Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat: ce se întâmplă când folosim prea mult detergent şi cum se sterilizează corect cuva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. FOTO idiva.com
Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. FOTO idiva.com

Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat. La fel ca restul electrocanicelor şi maşinile de spălat se uzează după un timp „setat“ de companiile producătoare. Un studiu realizat recent releva că una din trei maşini are nevoie de reparaţii în primii şase ani de utilizare. Pentru a prelungi acest termen trebuie să evităm o serie de greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat.

Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat: umplerea cuvei până la refuz

1. Maşina de spălat nu trebuie umplută până la refuz cu haine, altfel cuva se va balansa violent la fiecare utilizare, iar asta va face să se uzeze sau să se strice mult mai repede. De asemenea, hainele trebuie distribuite cât mai uniform în interiorul cuvei, nu înghesuite într-o parte sau alta. 

2. Este necesar ca maşina să fie aşezată pe o suprafaţă cât mai plană. Atunci când maşina se zdruncină excesiv, mai ales când ajunge la ciclul de storacere, animite piese sau părţi se vor defecta sau se vor uza mai repede decât este cazul.

3. Nu este un moft folosirea unui produs anticalcar, mai ales dacă locuiţi într-o zonă în care apa are o duritate mai mare.

4. De asemenea, mulţi oameni cred că produsele de curăţarea sunt deajuns pentru a obţine haine curate, dar asta nu se traduce mereu şi în haine igienizate. Tendinţa de a reduce temperaturile şi de a folosi detergenţi mult prea gentili afectează eficacitatea procesului de curăţare în ceea ce priveşte exterminarea bacteriilor de pe hainele contaminate. Tocmai pentru a steriliza maşina, trebuie să o lăsăm măcar o dată pe lună să spele la 90°C, fără haine. De asemenea, este recomandată folosirea unui detergent pudră, pentru că cei lichizi sau pentru rufe colorate nu conţin, de regulă dezinfectant. 

5. Lenjeria de pat şi lenjeria intimă, dar şi şosetele, trebuie spălate separat de bluze, tricouri şi prosoape de bucătărie, mai ales dacă folosiţi temperaturile mici. O apreciere a microbilor realizată pentru a evalua riscul asociat de haine arată că o cantitate de 0,1 grame (10.000 de organisme vii) de materie fecală se află într-o pereche de boxeri consideraţi spălaţi şi curaţi. Piesele care sunt cele mai dispuse la contaminare cu agenţi patogeni sunt cele care intră în contact direct cu pielea – lenjerie intimă, prosoape, şervet de faţă şi lenjerie de pat. 

Greşeli frecvente în utilizarea maşinii de spălat: folosirea detergentului în exces

6. Nu închideţi uşa maşinii imediat după ce aţi terminat de spălat, permiteţi aerului să intre şi să reducă numărul bacteriilor, prin uscarea interiorului. 

7. Maşina de spălat, cu tot cu mânere, butoane, uşă şi compartimente, trebuie spălată regulat, mai ales după ce aţi folosit-o pentru a spăla lucruri foarte murdare.

8. Dacă spălaţi la temperatură mică fără un dezinfectant de haine, atunci spălaţi-vă pe mâini după ce aţi scos hainele ude din maşină.

9. Detergentul de rufe ar trebui folosit în cantitate foarte mică, doar o lingură la o spălare, spun experţii. Folosirea în exces va duce la formarea unei pelicule peste ţesătură, care va împiedica rufele să fie bine spălate. De aceea, cel mai bine este să avem un recipient special pentru dozare, cu care să măsurăm cantitatea de detergent care trebuie pusă în maşina de spălat.

10. Ştergeţi la intervale regulate, cu o cârpă uscată, întredeschiderea burdufului de la uşă. Înlăturaţi scamele adunate acolo şi mizeria. Altfel, în timp apare mucegaiul şi este posibil ca persoanele mai sensibile să se confrunte cu probleme de sănătate. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite