9 iulie: S-a născut Marioara Voiculescu, o „mareşală a teatrului românesc”. A fost prima femeie din țară care a fondat o companie de teatru

0
0
Publicat:

La 9 iulie 1943 s-a născut cântăreața Margareta Pâslaru, iar în anul 1956 actorul american Tom Hanks. În aceeași zi, dar în anul 1968, s-a născut artistul Daniel Iordăchioaie.

Marioara Voiculescu Foto: Arhivă
Marioara Voiculescu Foto: Arhivă

1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit „domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei”, realizând prima unire a celor trei țări române. Unirea a fost determinată de necesitatea creării unui puternic front antiotoman și înlesnită de legăturile economice, politice, culturale existente între cele trei țări române în Evul Mediu.  

Mihai Viteazul Foto: Arhivă
Mihai Viteazul Foto: Arhivă

Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat o serie de măsuri. Printre acestea: a adoptat aceeași stemă pentru toate teritoriile, a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, a acordat anumite înlesniri preoților și iobagilor români, a numit un mitropolit al Transilvaniei, cu titlul de Mitropolit a tot Ținutul Ardealului și Orăzii. Ioan de la Prislop, numit încă din 1585 în scaunul Mitropolitan, a început, la Alba Iulia, cu binecuvântarea și banii lui Mihai Bravu, construcția unei biserici cu hramul Sfânta Treime. Catedrala Mitropoliei Ortodoxe din Transilvania a fost ridicată în vecinătatea zidului cetății și a reprezentat, mai mult de 100 de ani, centrul cultural și religios al zonei.

A fost distrusă în anul 1714 de către regimul habsburgic.

1885 – S-a născut Marioara Voiculescu, actriță și regizoare română

Marioara Voiculescu Foto: Wikipedia
Marioara Voiculescu Foto: Wikipedia

A fost una dintre actriţele românce care au dat o semnificaţie concretă termenului de „divă“ la noi în ţară, la începutul secolului XX. Dincolo de prestaţia sa scenică, actriţa a fost, de asemenea, prima femeie din România care a fondat şi condus propria companie de teatru.

În 1912, aceasta înființează Compania Marioara Voiculescu. Spectacolul de deschidere al noii companii a fost în ziua de 13 septembrie 1912, cu „Seara de pomină” de Leopold Kampf.  

O răsfăţată a scenei, prietenă cu Regina Maria a României, a fost o campioană a teatrului independent, a libertăţii artistice, a noilor interpretări, reinventându-se mereu, dominând scena românească în prima jumătate a secolului trecut”, menționează editura Polirom în descrierea cărții „Marioara Voiculescu. Mareşala teatrului românesc”, de Alina Nelega.

A urmat o carieră fulminantă care s-a încheiat cu roluri în piese de Ibsen, Hugo sau Cocteau.

Deoarece a refuzat, după instaurarea regimului comunist, să joace în spectacole propagandistice, şi-a trăit ultima parte a vieţii în sărăcie.  A murit la 3 martie 1976.

1943: S-a născut cântăreața Margareta Pâslaru

Născută la București, Margareta Pâslaru a urmat în copilărie lecții de harpă, balet, pian și pictură. La vârsta de doar 4 ani și jumătate a avut prima sa apariție în public, în rolul copilului „Madame Butterfly” de Puccini, pe Scena Operei Naționale.   

Margareta Pâslaru
Margareta Pâslaru împlinește 82 de ani Foto: Arhivă

În anul 1958, la vârsta de 15 ani, a debutat în muzica ușoară pe scena Casei de Cultură Grivița Roșie, fiind acompaniată de Paul Ghentzer, iar în 1961 a avut loc debutul în film, în producţia  „Fumatul strict oprit”. 

Amintim câteva dintre creațiile sale muzicale: „Timpul”, „Dacă ai ghici”, „Diamant fermecat” și „Lasă-mi toamnă pomii verzi”. Printre filmele în care a jucat se numără: „BD la munte şi la mare”, „Veronica” şi „Moartea domnului Lăzărescu”.   

1955: Manifestul Russell-Einstein 

În urmă cu 69 de ani, în toiul Războiului Rece, filosoful și matematicianul Bertrand Russell lansa la Londra Manifestul Russell-Einstein. Documentul atrăgea atenția asupra pericolului reprezentat de armele nucleare și îndeamna liderii mondiali să găsească soluții pașnice la conflictele internaționale.  

Manifestul a fost semnat de 11 intelectuali și oameni de știință, inclusiv Albert Einstein. După câteva zile de la publicare, filantropul Cyrus S. Eaton se oferea să susțină o conferință, solicitată în document, în Pugwash. Aceasta, care a avut loc în luna iulie a anului 1957, avea să fie prima conferință privind știința și afacerile mondiale.   

9 iulie 1956: S-a născut actorul american Tom Hanks

Thomas Jeffrey „Tom” Hanks s-a născut pe 9 iulie 1956, în Concord, California. S-a hotărât să urmeze o carieră în actorie după ce a citit şi a urmărit piesa de teatru „The Iceman Cometh" (1946), a dramaturgului Eugene O'Neill, act pe care l-a inclus în programul de teatru al Universităţii California din Sacramento.

Tom Hanks
Tom Hanks împlinește 68 de ani. Foto: GettyImages(Arhivă)

Tom Hanks este unul dintre cei mai iubiţi actori de la Hollywood. A câştigat de două ori, consecutiv, premiul Oscar, pentru rolurile din „Philadelphia" (1993) şi „Forrest Gump" (1994).

Din 1992, actorul are o stea pe faimosul Hollywood Walk of Fame.

Amintim câteva dintre filmele în care a jucat: „Cast Away/ Naufragiatul”, „The Terminal/Terminalul”, „The Da Vinci Code/ Codul lui Da Vinci”, „Angels & Demons/ Îngeri și Demoni” și „Inferno”. 

A fost distribuit și în prima animaţie complet computerizată - „Toy Story" - primul film major al parteneriatului Disney / Pixar, în care şi-a împrumutat vocea personajului principal, cowboy-ul Woody. Au urmat: "Toy Story 2" (1999), "Toy Story 3" (2010), "Toy Story 4" (2019), care a câştigat, în 2020, premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie.

1968: S-a născut cântărețul Daniel Iordăchioaie

Daniel Iordăchioaie Foto: Arhivă
Daniel Iordăchioaie Foto: Arhivă

Născut la Ștefănești, Argeș, Daniel Iordăchioaie a luat încă din copilărie lecții de chitară. A debutat în anul 1980 în formația Gramofon, iar șapte ani mai târziu a reprezentat România la concursul Intertalent, care s-a desfășurat la Praga. 

Daniel Iordăchioaie împlinește pe 9 iulie 57 de ani.

9 iulie 2011: Sudanul de Sud a devenit stat independent 

În urmă cu 14 ani, Sudanul de Sud a devenit stat independent. În luna ianuarie a anului 2011, locuitorii Sudanului de Sud au fost chemați la un referendum privind separarea regiunii de restul țării. Astfel, 98,83 % au votat pentru independență.   

Sudanul de Sud a luptat, în două rânduri, cu Nordul pentru obținerea independenței, prima dată în perioada 1955-1972, iar a doua oară între anii 1985 și 2005.   

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite