Cum să vorbeşti cu adolescentul despre sex. Fraza pe care nu trebuie s-o audă niciodată: „Fă ce vrei, dar nu veni la mine cu problemele tale!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenţa reprezintă vârsta provocărilor atât pentru copil, cât şi pentru părinte. O discuţie despre sex cu copilul adolescent reprezintă o reală provocare pentru ambele părţi. Specialiştii recomandă părinţilor să abordeze subiectul cu grijă, să empatizeze cu adolescenţii şi să se pună în locul lor.

Specialiştii atrag atenţia că vârsta marilor provocări, pusă sub semnul nevoii de independenţă pentru cei mai mulţi dintre copii şi sub semnul incertitudinilor pentru cei mai mulţi dintre părinţi, este cea mai decisivă perioadă pentru cel aflat în formare. 

Părintele poate deveni prieten sau duşman la vârsta la care copilul îşi caută identitatea şi independenţa. Totul depinde de eficienţa comunicării dintre cele două părţi. 

Conflictul dintre părinţi şi copiii aflaţi la vârsta adolescenţei a existat dintotdeauna şi, potrivit psihologilor, motivul îl reprezintă tocmai comunicarea defectuoasă. Nu numai că majoritatea părinţilor nu discută cu copiii adolescenţi dar şi atunci când o fac nu ştiu cum să transmită mesajul în aşa fel încât să fie înţeleşi.

Richard Heyman, profesor de comunicare şi educaţie la Universitatea Calgary a descoperit că adevărata cheie a comunicării eficiente dintre părinţi adolescenţi este respectarea unei etici a comunicării.

În cartea ”Cum să vorbeşti cu adolescenţii”, specialistul explică modul în care părintele ar trebui să abordeze anumite teme de discuţie, pentru a se face înţeles. Sexul reprezintă una dintre temele de discuţie fierbinţi dintre adolescenţi şi părinţi.

Specialistul atrage atenţia asupra faptului că o asemenea temă de discuţie nu poate fi abordată oricum şi oricând. ”Nu merge să începi să vorbeşti despre sex, aşa din senin. Spre exemplu, nu ajută la nimic ca într-o dimineaţa, la micul dejun, să spui: «Noi doi trebuie să vorbim despre pericolele pe care le implică sexul neprotejat», după care să muşti repede din felia de pâine prăjită. Un moment potrivit pentru a vorbi despre sex este acela când discuţi cu adolescentul (adolescenta) despre prietena lui (prietenul ei)”, spune specialistul.

”Empatizează cu adolescentul, pune-te în locul lui, înainte să spui ceva”

O discuţie despre sex necesită calm şi abordarea potrivită. ”Empatizează cu adolescentul, pune-te în locul lui, înainte să spui ceva. Ai grijă să îl asculţi. Lasă-l să vorbească şi aşteaptă să-ţi ceară părerea. Păstrează-ţi calmul.O asemenea situaţie poate fi foarte tulburătoare, dar supărarea nu te va ajuta cu nimic, doar va înrâutăţi situaţia. Bucură-te că adolescentul are atâta încredere în tine, încât să ţi se destăinuie; nu trăda această încredere prin reacţii disproporţionat de intense”, mai sfătuieşte  Richard Heyman.

Mai ales adolescenţii şi tinerii cu stări frecvente de depresie sunt la risc de suicid


În opinia specialistului, o temă de discuţie precum sexul trebuie abordată pe îndelete, cu toată atenţia şi sub toate aspectele. Acesta atrage atenţia asupra modului în care părinţii ar trebui să abordeze problema: ”Descrie-i în detaliu latura fizică a sexului. Vorbeşte-i despre aspectele morale şi emoţionale ale sexului. Avertizează-l asupra pericolelor la care se expune prin sexul neprotejat”, subliniează specialistul.

Expresii şi cuvinte de evitat

”Pentru ca mesajul părintelui să ajungă la adolescent în mod clar şi concis, cel care abordează discuţia despre sex ar trebui să evite folosirea anumitor expresii şi cuvinte. De evitat sunt, potrivit, specialistului, cuvinte precum : ”degenerată” , ”e problema ta”, ”niciodată , ”nu e problema mea”, ”nu mai eşti copilul meu”, ”nu te obosi să mai vii acasă”, ”stricată”, ”păcătos”. ”Nu reteza canele de comunicare dintre voi. Evită replicile de genul: Nu vreau să discut despre asta. Să nu-mi mai spui vreodată aşa ceva! Asta nu pot discuta cu tine. Fă  ce vrei, dar nu veni la mine cu problemele tale”, spune specialistul.

Există şi o serie de cuvinte şi expresii pe care specialistul le recomandă în abordarea subiectului sex : ” ai grijă” , ”boala cu transmitere sexuală”, ”conştiinţă”, ”contracepţie”, ”încredere”, ”pericole”, ”prea devreme”, ”sarcina”, ”sex protejat”, ”sinceritate”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite