FOTO VIDEO Situaţia devine dramatică în zona rezervaţiei Scăriţa Belioara din Apuseni. Amploarea dezastrului provocat de incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul se extinde din ce în ce mai mult. Foto: Facebook/ Punct Gastronomic Local Scarita-Belioara
Incendiul se extinde din ce în ce mai mult. Foto: Facebook/ Punct Gastronomic Local Scarita-Belioara

Situaţi în zona rezervaţiei Scăriţa Belioara din Munţii Apuseni tinde să devină dramatică în cee ace priveşte incendiul care se manifestă de mai bine de 24 de ore.

UPDATE 2 Incendiul din rezervaţia Scăriţa Belioara, comuna Poşaga, a fost stins sâmbătă, 25 aprilie, în jurul orei 21.00, după mai bine de două zile de luptă cu flăcările. Pompierii au fost nevoiţi, însă, să se deplaseze în comuna vecină, Ocoliş, unde a izbucnit un nou focar pe o suprafaţă de circa 1 hectar de litieră de pădure. În funcţie de evoluţia incendiului pe perioada nopţii se va stabili modul de intervenţie de duminică, 26 aprilie.

UPDATE 1 Potrivit informaţiilor furnizate de ISU Alba, sâmbătă, 25 aprilie, incendiul se manifestă pe un perete stâncos de aprox. 1 ha, restul focarelor fiind lichidate. Exista, însă, posibilitatea de propagare din cauza vântului puternic si a terenului accidentat din zonă. 

Noi imagine făcute publice de persoane care sunt la faţa locului arată imaginea reală a dezastrului. Localnicii avansează posibilitatea ca focul să fi fost pus intenţionat, în condiţiile în care astfel de incendii au loc aproape în fiecare an. Suprafaţa afectată depăşeşte 10 hectare. Intervenţia pompierilor şi a voluntarilor este îngreunată de relieful dificil al zonei. Zeci de persoane se luptă de mai bine de 24 de ore cu focul care se extinde datorită secetei şi a vântului.

incendiu rezervatia scarita belioara

Scăriţa Belioara este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga din judeţul Alba. Este parte componentă a masivului Muntele Mare şi are vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri (Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc).

Rezervatia cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara (afluent al Văii Poşăgii), cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha şi adăposteşte multe specii rare de plante şi animale.

Iniţiativa punerii sub protecţie a zonei a avut-o Alexandru Borza, încă din anii ’20 ai secolului al XX-lea. Rezervaţia botanică conservă specii rare, unele unice în Europa: sângele voinicului, arginţica, mărtăloaga, căldăruşa, genţiana, buzata, crinul pestriţ. Specifice acestui masiv sunt endemismele barba mugurului, mălăoaie şi strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi), relicvă glaciară ajunsă aici din Peninsula Balcanică.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite