La ce riscuri ne supunem atunci când alegem metode naturiste de albire a dinţilor precum bicarbonatul sau lămâia

La ce riscuri ne supunem atunci când alegem metode naturiste de albire a dinţilor precum bicarbonatul sau lămâia

Albire dinţi

Motivul principal pentru care trebuie să evitaţi albirea dentară prin intermediul remediilor casnice este acela că există un risc real de deteriorare severă şi permanentă a dintelui sau gingiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toţii ne dorim dinţi albi şi un zâmbet perfect, de Hollywood. Este bine să aflăm însă la ce riscuri ne supunem atunci când alegem metodele naturiste de albire a dinţilor în detrimentul celor profesionale, efectuate în cabinetul dentistului.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică fiecare dintre posibilele efecte secundare ale metodelor naturiste de albire a dinţilor.

1. Sucul de lămâie

Unii oameni pledează pentru perierea sau clătirea cu suc de lămâie pentru albirea dinţilor. Sucul de lămâie este de fapt acid citric şi poate dăuna dinţilor, determinând pierderea de calciu. Odată pierdut calciul, acesta este de neînlocuit.

Lămâile au un pH de 2,3, care este foarte scăzut. Cu cât pH-ul este mai mic, cu atât este mai acid. Dacă puneţi sucul de lămâie direct pe dinţi, începe să provoace imediat daune. Este destul de comun ca medicii stomatologi să trateze leziuni ale dinţilor cauzate de persoanele care consumă foarte des citrice.

Nici combinarea sucului de lămâie cu bicarbonatul de sodiu nu este o idee prea bună. Nu numai că acidul citric din sucul de lămâie provoacă pierderi de calciu, dar bicarbonatul de sodiu va eroda smalţul dinţilor, cu potenţial de a provoca leziuni permanente”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

2. Căpşunile

Acesta este un alt remediu naturist menit să ajute la albirea dinţilor, dar care poate fi periculos. Căpşunile produc efectul de albire al dinţilor prin acidul ascorbic pe care il conţin. E bine însă de ştiut că acizii sunt nocivi pentru dinţi. La maxim 30 de minute după ce consumaţi căpşuni, aveţi grijă să vă spălaţi pe dinţi cu o pastă de dinţi ce conţine fluor. De asemenea, folosiţi apa dentară.

3. Merele

Deşi merele au o mulţime de atribute sănătoase, albirea dinţilor cu siguranţă nu se numără printre ele. Merele sunt bune ca gustare, dar nu ca un substitut al igienei orale, cum ar fi

periajul şi aţa dentară. Faptul că uneori dinţii lucesc frumos după ce mâncăm mere este rezultatul unei cantităţi mici de acid malic pe care acestea o conţin.

4. Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu nu vă va albi dinţii, dar poate îndepărta placa dentară, deoarece este o substanţă abrazivă. E bine de ştiut totuşi că din cauza faptului că este abraziv, dacă utilizaţi bicarbonat de sodiu prea des, aceasta va deteriora smalţul dinţilor. Majoritatea pastelor de dinţi comerciale pot elimina petele la fel de eficient ca bicarbonatul de sodiu şi fac acest lucru fără efecte secundare sau riscuri.

5. Sarea de mare

Unii oameni pledează, de asemenea, pentru utilizarea sării de mare combinată cu apă sau chiar acid, cum ar fi oţetul de cidru, pentru albirea dinţilor. Utilizarea compuşilor abrazivi împreună cu oţetul pe bază de acid probabil va albi un pic dinţii, dar nu mai mult decât o pastă obişnuită pentru albire. În plus, cu utilizarea repetată, vor apărea leziuni ale dinţilor, şi anume eroziuni sau sensibilitate crescută”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: