Firma care plăteşte 800 de euro pe lună pentru o treime din Cetatea Alba Iulia, iertată de funcţionarii primăriei. Reacţia Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona Traseului celor trei fortificaţii, concesionată de firma Grup Corint. Foto: albaiuliaqr.ro
Zona Traseului celor trei fortificaţii, concesionată de firma Grup Corint. Foto: albaiuliaqr.ro

Primăria Alba Iulia încearcă să obţină în justiţie suspendarea unei decizii emisă de Curtea de Conturi a României prin care au fost dispuse o serie de măsuri pe care trebuie să le ducă la îndeplinire ca urmare a auditului financiar din anul 2020.

Inspectorii Camerei de Conturi Alba au descoperit faptul că administraţia locală nu a calculat şi nu a încasat majorările de întârziere în cazul a cinci contracte de asociere încheiate cu entităţi private şi a plătit nelegal venituri salariale pentru patru persoane angajate în cadrul Direcţiei Programe din cadrul instituţiei.

Prejudiciul total este de circa 310.000 de lei. În cazul contractelor de asociere, pe lângă faptul că o treime din Cetatea Alba Iulia a fost concesionată pentru doar 800 de euro/lună, angajaţii primăriei au ”uitat” să calculeze majorările de întârziere, după ce nu s-au pltătit la timp banii.

În cazul salariilor ilegale, s-a constatat că 4 angajaţi au primit sporuri salarile de până la 50% şi în acelaşi timp au mai beneficiat fiecare de câte un contract individual de muncă pe perioada determinată cu timp parţial (4 ore/zi), pentru aceeaşi activitate.

Decizia finală a Curţii de Conturi a fost emisă în noiembrie 2021, iar Primăria Alba Iulia a contestat raportul inspectorilor în luna decembrie. Într-un dosar se solicită anularea raportului Camerei de Conturi Alba, menţinut de către Curte de Conturi a României, iar în cel de-al doilea s-a cerut suspendarea executării decizei prin care se impune recuperarea banilor, până la pronunţarea definitivă în dosarul de fond.

Tribunalul Alba a respins pe 20 decembrie 2021 cererea administraţiei locale, motivând că în niciunul din cele două situaţii nu există o pagubă iminentă sau un caz bine justificat care să impună o asemenea soluţie. Primăria Alba Iulia a contestat hotărârea Tribunalului. În total, este vorba despre o sumă de circa 310.000 de lei.

O treime din Cetate pentru 800 de euro

Inspectorii de conturi au constatat că angajaţii Primăriei Alba Iulia au ”uitat” să calculeze majorările de întârziere pentru neplata în termen a beneficiilor asocierii în cazul a 5 contracte de asociere, fiind diminuate nejustificat veniturile din proprietate cuvenite UAT, în perioada 2018-2020, cu suma totală de 199.484,75 lei.

Este vorba despre contracte încheiate cu societăţi care administrează spaţii din Cetatea Alba Carolina. Contestaţia adminstraţiei locale vizează doar două contracte de asociere încheiate cu reprezentanţii societăţilor care au derulat lucrările principale de restaurare a Cetăţii. Primul contract a fost încheiat în 2006 cu Corint SRL, cesionat ulterior societăţii Corint Hotel Medieval SRL, iar al doilea în 2008 cu Grup Corint SRL. Cele două societăţi au concesionat o parte din spaţiile Cetăţii Alba Carolina respectiv Hotelul Medieval, Traseul celor Trei Fortificaţii, parterul Porţii a IV-a şi tunelul de acces spre inelul exterior al fortificaţiei şi spre oraş.

Contractul de concesiune a aproape o treime din Cetatea Alba Carolina, din anul 2006, a fost încheiat pe o perioadă de 49 de ani şi a prevăzut plata către bugetul local a unui procent de 10% din profitul net realizat de din exerciţiul financiar al fiecărui an calendaristic, dar nu mai puţin de 800 euro/lună. În cazul contractului din 2008 valoarea este de 200 euro/lună. În perioada 2018 - 2020, cele două firme nu au plătit la timp datoriile la bugetul local şi au fost ”iertate” de funcţionari pentru majorările de întârziere obligatorii, care sunt prevăzute de legislaţie.

Sporuri ilegale pentru patru angajaţi

În a doua situaţie, Curtea de Conturi a stabilit că au fost majorate nelegal cheltuielile de personal ale instituţiei pe anul 2020 cu suma de 114.710 lei în cazul a patru persoane angajate, având statutul de personal contractual în cadrul aparatului de specialitate al primarului-Direcţia Programe.

Acestea au fost numite în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, activitate pentru care li s-a aplicat majorarea salarială de până la 50% şi în acelaşi timp au mai beneficiat fiecare de câte un contract individual de muncă pe perioada determinată cu timp parţial (4 ore/zi), tot pentru aceeaşi activitate (implementare proiecte cu finanţare nerambursabilă). Valoarea cumulată a veniturilor salariale lunare a celor patru persoane a depăşit indemnizaţia de viceprimar, ”fapt ce contravine prevederilor legale in vigoare”.

Vă mai recomandăm:

 

Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii

 

Imagini de la Revelionul ospătarilor din ianuarie 1989. Cum se distrau chelnerii în anul căderii comunismului VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite