Nouă persoane din Alba s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de porc infestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Nouă persoane au consumat carne infestată, neexaminată trichineloscopic, de la un porc crescut în gospodărie şi sacrificat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au transmis vineri reprezentanţii DSVSA Alba.

Inspectorii DSVSA Alba au început, după raportarea primelor simptome specifice de îmbolnăvire, o anchetă epidemiologică. S-au prelevat probe şi s-a efectuat examen trichineloscopic, prin metoda digestiei artificiale, în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar rezultatul a fost pozitiv la Trichinella spp. Cele nouă persoasne sunt din comuna Mihalţi şi au vârste cuprinse între 17 şi 76 de ani, fiind din aceeaşi familie. Porcul în cazuă a fost crescut în gospodărie şi a fost sacrificat cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Carnea şi preparatele din carne provenite au fost identificate şi puse sub restricţii sanitare veterinare, în momentul prelevării probei, fiind ulterior dirijate spre incinerare. În prezent, două din cele patru persoane care au avut nevoie de spitalizare mai sunt sub supraveghere medicală.

Autorităţile sanitare veterinare au dispus efectuarea unei acţiuni de deratizare în gospodăria respectivă. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obţinută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi vânaţi.

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi până la începutul anului, în judeţul Alba, au fost efectuate peste 12.500 de examene trichineloscopice, la porcii proveniţi din gospodăriile populaţiei şi circa 600 de astfel de analize la porcii mistreţi vânaţi. Au fost identificate 5 probe pozitive de Trichinella spirallis, dintre care două la porci domestici şi trei porci mistreţi.

DSVSA Alba transmite consumatorilor să nu cumpere, niciodată, carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Astfel, sunt necesare pentru prevenirea îmbolnăvirii:   

Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;

Cumpărarea cărnii de porc şi produselor din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;

De asemenea, se recomandă efectuarea periodică a acţiunilor de deratizare a gospodăriilor în care sunt crescuţi porci, cu firme autorizate, în vederea combaterii rozătoarelor care sunt vectori de transmitere a bolii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite