Gunoierii constănţeni vin în Alexandria să-şi prezinte ”dotările”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polaris din Constanţa se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului din Teleorman foto: polaris.ro
Polaris din Constanţa se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului din Teleorman foto: polaris.ro

7 zile. Atât au mai rămas până când tot gunoiul teleormănean va fi transportat la groapa de gunoi de la Mavrodin. Conducerea firmei care a câştigat contractul de colectare şi transport ale deşeurilor, SC Polaris M Holding SRL Constanţa vine mâine în Alexandria să-şi prezinte dotările.

La începutul acestei luni a fost încheiat contractul de colectare şi transport deşeuri dintre firma SC Polaris M Holding SRL Constanţa şi Consiliul Judeţean Teleorman. După ce s-a acomodat cu judeţul Teleorman, conducerea firmei câştigătoare vine mâine în Alexandria pentru a-şi prezenta maşinăriile care vor ridica gunoiul din tot judeţul.

”Această investiţie este una dintre cele mai importante din istoria Teleormanului şi, din acest punct de vedere, vom putea în curând să ne comparăm cu regiunile dezvoltate din Uniunea Europeană. Beneficiile pentru comunitate sunt multiple : creşte confortul populaţiei prin eliminarea zonelor de depozitare necontrolată a deşeurilor din jurul localităţilor, reducem poluarea mediului, protejăm resursele naturale prin reciclarea materialelor recuperate, asigurăm dezvoltarea durabilă a localităţilor şi, nu în ultimul rând, un mediu natural sănătos pentru generaţiile viitoare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea.

Prezentarea oficială a SC Polaris M Holding SRL (colectare şi transport) şi SC Eco Sud SRL (operatorul depozitului) firmele care vor răspunde de curăţenia Teleormanului în următorii ani, va avea loc joi 25 iulie, ora 11, în sala mare a Consiliului Judeţean.

Sume uriaşe înghiţite de groapa de la Mavrodin

Depozitul de deşeuri de la Mavrodin, investiţie cu fonduri europene, ar fi trebuit să fie finalizat în 2008. Povestea celebrei gropi ecologice de la Mavrodin a început în 2003, când Consiliul Judeţean Teleorman a făcut primele demersuri pentru accesarea fondurilor ISPA pentru proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Teleorman”.

Investiţia propriu-zisă a început peste trei ani, în 2006, executant fiind consorţiul germano-austriac Ecosoil-Geoger. Termenul iniţial de finalizare a proiectului prevăzut în contract, finalul anului 2008, nu a fost respectat din cauza constructorului, după cum acuza la vremea respectivă beneficiarul, Consiliul Judeţean Teleorman.
Cum nici al doilea termen de finalizare, jumătatea anului 2009, nu a fost respectat, Consiliul Judeţean a cerut constructorului penalităţi de 1,3 milioane de euro.

În final, cu mare fast, depozitul a fost inaugurat în august 2010. Finalizarea lucrărilor nu a însemnat însă că de la acea dată primăriile au scăpat de grija gunoiului. Aşa cum anunţa benefiarul în august 2010,urmau alţi paşi de implementare a proiectului: susţinerea unor licitaţii pentru găsirea unei firme care să administreze depozitul şi a unui operator care să colecteze şi să transportre deşeurile din judeţ către Mavrodin.

Din august 2010, proiectul a rămas tot la stadiul de licitaţie pentru că nici după aproape un an nu s-au găsit firmele care să preia administrarea depozitul şi transportul gunoaielor. Licitaţiile au fost anunţate pe SEAP abia în anul 2011.

Operatorul privat a fost desemnat câştigător după un lung şir de contestaţii, finalizate cu o serie de reevaluări din partea comisiei de evaluare, în conformitate cu decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti.

Primăriile au închis gropile din 2008 şi nu au mai avut unde să ducă gunoiul

Pentru că „ Sistemul integrat de management al deşeurilor" a inclus şi închiderea gropilor de gunoi, primăriile din judeţ s-au conformat şi , teoretic, au închis gropile. Practic, neavând unde să ducă gunoiul pentru că depozitul nu este funcţional, şi-au aruncat resturile tot la vechile gropi, încasând anual amenzi de la Garda de Mediu.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Nori toxici au acoperit municipiul Alexandria

Gunoiul alexăndrean ajunge în … Cosmos!

AlexandriaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite