Escaladă sportivă pe Colţii Trascăului de la Rimetea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinişti din toată ţara au participat la ediţia din 2010 a concursului Rimetea Climbing Open. Concurenţii au stat în corturi şi au petrecut două zile în natură în cea mai spectaculoasă zonă a Apusenilor.

Colţii Trascăului de la Rimetea au fost asaltaţi ieri şi astăzi de peste 70 de alpinişti din toată ţara. Motivul l-a reprezentat organizarea ediţiei din 2010 a concursului „Rimetea Climbing Open“. Organizatorul principal al concursului aflat la a V-a ediţie este alpinistul clujean Adrian Munteanu.

„Ca până acum, evenimentul se doreşte în primul rând a fi o întâlnire a iubitorilor de escaladă sportiva dar şi de natură, munte şi stâncă. În ciuda vremii nefavorabile şi a crizei economice am reuşit şi în acest an să încropim ceva, în speranţa revederii, dar şi a legării de noi prietenii“, a spus alpinistul.

Paradis turistic neexploatat

Desfăşurarea concursului a avut loc în două etape, pe parcursul zilelelor de sâmbătă şi duminică. Astăzi, începând cu ora 15.30 a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor. Premiile au constat în obiecte de echipament sportive oferite de sponsorii competiţiei. „Am oferit participanţilor aproximativ 25 de trasee, predominant pe feţe verticale, pe toate gusturile. Aceasta zonă ofera din plin satisfacţie în avand un potenţial turistic şi alpin deosebit. La Rimetea promovarea escaladei sportive este o necesitate“, a afirmat Adrian Munteanu.

image

Manifestarea are ca şi scop, pe lângă desfăşurarea concursului propriuzis, perfecţionarea tehnicilor de escaladă şi promovarea acestui sport în rândurile tinerilor. Participanţii s-au cazat majoritatea în corturi la baza Colţilor Trascăului, unul dintre cele mai spectaculoase masive din piatră din toată zona Apusenilor.

De altfel, întreaga zonă a Văii Aiudului reprezintă un paradis turistic insuficient exploatat datorită stării proaste în care se află drumul judeţean care face legătura între oraşul Aiud şi comuna clujeană Buru. Drumul este în prezent într-un program de modernizare, dar finalizarea lucrărilor va mai dura cel puţin un an de zile.

Carte despre Valea Aiudului

La Rimetea Climbing Open 2010 a fost lansată în şi o carte despre această zonă a judeţului Alba scrisă de alpinistul albaiulian Dan Anghel. Volumul se numeşte „Valea Aiudului: Monumente istorice, rezervaţii naturale, turism, alpinism, escaladă sportivă, parapantă, cicloturism“.

image

„Cartea este în primul rând un ghid al traseelor de alpinism şi escaladă sportivă din Cheile Aiudului şi Colţii Trascăului. Continuă seria începută în anul 2007 de editare a unor ghiduri de prezentare şi promovare a zonelor alpine din România, materializată până în prezent cu apariţia a patru volume şi o broşură editate în România şi o colaborare la un volum editat în Germania“, a declarat Dan Anghel.

Cartea curpinde şi o serie de informaţii utile cu privire la obiectivele turistice (monumente istorice, rezervaţii naturale) de pe Valea Aiudului precum şi despre posibilităţile de practicare a drumeţiilor, zborului cu parapanta şi cicloturismului.

Masivul calcaros Colţii Trascaului (1.113m) - Piatra Secuiului (1.129m) este situat în estul localităţii Rimetea. Accesul se face pe drumul judeţean ce leagă DN1 (Aiud) şi DN 75 (Buru). Până la Rimetea sunt 23 km din Aiud, 58 km din Cluj-Napoca şi 28 km din Turda. Datorita climei deosebite, aici căţăratul se poate practica în toate anotimpurile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite