Mituri despre anticoncepţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre anticoncepţionale FOTO Shutterstock
Mituri despre anticoncepţionale FOTO Shutterstock

Mituri despre anticoncepţionale. Măsurile prin care o femeie se poate proteja de o sarcină nedorită nu mai sunt demult subiecte tabu. Cu toate acestea, există în spaţiul public mai multe mituri despre anticoncepţionale. Va prezentăm mai jos câteva dintre ele.

Mituri despre anticoncepţionale - Nr. 1: Îngraşă

Potrivit unui amplu studiu din 2011, care a analizat 49 de cercetări dedicate acestui subiect, medicii englezi au ajuns la concluzia că anticoncepţionalele nu au o legătură directă cu îngrăşarea unei persoane. Cu toate acestea, un studiu din 2009, publicat în revista American Journal of Obstetrics and Gynecology, menţionează că femeile care utilizează anticoncepţionalul Depo-Provera pot lua în greutate circa 5 kilograme în trei ani.

Mituri despre anticoncepţionale - Nr. 2: Trebuie să iei pastila zilnic la aceeaşi oră

Un alt mit despre concepţionale este că femeile ar trebui să ia pilula în cauză la aceeaşi oră, în fiecare zi. Potrivit medicilor acest lucru nu face ca tratamentul să fie mai eficient, însă dacă o femeie doreşte să urmeze o astfel de metodă nu este nimic în neregulă. Cu toate acestea, mitul este valabil doar în cazul tratamentelor bazate strict pe hormonul progesteron, pilulele anticoncepţionale fiind de fapt o combinaţie între substanţele hormonale estrogen şi progesteron.

Mituri despre anticoncepţionale - Nr. 3: Vei rămâne mai greu însărcinată dacă iei anticoncepţionale

O femeie poate rămâne însărcinată imediat ce încetează să mai ia pilule contraceptive. Aşadar, faptul că o sarcină este mai dificil de obţinut în cazul femeilor care recurg la această măsură de contracepţie orală este doar unul dintre miturile despre anticoncepţionale. Totuşi, organismul are nevoie de circa 6-9 luni pentru a se elibera de toate substanţele hormonale induse prin tratamentul anticoncepţional.

Mituri despre anticoncepţionale - Nr. 4: Corpul are nevoie de o pauză de la anticoncepţionale

Acest mit despre anticoncepţionale are şi o doză de adevăr, părerile în rândul specialiştilor fiind împărţite. Există studii care avansează ideea potrivit căreia femeile care iau anticoncepţionale încontinuu, mai mult de doi ani, pot suferi o reducere a nivelului de calciu în oase. Totodată, medicii obişnuiesc să recomande o pauză de o lună pe an de la pilulele contraceptive, pentru ca ovarele să-şi reia de unele singure funcţionarea. Mai mult, recomandarea de a renunţa o perioadă la anticoncepţionale vine şi pe fondul riscurilor pe care acestea le ridică asupra ficatului, în administrarea a numeroase pilule contraceptive fiind indicată ingerarea şi de medicamente tip hepato-protect.

Mituri despre anticoncepţionale - Nr. 5: Folosirea unui prezervativ diminuează plăcerea sexuală

În cazul în care doriţi să folosiţi o măsură de prevenire a sarcinii care să nu aibă efecte hormonale asupra corpului, folosirea prezervativului este cea mai bună metoda. Mai mult, prezervativul este singura metodă de prevenire a sarcinii care protejează corpul de bolile cu transmitere sexuală. Un studiu publicat în Journal of Sexual Medicine notează că într-o proporţie asemănătoare, atât cuplurile care folosesc prezervativul, cât şi cele care utilizează alte tipuri de anticoncepţionale, au parte de aceeaşi plăcere în timpul actului sexual.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite