuia este faptul că martorul-avocat locuia la Cucorăni, sat situtat la cinci kilometri de Ipoteşti, ceea ce l-ar fi împiedicat să vină foarte des să joace mingea cu Mihail Lăzăreanu şi, eventual, cu poetul Mihai Eminescu. De asemenea, I. D. Marin vede îndoilenică şi mărturia cum că Mihail Lăzăreanu era bursier la Pomârla, având în vedere că Anastasie Başotă, întemeietorul liceului, prevăzuse prin testament ca la această şcoală să fie primiţi ca bursieri doar copii din Pomârla, Lişna şi Cucorăni, moşiile sale, în timp ce Lăzăreanu era din Ipoteşti. 

Totodată, atunci când Eminescu a ajuns, în 1876, la Ipoteşti, pentru o săptămână, venise la înmormântarea mamei sale, Raluca Eminovici, şi nu ar fi avut dispoziţia pentru o relaţie amoroasă, mai susşine I. D. Marin. În rest, susţine acesta, poetul ar fi fost ocupat cu munca de ziarist, la Iaşi. Totodată, şi istoricul botoşănean Gheorghe Median precizează într-un articol din revista ”Luceafărul” că avocatul Mănăstireanu,, cu mărturia sa, dorea, de fapt, să-şi asigure un loc în istoria literaturii. 

image

Casa copilăriei lui Eminescu de la Ipoteşti FOTO: Arhiva ”Adevărul”

”Încercând să găsim o explicaţie  acţiunii mai sus numitului avocat, înclinăm să credem că, lansând în spaţiul public, într-un moment în care numele lui Mihai Eminescu era intens vehiculat, ideea că acesta a avut un fiu natural la Ipoteşti, îşi asigura un loc printre cei ai căror nume va fi amintit în orice scriere referitoare la viaţa marelui poet. Cu alte cuvinte, îşi asigura intrarea în istoria literară, fapt care, chiar dacă nu la dimensiunile aşteptării lui D. Mănăstireanu, s-a şi întâmplat”, preciza Median.

Fiul lui Eminescu, singur ca un pustnic

Că a fost sau nu fiul lui Eminescu, Mihail Lăzăreanu a dus o existenţă discretă la Botoşani, locuind pe strada Lascăr Catargiu numărul 16. A fost funcţionar fiscal şi un burlac convins. A murit în 1944, la vârsta de 67 de ani. Scriitorul Cristian Petru Bălan a scris despre Lăzăreanu: ”Cunoscuţii lui spun că Mihail Lăzăreanu semăna destul de bine la ochi, la frunte şi la buze cu poetul, despre care le amintea tuturor cu mândrie că îi este tată, dar, mai cu seamă, îi semăna acestuia la fire, fiindcă ducea o existenţâ meditativă, retrasă, fără prieteni, râmânând toată viaţa burlac”, preciza acesta în articolul său.

Mihail Ilie Lăzăreanu a câştigat în instanţă schimbarea certificatului de naştere şi numele de Mihail. Nu a fost niciodată, însă, declarat oficial, fiul lui Mihai Eminescu sau măcar recunoscut ca atare.

Vă mai recomandăm:

Cum era, de fapt, omul Eminescu. Geniul altruist, prin ochii prietenului Slavici: „Un om de-o veselie copilăroasă care râdea din toată inima“

Când va fi interzis „antisemitul“ Mihai Eminescu?!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite