Utilizarea Internetului, asociată cu starea de bine. Ce au descoperit cercetătorii de la Oxford

0
Publicat:

Internetul are, în general, un efect benefic pentru starea de bine, a constatat un studiu internaţional, relatează luni DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Persoanele care au acces la Internet au o satisfacție personală mai ridicată. FOTO Shutterstock
Persoanele care au acces la Internet au o satisfacție personală mai ridicată. FOTO Shutterstock

Cercetători de la Oxford Internet Institute, din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, au analizat date prelevate de la circa două milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 99 de ani din 168 de ţări, inclusiv din America Latină, Asia şi Africa.

În pofida temerilor bazate pe păreri contrare, utilizarea Internetului pare să aibă efecte benefice asupra stării de bine, sugerează constatările acestora.

Ei au descoperit că nivelul de satisfacţie legat de propria viaţă, în toate ţările, a fost cu 8,5% mai mare în cazul persoanelor care aveau acces la Internet, nivelul experienţelor pozitive în cazul acestora fiind cu 8,3% mai mare.

„Suntem deschişi să ne schimbăm punctele de vedere”

Pentru 33.000 de modele şi sub-seturi de date statistice diferite, cercetătorii au constatat că 84,9% dintre asocierile dintre utilizarea internetului şi starea de bine erau pozitive.

„Este oarecum clişeistic, însă cererile extraordinare necesită dovezi extraordinare. Iar dacă ne dorim să facem lumea online mai sigură pentru tineri, nu putem ataca în forţă cu idei preconcepute şi soluţii universal valabile", a declarat Andrew Przybylski, profesor de ştiinţe comportamentale şi tehnologie la Oxford Internet Institute.

„Trebuie să ne asigurăm că suntem deschişi să ne schimbăm punctele de vedere în funcţie de date şi sper că mesajul va ajunge acolo unde trebuie şi nu va duce la o nouă dezbatere prostească”, a adăugat el.

„O corelaţie pozitivă între starea de bine şi utilizarea Internetului” 

În opinia profesorului, va veni un moment în care oamenii nu vor mai fi îngrijoraţi de utilizarea reţelelor sociale şi de efectul utilizării Internetului asupra tinerilor pentru că preocupările lor se vor îndrepta către ceea ce va urma.

„Am fost surprinşi să identificăm o corelaţie pozitivă între starea de bine şi utilizarea Internetului în majoritatea miilor de modele pe care le-am folosit la analiza noastră”, a spus profesorul asistent Matti Vuorre de la Universitatea Tilburg, Ţările de Jos, anterior cercetător asociat la Oxford Internet Institute.

Cum a fost măsurată starea de bine

În cadrul studiului, starea de bine a fost măsurată în funcţie de opt indicatori: satisfacţie faţă de propria viaţă, experienţe zilnice negative şi pozitive, două tipuri de evaluări ale stării de bine din punct de vedere social (starea de bine asociată cu zona în care subiecţii locuiau şi sentimentul lor de siguranţă în acel loc), starea de bine fizică, starea de bine a comunităţii şi experienţe legate de scopul personal.

Cercetătorii au luat în considerare şi factori precum educaţia, venitul şi sănătatea, însă studiul nu a analizat datele referitoare la utilizarea reţelelor sociale.

„În general, am identificat asocieri medii consecvente în ceea ce priveşte factorii predictori de utilizare a Internetului şi o stare de bine semnificativ îmbunătăţită la cei care aveau acces la Internet - sau care foloseau în mod activ internetul -, comparativ cu ceilalţi”, care nu aveau acces la Internet sau nu îl foloseau, după cum a declarat Przybylski.

„Îndemnăm furnizorii de platforme să împărtăşească cercetătorilor în domeniul ştiinţelor sociale datele detaliate referitoare la comportamentul utilizatorilor pentru o analiză ştiinţifică transparentă şi independentă, pentru a permite o înţelegere exhaustivă a (impactului) tehnologiilor asociate Internetului în viaţa noastră de zi cu zi", a precizat specialistul.

Cercetătorii au folosit date din sondajul Gallup World Poll de la 2.414.294 de persoane din 168 de ţări, din perioada 2006-2021.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific American Psychological Association's Technology, Mind and Behaviour, mai scrie Agerpres, care citează DPA/PA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite