Cum scapă evazioniştii cu ajutorul legii fostului deputat Mitralieră. Un afacerist a plătit 2 milioane de lei şi a fost iertat de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceristul are o societate de transport marfă. Foto arhivă Adevărul
Afaceristul are o societate de transport marfă. Foto arhivă Adevărul

Un afacerist din Alba, proprietar al unei societăţi de transport intern şi internaţional de marfă, a scăpat de acuzaţia de evaziune fiscală după ce a plătit tot prejudiciul la bugetul de stat, plus un procent de 20 la sută, graţie unei legi iniţiate de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”

Bărbatul (Nicolae M.) a fost trimis în judecată, în iunie 2020, pentru un prejudiciu la bugetul de stat de aproape un milion de lei, faptele având loc în perioada 2013 - 2015. Acesta a evidenţiat în actele contabile ale societăţii al cărei administrator de fapt era cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, respectiv un număr de 878 facturi de achiziţie de piese auto emise în numele altor firme cu scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, provocând un prejudiciu de 988.865 lei.

Din raportul de constatare criminalistică grafică, coroborat şi cu celelalte probe administrate, anchetatorii au ajuns la concluzia că facturile au fost emise de trei persoane neidentificate, contracost, a căror preocupare a fost aceea de a vinde “facturi şi chitanţe” către diferite societăţi comerciale, fără ca aceste persoane să desfăşoare activităţi economice reale, precum comercializarea de piese auto.

Suma totală plătit de administratorul societăţii pentru a scăpa de consecinţele penale ale infracţiunii este de 2.057.412 lei, care include şi majorările calculate de ANAF. Hotărârea Tribunalului Alba din 4 aprilie 2022 poate fi contestată la Curtea de Apel.

Potrivit modificării legislative intrate în vigoare în aprilie 2021, după ce legea iniţiată de deputatul Cătălin Rădulescu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, ”dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte”. În aceste condiţii, afaceristul din Sebeş a făcut dovada plăţii la stat a sumelor de bani corespunzătoare, astfel încât magistratul de la Alba Iulia a dispus încetarea procesului penal.

   

”În rechizitoriu s-a reţinut în sarcina inculpatului producerea unui prejudiciu de 988.865 lei. 20% din acest prejudiciu reprezintă 197.773 lei, rezultând suma totală de 1.186.638 lei. Accesoriile aferente debitului în sumă de 988.865 lei sunt în sumă de 870.774 lei, calculate de la data naşterii obligaţiei şi până la data plăţii efective a debitului, sume care au fost achitate integral de către inculpat. Concluzionând, întrucât a achitat în totalitate prejudiciul format din debit, accesorii şi majorarea de 20%, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, se precizează în hotărârea instanţei. 

De asemeena, s-a constatat recuperarea prejudiciului şi s-a respins acţiunea civilă formulată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Meşteşugul pierdut al moţilor din Apuseni. Cum se obţinea piatra de var, nelipsită din gospodării VIDEO

 

Curtea de Apel Alba Iulia, despre Raed Arafat: „Poziţia de secretar de stat la MAI nu e suficientă pentru a fi şef la DSU”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite