PARADOX Există şi pacienţi din Occident care aleg să se opereze la Spitalul de Urgenţă din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neurochirurgul Bogdan Azamfirei în sala de operaţie
Neurochirurgul Bogdan Azamfirei în sala de operaţie

Unul dintre cazurile de pacienţi din Occident tratate la  Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia este al unei olandeze. Femeia avea o afecţiune severă a coloanei  vertebrale.

Pacienta din Olanda a ajuns să fie operată în comparimentul de Neurochirurgie, datorită acutizării severe a unei afecţiuni vertebrale cronice.

„Până la urmă şi în Olanda sunt probleme. Sunt cazuri în care pentru o operaţie la coloana vertebrală aştepţi şi un an de zile, cum este cazul de care vorbim, chiar dacă femeia este asigurată. Medicii de acolo au nişte salarii bunicele, indiferent că operează sau nu. Există şi tendinţa ca pacienţii să fie îndrumaţi spre clinicile private, unde astfel de intervenţii costă foarte mult. Plus că este presiunea legală asupra lor. Pentru orice iritaţie care-i apare pacientului pe piele, medicul riscă să fie dat în judecată, ceea ce consider că este o exagerare şi o risipă de resurse. Am colegi acolo care mă invidiază că noi nu ne confruntăm cu aceste probleme. Noi îi invidiem pentru cultura bunului simţ, civilizaţie şi tehnologia înaltă la care au acces“, a motivat doctorul Azamfirei.

Femeia a fost internată în regim de urgenţă în Spitalul din Alba Iulia, cu hernie de disc foarte mare. Practic, vorbim de ieşirea nucleului cartilaginos din discul intervertebral, care are rol de amortizor între vertebrele coloanei vertebrale.

„Discul herniat era de volum foarte mare şi exista compresiune pe nervi, mai exact apăsa nervii tăiaţi. Ambele picioare erau amorţite“, aşa descrie neurochirurgul  Azamfirei starea pacientei din Olanda, înainte de intervenţia chirurgicală.

Operaţia propriu-zisă a durat în jur de o oră şi jumătate. Specialistul în neurochirurgie susţine că intervenţia a fost una reuşită din punct de vedere tehnic. Pacienta din Olanda se ridică, umblă şi resimte dureri doar în zona spatelui, normale după o astfel de intervenţie, consideră operatorul.

Pacienţi din Spania şi SUA

Potrivit medicului, femeia operată marţi, va fi externată cel mai probabil vineri. Recuperarea medicală, estimată de neurochirurg la două luni de zile,  se va face în Olanda, unde există stabilimente de profil superioare celor de la noi din ţară.

Potrivit managerului Spitalului de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă, pacienta din Olanda nu va suporta din buzunarul propriu costul intervenţiei, întrucât a fost un caz de urgenţă. Neurochirurgul susţine că printre pacienţii săi sunt şi români stabiliţi în Spania, Germania şi chiar în Statele Unite.

Doctorul Azamfirei apreciază că nu preţul unei astfel de intervenţii este hotărâtor în astfel de cazuri.  „Deocamdată, Spitalul de Urgenţă Alba este în creştere şi ne străduim să cucerim celelalte judeţe care nu dispun de tehnologia şi personalul calificat pe care îl avem noi. Suntem în concurenţă şi cu clinicile universitare. În privinţa cazurilor de pacienţi venite de peste hotare, acestea au fost întâmplătoare. Important este faptul că, deocamdată, nu am primit reclamaţii că ceea ce am făcut nu ar fi fost bine“, a încheiat doctorul Azamfirei.

300 de operaţii/an

În cadrul compartimentului de Neurochirurgie activează trei medici specialişti, aşa că intervenţiile chirurgicale se pot face, la nevoie, 24 de ore din 24.Doctorul Azamfirei a fost timp de un deceniu singurul neurochirurg al Spitalului, până anul trecut când i s-au alăturat alţi doi specialişti formaţi în centrul universitar Cluj- Napoca.

Anul acesta, neurochirurgii de la cel mai mare Spital din Alba estimează efectuarea a peste 300 de intervenţii pe creier şi pe coloana vertebrală.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite