Metode garantate prin care îi putem convinge pe copii să facă ce le spunem, dezvăluite de un hipnoterapeut: tehnici inspirate din domeniul vânzărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă le mulţumim copiilor înainte ca ei să facă un lucru, atunci nu vor putea ingora cererea noastră şi ne vor asculta/FOTO www.parentdish.ca
Dacă le mulţumim copiilor înainte ca ei să facă un lucru, atunci nu vor putea ingora cererea noastră şi ne vor asculta/FOTO www.parentdish.ca

Un hipnoterapeut susţine că anumite strategii lingvistice pe care le foloseşte în şedinţele cu adulţii ar putea fi folosite de părinţi ca să-i convingă pe copii să fie mai ascultători.

Teoria este prezentată într-o carte, „Words That Work: How To Get Kids To Do Almost Anything” („Cuvintele care funcţionează: cum să-i determini pe copii să facă aproape orice”, n.r.), lansată recent de hipnoterapeuta Harley Street şi neurolingvista Alicia Eaton. Potrivit celor două experte, copiii pot fi determinaţi să facă tot ce li se cere, fără ca adultul să recurgă la ameninţări, şantaj sau ţipete.

Secretul este folosirea altor cuvinte şi a unei structuri diferite a frazelor, pentru a da copilului impresia că el poate face o alegere, deşi în realitate i se cere să facă un anumit lucru. De exemplu, ar trebui să-i mulţumim unui copil că îşi strânge jucăriile înainte ca el să facă asta, deci imediat ce îi cerem, nu după ce le-a strâns.

Metodele folosite de Eaton şi Street se bazează pe tehnica limbajului de persuasiune şi influenţare, folosită de obicei în reclame şi în vânzări, pentru a atrage clienţi. Sistemul poate avea efectul dorit şi în viaţa de zi cu zi, spune Eaton, dacă vor fi respectate zece reguli, pe care le prezintă în publicaţia Daily Mail.

1. Trebuie să spunem mereu ce vrem să facă micuţul, nu ce nu vrem să facă

În acest fel vom evita gândirea negativă şi limbajul încărcat de reproşuri, care este contra-productiv. De exemplu, în loc să-i spunem copilului „nu mai lăsa dezordine în camera ta!” ar trebui să folosim varianta „te rog să faci ordine în camera ta”. Acest gen de abordare va avea mai multe şanse să-l convingă pe micuţ, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

2. Este bine să le dăm copiilor impresia că pot alege

În loc să-l zorim pe copil să se îmbrace cât mai repede pentru şcoală, ar fi bine să-i dăm impresia că poate face o alegere şi astfel va fi mult mai motivat. De exemplu, îl putem întreba ce haine vrea să poarte în acea zi la şcoală sau ce vrea să îmbrace mai întâi – bluza, sau pantalonii? Astfel, adultul va lăsa impresia de la bun început că micuţul este deja de acord să se îmbrace, deci îmbrăcatul nu este subiect de negociere, doar ordinea în care vor fi puse hainele.

La fel, când trebuie să-şi facă temele îl putem lăsa să aleagă când anume vrea să înceapă studiul. Când vine rândul mesei, să nu intrebăm dacă vrea să mănânce morcovi şi broccoli, ci care aliment va fi gustat primul: morcovul, sau broccoli?

3. Cuvântul magic este „când”

Folosind mereu acest cuvânt îi vom sugera copilului că nu ne îndoim că va face lucrul pe care îl cerem de la el, ci doar că vrem să ştim când anume va face acel lucru. Deci nu putem la îndoială faptul că ne va asculta, asta este de la sine înţeles. Iată o exprimare de acest fel: „Când vei termina temele, vom putem merge în parc la joacă”.

4. Trebuie să stabilim o legătură între noi şi copil, cu ajutorul limbajului

Formula magică: „Eu, la fel ca tine, am uneori impresia că nu pot face anumite lucruri, dar..” În acest fel se va forma o legătură mai apropiată cu copilul şi acesta va avea o mai mare stimă de sine.

5. Să spunem „mulţumesc” înainte, nu după ce ne ascultă

Poate să pară ciudat, dar această tehnică îl va stimula pe copil să facă ce îl rugăm, îi va arăta că noi avem încredere în el şi atunci nu va dori să ne dezamăgească. Copilul vrea să facă pe plac părinţilor, vrea să fie apreciat. De îndată ce i se va mulţumi, copilul nu va mai putea să ignore rugămintea părintelui, chiar dacă în mod normal nu l-ar fi ascultat. Se va simţi obligat să facă lucrul care i s-a cerut.

6. Trebuie să le explicăm mereu copiilor de ce le cerem un anumit lucru

De fiecare dată când vrem ca micuţul nostru să facă un anumit lucru, ar fi bine să-i şi explicăm de ce vrem asta. Astfel el va înţelege motivele şi nu va avea impresia ca trebuie să facă ceva fără sens, doar pentru ca aşa vrem noi: „Te rog să mă ajuţi să car pungile de la magazin, pentru că sunt foarte multe şi nu am cum să le duc singură”.

7. Să-i motivăm pe copii prin cuvinte puternice, care atrag atenţia

Cele mai cunoscute cuvinte care au acest rol sunt „ascultă” sau „gândeşte-te”, urmate de mesajul pe care vrem să-l transmitem. Folosirea acestor cuvinte îi va motiva pe copii, rugăminţile vor fi mult mai convingătoare, iar sugestia mai puternică.

8. Când copilul se plânge de ceva, trebuie să căutăm soluţii şi să-i arătăm partea pozitivă

De fiecare dată când micuţul este nemulţumit de ceva, ar fi bine să-i oferim o soluţie, să arătăm că problema lui ne interesează. Astfel, el se va plânge mai rar şi va învăţa că se poate gândi şi singur la o soluţie.

9. Să sugerăm soluţiile dorite folosind întrebări de ghidaj

Când copilul are o problemă, părintele poate să-l ajute să găsească singur rezolvarea, lucru care îl va face pe micuţ foarte mândru şi încrezător în puterile sale. Părintele îi poate sugera soluţia prin întrebări de ghidaj, cum ar fi: „Spui că îţi este teamă de examen – crezi că te-ai simţi mai sigur pe tine dacă ai învăţa mai mult?”

10. Îl putem convinge pe copil să renunţe la expresia „nu pot!”

Copiii folosesc deseori aceste cuvinte şi se simt foarte frustraţi când nu reuşsesc să facă un lucru. Ei se dezvoltă însă mereu, învaţă şi trebuie să ştie că un lucru pe care nu îl pot face acum va fi simplu de rezolvat peste un timp.

Neputinţa lor este ceva trecător, iar părintele trebuie să le spună acest lucru. De asemenea, părintele trebuie să-i arate copilului că el ştie să facă multe alte lucruri: nu poate rezolva acum fracţii, dar ştie să facă o ecuaţie. Astfel, accentul va fi mutat de la ceva negativ spre un lucru pozitiv.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite