FOTO VIDEO „Drumul lui Iovan“. Cum exploatează turistic autorităţile locale tragedia aviatică din Apuseni în care a murit Adrian Iovan şi Aura Ion

FOTO VIDEO „Drumul lui Iovan“. Cum exploatează turistic autorităţile locale tragedia aviatică din Apuseni în care a murit Adrian Iovan şi Aura Ion

Tragedia din 2014 a transformat zona în atracţie turistică

Locul în care s-a prăbuşit în ianuarie 2014 avionul pilotat de Adrian Iovan a devenit o zonă de atracţie turistică şi de pelerinaj. După asfaltarea ”drumului lui Iovan” de către Primăria Horea, cu bani de la Guvern, accesul vizitatorilor a fost mult simplificat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, orice poate urca foarte uşor cu maşina până la altitudinea de 1600 de metri, pe un drum spectaculos, până în apropierea pădurii în care s-a prăbuşit avionul. De la asfalt mai este de parcurs doar circa 1 km până la locul devenit atracţie turistică pentru oamenii care urcă pe munte.
 
Aici, Primăria a ridicat mai multe construcţii din lemn şi o scenă pentru evenimente cultural-tradiţionale, cum ar fi şi Târgul Lemnarului, organizat în fiecare an. 

De asemenea, tot aici se va desfăşura şi un târg de produse tradiţionale din zona Apusenilor.
 
Reprezentanţii Primăriei Horea s-au folosit de tragedia din ianuarie 2014 şi au obţinut bani pentru a asfalta drumul comunal care urcă pe masivul petreasa înlungime de 8 km. 

După asfaltarea drumului, turismul la Petreasa a crescut foarte mult. În 2-3 ore se poate urca cu maşina, se poate vizita locul tragediei şi se revine în drumul naţional de la poalele muntelui.
 
Se poate urca cu maşina până la cota 1600 
 
DC 204 legătura între Horea şi Petreasa, satul aflat la cota 1600. Porţiunea are o lungime de aproximativ 8 kilometri şi a fost numir „Drumul lui Iovan”, pentru că în zona respectivă (Vârful Petreasa), acum cinci ani, şi-au pierdut viaţa, în accident aviatic, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. A fost finalizat în vara anului trecut, când pe platoul montan a fost organizat evenimentul „Târgul Lemnarilor din Apuseni”. 
 
Construcţiile tradiţionale ridicate pe platoul montan
 
Drumul uşurează foarte mult accesul la locuinţe şi pentru aproximativ 300 de cetăţeni ai comunei Horea, lucrările de reabilitare începând în 2015. „Drumul lui Iovan” pleacă din centrul comunei Horea, trece pe lângă Dâmbul lui Gâf, este foarte abrupt în câteva locuri, deosebit de spectaculos şi traversează o zonă foarte frumoasă, fiind asfaltat până la limita dintre judeţele Alba şi Cluj. 
 

De unde se termină asfaltul, drumul de pământ continuă prin pădure, pe o distanţă de circa 1 kilometru, până la locul unde s-a prăbuşit, în 20 ianuarie 2014, pe muntele Petreasa, avionul pilotat de Adrian Iovan. Acesta, alături de studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în acel tragic accident aviatic. 

Au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu, medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. 

Turişti la altarul construit pe locul tragediei din 2014
 
Locul accidentului a fost găsit, după ore de la prăbuşire, de trei moţi din comuna Horea. Pe locul unde s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi, au amplasat o cruce de mari dimensiuni. În fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatic. Modernizarea drumului comunal a costat peste 6 milioane de lei, bani acordaţi din fonduri guvernamentale. 
 
Sărbătoarea lemnarilor, în 2019

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările