Bacău: PORTRET/ Mihaela Melinte pregăteşte viitorii aşi ai atletismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat timp de şapte ani toate competiţiile internaţionale la aruncarea ciocanului. Acum antrenează la Bacău 20 de copii pentru performanţă.

Puţini ştiu că Mihaela Melinte, multiplă campioană mondială la aruncarea ciocanului şi deţinătoarea recordului mondial timp de şapte ani consecutiv, a păşit în lumea sportului pe terenul de handbal. Ulterior, şi-a dat seama că atletismul este sportul care o reprezintă şi de la 14 ani i s-a dedicat în totalitate.

„Am început cu handbalul, dar pe atunci sora mea făcea atletism. Am mers cu ea la antrenamente şi mi-a plăcut mai mult. După admiterea la liceu am început să vin regulat la teren. Am încercat aruncarea greutăţilor, a discului şi prin 1991 am început cu ciocanul. Un an mai târziu, am aruncat ciocanul la Campionatul Naţional, însă proba era una neolimpică. De atunci am tot câştigat“, îşi aminteşte Mihaela.

Câţiva ani mai târziu, proba a fost introdusă în calendarul întrecerilor sportive ce se desfăşurau sub egida Federaţiei Internaţionale de Atletism, iar acest lucru i se datorează sportivei băcăuane care a călcat pe un teren care până atunci, în România, era doar al bărbaţilor. „Practic am deschis drumul celorlalte sportive care au concurat după mine“, a mai spus Melinte.

A stabilit recordul lumii

Din 1992 şi până în 1999, timp de şapte ani consecutiv, Mihaela a câştigat toate competiţiile internaţionale la care a participat. Tot ea a reuşit şi recordul mondial de 76,07 metri, care nu a fost doborât de o altă sportivă, vreme de şase ani.

Un an mai târziu, Mihaela a avut parte de cel mai urât episod din viaţa ei. În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, a fost eliminată din competiţie cu doar câteva minute înainte de a evolua, pe motiv că a ieşit pozitiv la testul antidoping. A fost suspendată pe viaţă din lotul olimpic al României.

„Am suferit foarte mult. Cu greu am reuşit să-mi revin şi să trec mai departe. Acolo a fost o greşeală de laborator şi, ca să nu suspende un laborator, au preferat să suspende un sportiv“, a mai spus campioana. A trecut peste acel episod, dar nu a reuşit să mai obţină rezultatele cu care ea era obişnuită.

Îi îndrumă pe tineri

A îmbrăcat costumul de antrenor. „Doamna profesoară“, cum îi spun elevii şi colegii de la Sport Club Municipal  Bacău, Mihaela Melinte recunoaşte că se simte bine în noua postură.

„Dacă acum câţiva ani spuneam că nu vreau să mă fac antrenor, acum mă bucur că am făcut această alegere. La început mi-a fost destul de greu pentru că eu vream rezultate imediat, dar acum mă simt bine la club“, mărturiseşte campioana. Are în grijă o grupă de douăzeci de copii, pe care îi pregăteşte pentru performanţe. „Încerc să găsesc o persoană mai bună decât mine“, a mai spus sportiva.

Profil

Născută: 27 martie 1975, la Bacău.
Studii: Masterat în Psihologia Sportului la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău.
Familie: Necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai face acelaşi lucru?
Da. Clar aş face tot sport, dar aş merge pe alt drum. Şi asta ca să evit incidentul de la Sydney şi să închei cariera cu o performanţă, nu aşa cum am terminat-o. În acest moment sunt mulţumită cu locul pe care-l am şi că lumea mă cunoaşte şi mă respectă pentru ceea ce sunt şi ce am făcut. 

Ai avut oferte din străinătate?
Am avut foarte multe oferte şi din străinătate, dar şi din ţară pentru funcţia de antrenor. După cum vedeţi am ales Bacăul, clubul la care m-am înscris şi unde am evoluat. Nu am vrut să mă desprind de aceste locuri pentru că mă simt bine în această zonă.

Ce-i place
„Cel mai mult îmi place să fac sport. Toată ziua sunt la antrenamente, înconjurată de elevii mei, dar seara îmi fac timp să ies cu prietenii la un suc“, a spus Mihaela.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii mincinoşi şi care se folosesc de cei din jur pentru a-şi atinge scopul. „În general, prefer să păstrez în jurul meu doar oameni de calitate“, a afirmat campioana.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite