BCE: Băncile din zona euro şi-au redus cu peste 50% expunerea la Rusia

0
0
Publicat:

Băncile din zona euro şi-au redus cu peste jumătate expunerea la Rusia, de la invadarea Ucrainei, a anunţat luni Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, adăugând că le-a cerut creditorilor care încă operează acolo să rupă legăturile, transmite Reuters.

foto generică sucursală bancă cu semnul „BANK”
Băncile din zona euro şi-au redus cu peste 50% expunerea la Rusia

"Expunerea directă la Rusia a scăzut cu 55% între finalul lui 2021 şi sfârşitul lui 2023", le-a spus oficialul BCE miniştrilor de Finanţe din zona euro.

"Unele bănci au reuşit chiar să se retragă complet de pe piaţa rusă. Consiliul de supraveghere al Băncii Centrale Europene a cerut tuturor creditorilor cu expunere semnificativă la Rusia să-şi accelereze eforturile de reducere a riscurilor, stabilind o foaie clară de parcurs pentru reducerea activităţii şi ieşirea de pe piaţa rusă", a declarat Claudia Buch. 

BCE strânge cureaua asupra ultimelor prezențe bancare semnificative din Rusia încă de la începutul anului 2024. Este unul dintre elementele unei strategii cu multiple fațete, deși aplicată inegal, de retragere a capitalului și a expertizei occidentale dintr-o economie care a fost mobilizată pentru a sprijini cel mai mare act de agresiune asupra continentului din ultimii 80 de ani.

Atunci, Raiffeisen Bank International din Austria, de departe cea mai mare bancă europeană care încă operează în Rusia, a declarat că se așteaptă să primească o cerință obligatorie din partea BCE pentru a accelera reducerea activității sale în această țară, în timp ce Reuters a raportat că Unicredit, cu sediul în Italia, se pregătește pentru o scrisoare similară. Ambele bănci au refuzat să comenteze pentru acest articol.

Potrivit stipulației BCE, Raiffeisen va trebui, până în 2026, să își reducă bilanțul cu 65% față de nivelul de la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut. Acesta a scăzut deja la jumătate față de nivelul din ziua în care Vladimir Putin și-a lansat armata împotriva Kievului.

În mod similar, Unicredit din Italia și-a redus expunerea la Rusia cu 90 la sută deja de la invazie. Iar ING, cu sediul în Olanda, a cărei unitate bancară corporatistă locală a prosperat pe măsură ce a însoțit companii industriale precum Heineken și Shell în fosta Uniune Sovietică, și-a redus, de asemenea, expunerea transfrontalieră cu peste 80%, ajungând la doar 1,3 miliarde de euro în februarie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite