Caz uluitor la Beclean: tânăr bolnav psihic şi cu HIV dintr-un sanatoriu este umilit de medici şi „tratat” cu vitamine pentru o fractură de col femural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul şi-a petrecut mare parte din viaţă în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Beclean
Tânărul şi-a petrecut mare parte din viaţă în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Beclean

Un tânăr de 20 de ani, cu probleme psihice şi bolnav de HIV internat de mai bine de 15 ani la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică, are parte de un tratament „original”, în urma unei fracturi de col femural. Angajaţii centrului tratează fractura cu calmante şi vitamine, la recomandarea medicului de familie. Nici medicul de familie şi nici cei de la UPU nu au considerat necesară solicitarea părerii unui ortoped.

Niculae T. are 20 de ani şi este internat de mai bine de 15 ani la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Beclean. Acesta suferă de mai multe afecţiuni psihice atât de severe, încât tânărul nu vorbeşte, iar angajaţii centrului nu au găsit nicio modalitate de a comunica cumva cu el. Mai mult, acesta are şi ieşiri violente şi comportament deviant şi trebuie supravegheat mare parte din timp.

De parcă soarta nu l-a pedepsit destul, tânărul a fost diagnosticat şi cu HIV şi a fost practic abandonat de familie în centrul din Beclean. Se pare că rudele sale au încercat să îl reintegreze în familie, însă afecţiunile severe de care suferă nu au permis asta.

În urmă cu două săptămâni, în data de 3 iulie, Niculae a fost lăsat singur în curtea centrului şi se pare că a căzut, angajaţii găsindu-l pe beton cu câteva julituri la frunte şi la şold. Întrucât tânărul nu poate să comunice şi nu a putut explica ce s-a întâmplat, angajaţii centrului l-au pus într-un cărucior şi l-au dus la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Orăşenesc Beclean, care funcţionează în aceeaşi curte.

Medicul care era de gardă a constatat că tânărul avea câteva zgârieturi şi vânătăi, la nivelul frunţii şi a şoldului. De asemenea, acesta a recomandat o radiografie, care a şi fost realizată, câteva zile mai târziu la policlinica spitalului. Acesta nu a luat în calcul însă să-l trimită pe tânăr la Bistriţa, unde exista şi un specialist ortoped, iar secţia de Urgenţă avea şi radiografie, care putea fi făcută pe loc, nu după câteva zile.

Rezultatele radiografiei, care au indicat o fractură de col femural, au ajuns la medicul de familie al tânărului şi anume la Mariaşiu Ana şi nu la un specialist ortoped cum ar fi fost normal.

Fractura, tratată calciu, vitamine, odihnă şi calmante

Medicul de familie a recomandat, după cum şi dânsa susţine, calciu, vitamine, odihnă şi calmante la nevoie. Întrebată dacă nu a considerat o urgenţă această fractură de col femural care este însoţită de dureri îngrozitoare, medicul de familie rspunde:

„Era bine dacă era internat, dar nu-l primeşte niciun spital decât cu însoţitor. La ei e chiar o problemă internarea pentru că nu îi primeşte la spital. În acest caz nu pot să apară complicaţii. Era caz de internare dacă era o fractură cu deplasare”, explică medicul de familie.

Practic tânărul nu pare să fie primit în spital din două motive. Medicii ar fi reticienţi atât din cauza virusului HIV cu care este infectat tânărul, dar şi din cauza problemelor sale psihice şi a comportamentului violent, motiv pentru care cer un însoţitor pentru el în condiţiile în care este internat.

 Astfel, mai apare o problemă: unul dintre cei 24 de asistenţi ai centrului trebuie să se sacrifice şi să meargă să stea zi şi noapte în spital cu tânărul. Acest lucru încurcă destul de mult activitatea centrului, având în vedere faptul că pe tură este doar un asistent la 10 bolnavi.

De două săptămâni tânărul zace într-un pat din centru şi este „tratat” cu calmante şi sedative pentru fractură şi...muzică pentru tulburările de comportament. Vineri jurnaliştilor li s-a permis să-l vadă pe Niculae, care era deosebit de calm. Culmea este că deşi acesta are, potrivit radiografiei fractură de col femural, acesta îşi mişca ambele picioare fără nicio problemă.

Întrebată dacă a fost sedat şi a primit calmante pentru durere vineri când a fost vizitat de către jurnalişti, şefa centrului Ana Maria Cândrea susţine că nu. Mai mult, aceasta spune că nu a făcut altceva decât să respecte sfaturile celor doi medici care l-au văzut pe tânăr.

centru 2

Ana Maria Cândrea, şefa centrului consideră că a făcut tot ce a putut în acest caz FOTO: Bianca Sara


Susţine de altfel că îngrijorată de soarta tânărului ar fi chemat un ortoped de la Bistriţa să îl vadă. Acesta ar urma să vină zilele acestea să îl examineze pe tânăr. Până una alta, acesta va fi tratat în continuare cu vitamine şi calmante.

„Mai mult de atât eu ce pot să fac? Să contest părerea medicului? Mi s-a spus că se sudează, se consolidează fractura cu repaus.  Nu manifestă dureri, nu pare să aibă dureri”, a declarat şefa centrului, Maria Cândrea.



Vă mai recomandăm:

Un bărbat îşi ţine fiul cu probleme psihice închis într-un focar de infecţie pentru a nu pierde ajutorul de handicap

Incident neobişnuit la Beclean. Un bolnav psihic i-a retezat nasul unui agent de pază

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite