6 secrete care ne menţin tineri, dezvăluite de psiholog: Se pare că românilor le este mai greu să se vadă activi şi utili şi după vârsta legală de pensionare

6 secrete care ne menţin tineri, dezvăluite de psiholog: Se pare că românilor le este mai greu să se vadă activi şi utili şi după vârsta legală de pensionare

Inteligenţa influenţează starea fizică şi vârsta pe care le resimţim

Potrivit cunoscutului psiholog Angela Nuţu, există un clişeu care spune că vârsta noastră este direct proporţională cu modul în care credem că suntem şi cu modul în care ne simţim. Specialistul vorbeşte despre 6 metode care ne pot menţine mai mult timp tineri.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cunoaştem cu toţii acest mit şi iată că tot mai mulţi specialişti în domeniu vin astăzi şi confirmă acel lucru, şi anume că toate atitudinile şi aşteptările noastre cu privire la îmbătrânire chiar joacă un rol important în cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru. Astfel, cei care îşi păstrează o minte puternică şi pozitivă au trupuri sănătoase şi îmbătrânesc mai greu faţă de cei care sunt tot timpul îngrijoraţi de anii pe care îi au“, explică psihologul Angela Nuţu.

Mai mult decât atât, specialistul crede că inteligenţa influenţează starea fizică şi vârsta pe care le resimţim. Aşadar, cu cât o pesoană are un coeficient de inteligenţă mai ridicat, cu atât are şanse să se menţină tânără un timp mai îndelungat.

6 idei numai bune pentru a ne menţine tineri cat mai mult timp cu putinţa

Ia decizii bune în legatură cu sănătatea ta

„Oamenii mai inteligenţi iau pur şi simplu decizii mai bune în legătură cu starea lor de sănătate. Informează-te, fă-ţi controale medicale regulate, cultivă o atitudine conştientă şi relaxată în legatură cu starea ta de sănătate, tine cont de vechiul dicton «Mens sana in corpore sano/ O minte sănătoasă într-un corp sănătos»“, explică Angela Nuţu.

Fii o persoană cu o mai mare deschidere spre experienţe noi 

„Acest lucru se poate datora faptului că un nivel ridicat de inteligenţă ne ajută să procesăm cu mai multă uşurinţă informaţii complexe, ne creşte curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasmul, curiozitatea şi pofta de viaţă ne fac să ne simţim mai tineri. De altfel, deschiderea spre experienţe noi este una dintre trăsăturile de personalitate «Big Five», fiind deci recunoscută ca o trăsătură importantă şi prezentă de-a lungul vieţii“, spune psihologul.

Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima dată? Fă tot timpul ceva nou

„Cei care practică exclusiv stabilitatea şi rutina nu vor putea deveni niciodată aventurieri, dar nici nu vor putea trăi viaţa la adevarata ei intensitate. Putem încerca cât mai mai multe lucruri noi şi ne putem păstra mintea deschisă ideilor noi pentru a ne menţine tinereţea cât mai mult timp. Deschiderea către nou este bine să înlocuiască stereotipurile legate de vârstă. Oricând poţi învăţa o limbă nouă sau poţi călători undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cât de liber gândeşti şi de cât îţi dai voie să acţionezi“, este de părere psihologul Angela Nuţu

Bucură-te de aventură şi experienţă, dar şi de stabilitatea emoţională

„O gândire echilibrată nu ne oferă doar un stil de viaţă sănătos, ci şi longevitate. Este forte important să ştim să ne adaptăm situaţiilor pe care viaţa ni le oferă şi să nu percepem evenimentele într-o manieră atât de personală. Este important să vedem jumătatea plină a paharului, ştiind că nu evenimentele în sine contează, ci modul în care noi le interpretăm“, spune psihologul.

Trăieşte în prezent, nu în trecut şi continuă să îţi faci planuri de viitor

Psihologii spun că bătrânii trăiesc din amintiri, iar tinerii cu planurile. Din momentul în care începem să ne raportăm la trecut ca şi cum viitorul nu mai există, atunci se accentuează procesul de îmbătrânire. Sfatul psihologului este să facem în aşa fel încât să avem tot timpul noi proiecte de viitor, să facem ceva pentru cei din jurul nostru, să ne implicăm şi să dăruim din experienţa şi înţelepciunea pe care le-am acumulat. „Nu vrem să generalizăm, dar se pare că nouă, românilor, ne este mai greu să ne «vedem» activi şi utili şi după vârsta legală de pensionare. Putem să ne căutăm modele de oameni care să ne inspire în această direcţie: de exemplu, am un prieten extraordinar, un tânăr domn de 92 de ani, psihoterapeut şi profesor de hipnoterapie la Universitatea din San Diego (Edwin Yager), care continuă să dezvolte proiecte ample şi importante la această frumoasă vârstă, menţinându-se tânăr şi activ, reprezentând pentru mine o adevărată sursă de inspiraţie“, declară psihologul.

Nu-ţi mai impune restricţii

„Am 50 de ani, deci nu mai pot să mă îmbrac ca la 20…“ Tipul acesta de gândire poate fi un exemplu de credinţă limitativă după care multe persoane trecute de 50 de ani îşi ghidează viaţa. Ele reprezintă doar limitări pe care noi înşine ni le impunem mental şi apoi fizic. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama cât de important este să fii tu însuţi şi să faci ceea ce simţi; iar odată cu vârsta, acest lucru îţi este tot mai la îndemână. Doar dă-ţi voie să fii tu însuţi, îndeamnă psihologul Angela Nuţu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările