Investiţii de peste 60 milioane lei pentru finanţarea unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor pe râul Mureş în Alba, Arad şi Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apelor şi Pădurilor anunţă semnarea contractului de asistenţă tehnică pentru proiectul “Mărirea gradului de protecţie împotriva inundaţiilor în B.H. Mureş prin ridicarea clasei de importanţă a infrastructurii existente de apărare”, investiţie în valoare de peste 63,6 mil lei (14 mil euro) finanţată din fonduri europene.

Lucrările care compun acest proiect se referă la supraînălţarea lucrărilor de îndiguire/apărare existente şi sunt amplasate în 12 localităţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Arad. Acestea prevăd construirea a 51,4 km de dig şi 2,36 km ziduri de apărare.

Proiectul este corelat cu hărţile de risc aferente bazinului hidrografic Mureş, cu hărţile de hazard la inundaţii rezultate în cadrul Planului de Prevenire, Protecţie şi Diminuare a Inundaţiilor, fiind curpins în PMRI ca o zonă cu risc potenţial semnificativ la inundaţii. 

În bazinul hidrografic Mureş se află un număr de 210 lucrări de îndiguire cu o lungime totală de 825 km, care apără 240 de localităţi, dintre care 55 oraşe şi municipii, 314 km linie de cale ferată, 242 km drumuri naţionale şi 313 km drumuri judeţene. Necesitatea realizării acestui proiect se datorează faptului că o parte din această infrastructura existentă de apărare împotriva inundaţiilor trebuie ridicată la o clasă de importanţă mai mare, conform Directivei 2007/60/CE şi HG 846/2010.

În ceea ce priveşte populaţia posibilă afectată la o probablitate de revenire a inundaţiilor de 1%, în situaţia actuală, populaţia vulnerabilă este de 11.710 locuitori, iar după relizarea investiţei, populaţia ce va beneficia de protecţie împotriva inundaţiilor va fi de aproximativ 25.000 de locuitori. Măsurile propuse în cadrul acestui proiect au scopul de protecţie împotriva efectelor inundaţiilor prin adaptarea construcţiilor, a infrastructurii şi a structurilor de apărare existente la condiţiile schimbărilor climatice, încadrându-se în categoria măsurilor nonstructurale, conform PMRI.

Obiectivul are în vedere minimizarea riscului inundaţiilor prin supraînălţarea lucrărilor de îndiguire/apărare existente precum şi prevenirea efectelor destructive ale inundaţiilor, protecţia obiectivelor socio-economice şi a infrastructurii existente în zona de implementare a proiectului. Supraînălţarea lucrărilor de îndiguire/apărare existente se vor efectua în judeţele Alba, în localităţile Ocna Mureş, Sărăcsău, Şibot, Vurpăr, Vinţu de Jos şi Blaj-Tiur; Arad, pe raza localităţilor Chelmac, Lalaşinţ, Ususău şi Hunedoara, în localităţile Ilia, Săcămaş, Brâznic. Proiectul este implementat de Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

Citiţi şi:

 

Directorul executiv al RMGC, numit preşedinte şi CEO la Gabriel Resources. Salariul uriaş încasat de Dragoş Tănase

 

Un nou obiectiv turistic la Roşia Montană. Turiştii pot vizita turnul Bisericii Unitariene

 

Ce este o firmă-fantomă şi cum acţionează. Mic ghid pentru identificarea unor astfel de entităţi economice

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite