Obiect unicat, vechi de 150 de ani, donat muzeului din Sebeş. Ce reprezenta pentru saşi o cană de vecinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cana veche de aproape 150 de ani donată muzeului din Sebeş
Cana veche de aproape 150 de ani donată muzeului din Sebeş

O cană de vin confecţionată la Sebeş, în 1872, de meşterul olar Samuel Roth, pentru o ”vecinătate” din Gârbova (Urwegen) a fost donată recent Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Piesa, de o valoare excepţională, are o poveste neobişnuită, ajungând, prin împrejurări necunoscute, în Bad Heilbrunn, Germania, în posesia colecţionarului A. Hesshaimer, precizează reprezentanţii muzeului.

Acesta şi-a exprimat dorinţa ca, după moartea sa, cana să fie donată Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, condus, la acea dată, de dr. Volker Wollmann, care însă i-a sugerat că ar fi mai potrivit ca vasul să ajungă la muzeul din Sebeş, localitate în care a fost confecţionat. Astfel, după decesul colecţionarului, în luna octombrie 2020, văduva sa, Daga Hesshaimer, i-a încredinţat cana lui Volker Wollmann pentru a o aduce în ţară şi pentru a încheia formalităţile de donare a acesteia către Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Piesa, datorită destinaţiei sale, este un unicat, fiind realizată la comanda celor doi lideri („taţi” sau staroşti) ai vecinătăţii, Michael Retscher (bătrân) şi Thomas Schell (tânăr).

Vecinătatea reprezintă o formă de organizare specifică lumii săseşti, în care locuitorii unei străzi convieţuiau în baza unor reguli menite să le uşureze viaţa. Se ajutau reciproc la munca câmpului, lucrau împreună în cadrul unor activităţi civice şi se întrajutorau, la nevoie, la diferite momente festive, fericite sau triste, precum botezul unui copil, o nuntă sau o înmormântare.

Vasul primit ca donaţie era folosit drept cană pentru păstratul vinului la astfel de evenimente, făcând parte, alături de alte căni similare, de ladă şi de însemne, din patrimoniul vecinătăţii.

Este un vas de dimensiuni relativ mari, cu înălţimea de 34,5 cm şi diametrul maxim de 30 cm, fiind confecţionat din lut şi acoperit la exterior cu un strat de smalţ de culoare verde. Poartă un bogat decor în relief alcătuit din brâuri alveolate şi mici medalioane aplicate în zonele guri, gâtului şi burţii, precum şi pe toartă. Decorul este completat de două inscripţii, în limba germană, care ne oferă informaţii referitoare la comanditari şi beneficiar, precum şi la producător.

Cana de vecinătate confecţionată de meşterul olar Samuel Roth din Sebeş, la 1872, se alătură vaselor similare existente în Colecţia de Istorie a muzeului, iar după restaurare, va fi inclusă în expoziţia permanentă, în sala în care este ilustrată activitatea breslelor şi a vecinătăţilor oraşului în epocile medievală şi modernă.

Vă mai recomandăm:

 

Amenda uriaşă primită de Transgaz după un incident care a afectat mii de locuitori din Alba Iulia

 

Înşelăciune prin metoda „burlanul”. Cum a fost păcălit un vârstnic să plătească suma de 13.000 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite