FOTO Primarul care face greva foamei în faţa Ministerului Sănătăţii nu renunţă la protest. Aprobarea pentru staţia de ambulanţă o dă Arafat, care e la MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Morar, în faţa cortului în care se adăposteşte noaptea. FOTO: Arhivă personală
Lucian Morar, în faţa cortului în care se adăposteşte noaptea. FOTO: Arhivă personală

Lucian Morar continuă greva foamei în faţa Ministerului Sănătăţii. Edilul şi-a petrecut a cincea noapte în cortul amplasat în apropierea instituţiei şi nu are de gând să renunţe la protest. El cere deschiderea unei staţii de ambulanţă pentru cei 7.500 de cetăţeni din localitatea sa. La Ulmeni, angajaţii primăriei, în semn de solidaritate cu gestul primarului, au mers la serviciu cu banderole albe.

„Am început ziua a şasea a grevei foamei sub un soare cu dinţi şi mult vânt! Starea mea de sănătate este încă acceptabilă! Rămân pe baricade de la cortul din faţa Ministerului Sănătăţii!”, a scris Lucian Morar pe o reţea de socializare. 

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, a intrat în greva foamei luni, 15 aprilie, în faţa Ministerului Sănătăţii. El solicită un centru de ambulanţă pentru oraşul său şi a arătat în scrisoarea de protest pe care a înaintat-o chiar şi preşedintelui României, Klaus Iohannis, că a făcut demersuri în acest sens încă din anul 2011. Edilul a decis să intre în greva foamei după ce, la inaugurarea Laboratorului de Radioterapie cu Energii Înalte de la Baia Mare, Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii a declarat public că se va înfiinţa o staţie de ambulanţă în comuna Ariniş, judeţul Maramureş.

Asociaţia Oraşelor din România s-a solidarizat cu demersul primarului

Medicii de familie din oraşul Ulmeni au transmis şi ei o adresă secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat. 

„Precizăm faptul că în activitatea noastră de-a lungul anilor, am efectuat un număr mare de misiuni de transport, atât cu maşinile personale, cât şi cu maşinile de serviciu puse la dispoziţie de către primăria oraşului Ulmeni, în vederea transportului către Spitalul Judeţean din Baia Mare a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice şi a mamelor cu copii cu diverse forme de handicap. Precizăm faptul că drumul DJ 108 A, care trece prin oraşul Ulmeni, este un drum foarte circulat, fiind unul din cele două drumuri care fac legătura între judeţul Maramureş şi judeţul Sălaj, mărind timpii de intervenţie ai Serviciului  judeţean de Ambulanţă. În alte oraşe europene, salvările ajung la destinaţie în cel mult şase minute de la apel”, au arătat medicii de familie în adresa transmisă. 

Asociatia Oraşelor din România s-a solidarizat şi ea cu demersal iniţiat de primarul Lucian Morar. 

„Discutăm de mai bine de 12 ani de importanţa funcţiunilor şi serviciilor oferite de oraşe şi, de fiecare dată, suntem trataţi cu indiferenţă de toate guvernările. În urmă cu 5 luni, asistam cu toţii la demersul primarului din Copşa Mică (jud. Sibiu), care a mers pe jos până la Bucureşti, pentru a rezolva o problemă a comunităţii care l-a ales în această demnitate. Acum, este rândul colegului nostru de la Ulmeni să facă greva foamei în faţa unei instituţii a administraţiei centrale. Mâine puteţi fi chiar dumneavoastră cel nedreptăţit. Este momentul să fim cu toţii solidari, să depăşim partizanatul politic şi să luptăm pentru cetăţenii care ne-au ales”, a arătat preşedintele asociaţiei, Mădălin-Ady Teodorescu.

Întâlnire cu Raed Arafat şi decizia de a continua greva foamei

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, s-a întâlnit vineri, 19 aprilie, cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, cel care are în subordine serviciile medicale de urgenţă. Acesta avea pregătit dosarul depus de-a lungul anilor de edilul maramureşean pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă şi două solicitări din partea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş, privind înfiinţarea unei staţii la Ariniş. După întâlnirea cu Raed Arafat s-a luat decizia ca după sărbătorile pascale să aibă loc comisia interministerială care va trebui să decidă dacă staţia se va deschide la Ulmeni sau la Ariniş. Până atunci, primarul a decis să rămână în greva foamei.

Înfiinţarea unei staţii de ambulanţă la Ariniş, un subiect nediscutat încă

„Dânsul (n.r. - primarul din Ulmeni) argumentează acest lucru (n.r. greva foamei) prin faptul că localitatea acestuia şi satele limitrofe este mai mare decât localitatea Ariniş unde se doreşte de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean înfiinţarea unei staţii de ambulanţă. (…) nu-mi aduc aminte să fi discutat această problemă în mod oficial sau informal până la începerea protestului acestuia. Criteriile de înfiinţare ale unei staţii de ambulanţă sau SMURD sunt cele care se referă la distanţa parcursă în timp, numărul intervenţiilor de urgenţă în zona respectivă, cum ar fi accidentele rutiere sau urgenţele medicale, şi alte riscuri suplimentare care necesită prezenţa unei staţii de intervenţie în localitate pentru ambulanţă, sau Pompierii-SMURD. Un alt criteriu care nu este de neglijat este resursa financiară, materială şi umană care să deservească această staţie”, a fost prima reacţie a secretarului de stat Raed Arafat cu privire la protestul primarului de la Ulmeni. 

Declaraţia făcută publică de Raed Arafat pe o reţea de socializare, arată că nu s-a pus în discuţie înfiinţarea unei staţii de ambulanţă în comună Ariniş. Doar că, la Ariniş a fost deja renovat sediul pentru serviciul medical de urgenţă, făcându-se deja şi prima vizită în teren. Primarul din Ariniş, Gheorghe Mureşan a precizat că locaţia viitoarei substaţii de ambulanţă se află la intrarea în localitate, iar clădirea a fost renovată în ultimele luni, cu fonduri de la bugetul local. 

„Am investit aproximativ două milioane de lei, iar dacă se decide că substaţia rămâne la Ariniş, mai avem de făcut câteva lucrări esenţiale pentru. Am prevăzut o nouă sumă de bani în buget şi, în caz că va fi necesar, vom apela şi la un ajutor la nivel judeţean, pentru a oferi cele mai optime condiţii celor care vor activa în această locaţie. Ne-am bucura să rămână această substaţie de ambulanţă la Ariniş, pentru că ar veni în ajutorul multor bolnavi care au nevoie de servicii medicale de urgenţă”, a declarat primarul Gheorghe Mureşan. 

Citeşte şi

Autoturism de peste 35.000 euro, căutat de autorităţile din Franţa, descoperit la frontieră. Ce s-a întâmplat cu maşina

Prelevare de organe la Spitalul Judeţean din Baia Mare, aflat în topul acestor intervenţii. Unde vor ajunge plămânii donatorului

Baia Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite