FOTO Condiţii europene, costuri pe măsură pentru colectarea gunoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camioanele sunt pregătite să ridice şi să transporte gunoiul teleormănenilor foto: Claudiu Dumitrache
Camioanele sunt pregătite să ridice şi să transporte gunoiul teleormănenilor foto: Claudiu Dumitrache

Groapa ecologică de la Mavrodin devine, în sfârşit, funcţională. Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Teleorman a fost lansat oficial. Din păcate, odată cu transportarea tuturor deşeurilor la Mavrodin creşte şi costul pe care teleormănenii trebuie să-l plătească la gunoi.

Groapa ecologică de la Mavrodin devine funcţională, după 9 ani de tergiversări. La începutul acestei luni a fost încheiat contractul de colectare şi transport deşeuri dintre firma SC Polaris M Holding SRL Constanţa şi Consiliul Judeţean Teleorman. Pentru a închide gura celor care au criticat creşterea preţurilor la gunoi, conducerea firmei câştigătoare şi-a prezentat utilajele de ultimă generaţie pe care le va folosi pentru a strânge şi transporta gunoiul la Mavrodin.

La acţiune au participat pe lângă reprezentanţii administraţiei judeţene, primarii localităţilor rurale şi urbane din judeţ, precum şi administratorii celor două societăţi care vor gestiona problema deşeurilor în Teleorman, S.C. Polaris M. Holding SRL şi S.C. Eco Sud. Prima va colecta deşeurile solide din judeţ, iar a doua va sorta, composta şi depozita, după caz, deşeurile primite.
Despre istoricul şi importanţa acestui proiect, au vorbit Ionuţ Adrian Gîdea preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, coordonatorul de proiectului vicepreşedintele CJT, Ilie Bălan şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Managementul Deşeurilor Teleorman”, Mihail Cojocaru, primarul comunei Botoroaga.

”Beneficiile pentru comunitate sunt multiple: creşte confortul populaţiei prin eliminarea zonelor de depozitare necontrolată a deşeurilor din jurul localităţilor, reducem poluarea mediului, protejăm resursele naturale prin reciclarea materialelor recuperate, asigurăm dezvoltarea durabilă a localităţilor şi, nu în ultimul rând, un mediu natural sănătos pentru generaţiile viitoare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea.

La rândul său, directorului general al Eco Sud, Stelian Zaharia spune că ne-am propus să demonstrăm că suntem dedicaţi 100 la sută performanţei în manegemetul deşeurilor şi, prin extensie, suntem dedicaţi obţinerii performanţei pentru judeţul Teleorman şi pentru locuitorii săi”.

De remarcat că nu toate administraţiile locale au aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Managementul Deşeurilor Teleorman”, 15 localităţi din cele 92 rămânând în afara acestei entităţi. Rămâne de văzut dacă le dă mâna să-şi gestioneze singure gunoaiele solide la nivelul cerinţelor europene, astfel riscă să dea faliment în urma amenzilor primite de la Garda de Mediu.

Preţuri mai mari la gunoi

Se va implementa sistemul de selectare la sursă a deşeurilor menajere, atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Astfel se vor construi cinci staţii de transfer, iar în următorii ani se va implementa colectarea deşeurilor menajere din poartă în poartă şi în mediul rural. Tariful pe locuitor va fi de 3,35 lei/lună (cu TVA inclus) în mediul rural şi de 6,70 lei/lună în mediul urban.

Sume uriaşe înghiţite de groapa de la Mavrodin

Depozitul de deşeuri de la Mavrodin, investiţie cu fonduri europene, ar fi trebuit să fie finalizat în 2008. Povestea celebrei gropi ecologice de la Mavrodin a început în 2003, când Consiliul Judeţean Teleorman a făcut primele demersuri pentru accesarea fondurilor ISPA pentru proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Teleorman”.

Investiţia propriu-zisă a început peste trei ani, în 2006, executant fiind consorţiul germano-austriac Ecosoil-Geoger. Termenul iniţial de finalizare a proiectului prevăzut în contract, finalul anului 2008, nu a fost respectat din cauza constructorului, după cum acuza la vremea respectivă beneficiarul, Consiliul Judeţean Teleorman.
Cum nici al doilea termen de finalizare, jumătatea anului 2009, nu a fost respectat, Consiliul Judeţean a cerut constructorului penalităţi de 1,3 milioane de euro.

În final, cu mare fast, depozitul a fost inaugurat în august 2010. Finalizarea lucrărilor nu a însemnat însă că de la acea dată primăriile au scăpat de grija gunoiului. Aşa cum anunţa benefiarul în august 2010,urmau alţi paşi de implementare a proiectului: susţinerea unor licitaţii pentru găsirea unei firme care să administreze depozitul şi a unui operator care să colecteze şi să transportre deşeurile din judeţ către Mavrodin.

Din august 2010, proiectul a rămas tot la stadiul de licitaţie pentru că nici după aproape un an nu s-au găsit firmele care să preia administrarea depozitul şi transportul gunoaielor. Licitaţiile au fost anunţate pe SEAP abia în anul 2011.

Operatorul privat a fost desemnat câştigător după un lung şir de contestaţii, finalizate cu o serie de reevaluări din partea comisiei de evaluare, în conformitate cu decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti.

Pe aceeaşi temă:

Gunoierii constănţeni vin în Alexandria să-şi prezinte ”dotările”

FOTO VIDEO Nori toxici au acoperit municipiul Alexandria

Gunoiul alexăndrean ajunge în … Cosmos!

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite