Miko Zsuzsanna, director Arhivele Ungariei: „Trebuie să ştie toată lumea că avem o istorie comună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miko Zsuzsanna este directorul Arhivelor Naţionale ale Ungariei, instituţie care deţine şi fonduri de documente despre Transilvania.Aceasta este implicată direct în redactarea unui Ghid româno-maghiar care să prezinte toate fondurile de documente existente în cele două ţări.

Prodocolul de editare a bazei de date semnat la Alba Iulia va acoperi perioada cuprinsă între începutul secolului XIII şi până la 1918.

ADS: De ce aţi ales să semnaţi protocolul de editare a Ghidului bilingv la Alba Iulia?
Miko Zsuzsanna:
De comun comun cu colegii de la Bucureşti am decis să ne întâlnim la Alba Iulia, să spunem aproximativ la jumătatea distanţei dintre Bucureşti şi Budapesta.Trebuie să ştie toată lumea că avem o istorie comună. Partea maghiară va depista în cel mai scurt timp toate documentele care se află în Arhivele din Ungaria referitoare la istoria Transilvaniei. Arhiviştii şi istoricii maghiari sunt foarte bucuroşi că, de acum încolo vor avea acest Ghid la îndemână. Pe teritoriul Ungariei există aproximativ un kilometru de documente de arhivă care conţin informaţii despre istoria Transilvaniei.

ADS: Care consideraţi că va fi contribuţia majoră a fondurilor de arhivă de pe teritoriul Ungariei la cunoaşterea istoriei Transilvaniei între secolele XIII-XX?
M.Z.:
Eu pot să vorbesc despre fondurile deţinute de Arhivele Naţionale ale Ungariei, de la Budapesta. Ca să vă răspund la întrebare, consider că cele mai multe informaţii care se vor găsi în aceste documente fac referire la „Guberniul Transilvaniei“, care a fost înfiinţat prin diploma imperială de la 16 octombrie 1690, premergătoare Diplomei Leopoldine din 1691, care instaura dominaţia habsburgică în Transilvania. Aceste documente se găsesc în Ungaria şi consider că vor aduce multe date în plus pentru cercetătorii maghiari şi români. Practic în Ghidul bilingv care va fi întocmit de arhiviştii din Ungaria şi România se va face o descriere succintă a fiecărui fond în parte.

Ads: Care dintre fondurile deţinute de Arhivele Naţionale de la Budapesta ce fac referire la istoria Transilvaniei i-au captivat până acum pe cercetători?
M.Z.:
Interesul major a fost tocmai pentru fondul „Guberniul Transilvaniei“, pentru că aici se găsesc cele mai preţioase informaţii despre Istoria Transilvaniei. Din aceste documente aflăm cum au funcţionat instituţiile, cum a fost viaţa religioasă, mai ales după secolul al XVII-lea, când a existat o colaborare între cultele religioase de aici. Pentru istoricii maghiari nu există cercetare fără Transilvania, care a stârnit mereu un mare interes.

ADS: Au făcut cercetare la Arhivele Naţionale din Budapesta şi istorici români?
M.Z.:
Bineînţeles că au fost cazuri, însă, numai de cercetători români care cunosc şi limba maghiară şi limba latină. Şi asta, pentru că altfel nu ar putea să lucreze cu aceste documente. Şi aici ajungem din nou la importanţa Ghidului bilingv, care va descrie ce informaţii pot gi găsite în fondurile existente pe teritoriul României şi Ungariei care fac referire la Transilvania. Noi sperăm că, după ce va fi publicat acest Ghid, cel mai probabil la sfârşitul anului 2013, numărul istoricilor români care vor veni la Budapesata la cercetare va creşte.

ADS: Care ar fi cel mai vechi document despre Transilvania păstrat la Budapesta şi la ce face referire?
M.Z.:
Nu aş putea să vă răspund cu exactitate la această întrebare. Vă spun însă, că la Arhivele Naţionale din Budapesta am finalizat un amplu proiect de digitalizare a documentelor din epoca medievală. Este vorba de 100.000 de documente de ev mediu, care conţin informaţii despre Ungaria, deci implicit şi despre Transilvania. Ca atare pot fi căutate în regim gratuit pe pagina de internet a Arhivelor Naţionale a României.

ADS: Cât estimaţi că va dura prelucrea fondurilor de la Budapesta ce conţin informaţii despre Transilvania?
M.Z.:
Noi avem un compartiment separat care gestionează documentele pe care le deţine. În acest an, 20 de specialişti de-ai noştri se vor ocupa direct de depistrea acestei categorii de documente, este în planul nostru de activitate. Practic, până la sfârşitul proiectului se vor ocupa de prelucrarea fondurilor care fac referire la Transilvania.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite