Video 5 octombrie. Actrița de Oscar Kate Winslet împlinește 48 de ani
0Pe 5 octombrie, în 1864, se năștea regizorul și producătorul francez Louis Lumière, iar în 1902, poetul și prozatorul român Zaharia Stancu. În 1975, în aceeași zi, venea pe lume actrița britanică laureată cu Oscar Kate Winslet, iar în 2011 se stingea Steve Jobs, cofondatorul Apple.
5 octombrie 1830 - a murit cărturarul și memorialistul român Dinicu Golescu
Dinicu Golescu (n. 1777) este unul dintre cei mai apreciaţi cărturari români din secolul al XIX-lea. Fiu al marelui ban din Ţara Românească Radu Golescu şi al Zoiţei Florescu, Dinicu Golescu a studiat împreună cu Iordache, fratele mai mare, la Academia grecească din Bucureşti, cu Lambros Fotiadis, Constantin Vardalah (director al şcolii din 1803) şi Ştefan Commitas, profesori elenişti iluştri. A luat parte, de asemenea alături de fratele său Iordache, la înfiinţarea în 1822 a „Societăţii de la Braşov”, prima societate literară românească.
5 octombrie 1864 - Orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon
60 000 de oameni au murit după ce un ciclon a distrus aproape în întregime orașul indian Calcutta
5 octombrie 1864 - s-a născut regizorul și producătorul francez Louis Lumière
Louis Lumière, unul dintre pionerii cinematografiei, s-a născut în urmă cu exact 151 de ani. Alături de fratele său, Auguste, Louis Lumière a pus bazele primului aparat de filmat, dar şi ale primului aparat de proiecţie cinematografică.
În ziua de 13 februarie 1895, Louis şi fratele său, Auguste Lumière, înregistrau brevetul „Cinematograful Lumiere“, care avea să devină cunoscut publicului drept „Cinématographe“. În acelaşi an, a fost proiectat, contra cost, în cafeneaua LA Grand, din Paris, primul film al fraţilor Lumière: „Ieşirea muncitorilor din uzinele Lumière“.
În urma succesului înregistrat de proiectarea primului film contra cost, Louie Lumière stabileşte, împreună cu inginerul Ernest Carpentier, să contruieacă o serie de 200 de aparate de proiecţie.
A urmat, în 1903, contruirea unui sistem de film color, pe care cei doi fraţi l-au folosit şi în fotografie, intitulat „Autochrome“. În 1933, fraţii Lumière au realizat primul film în relief.
Independent de fratele său, Louis Lumière a început să filmeze secvenţe cu ajutorul unui aparat, inventat de Thomas Edson, numit kinetoscop, realizând astfel „Sosirea unui tren în gară“, un scurtmetraj de numai 48 de secunde.
„Fierarul“, „Tâmplarul“, „Dărâmarea unui zid“, „Ceartă între copii“, „Baia la mare“, „Partide de table“ şi „Partida de cărţi“ sunt câteva dintre peliculele realizate de Louis şi Auguste Lumière.
Louis Lumiere a murit pe 6 iunie, 1948, în oraşul Bandol, din Franţa.
5 octombrie 1864 - orașul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon
60 000 de oameni au murit după ce un ciclon a distrus aproape în întregime orașul indian Calcutta.
5 octombrie 1902 - s-a născut poetul și prozatorul român Zaharia Stancu
Zaharia Stancu și-a început cariera literară ca gazetar și poet liric, a devenit un militant activ de stânga, romancier angajat după război, în primii ani ai puterii populare. Ulterior a scris proză realistă, naturalistă, marcată însă de un lirism specific, potrivit Wikipedia. A reînceput să scrie poezie în ultimii ani ai vieții.
Regimului comunist i-a promovat cu precădere romanul „Desculţ“. Romanul a fost tradus în 24 de limbi până în 1988, existând, printre altele, o traducere și în limba japoneză.
Cu toate acestea, în opinia mai multor critici, cele mai importante cărți ale lui sunt romanele Șatra, Jocul cu moartea și Pădurea nebună.
A fost exclus din Partidul Muncitoresc Român, Gheorghiu-Dej l-a reprimit, în ciuda conflictelor scriitorului cu tânărul aspirant la conducerea partidului Nicolae Ceauşescu. Cu toate acestea, a fost deputat în Marea Adunare Naţională între 1948 şi 1952, apoi director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor o lungă perioadă.
Zaharia Stancu a murit în 1974.
5 octombrie 1947 - s-a născut cântărețul și compozitorul englez Brian Johnson (AC/DC și Geordie)
Brian Johnson împlinește 76 de ani. Johnson a devenit în 1980, după moartea lui Bon Scott, cel de-al doilea cântăreț al trupei australiene de rock AC/DC.
El și restul trupei au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 2003
5 octombrie 1957 - Portugalia s-a proclamat republică
Proclamarea republicii a avut loc în urma unei lovituri de stat.
5 octombrie 1975 - s-a născut actrița britanică Kate Winslet
Cunoscută pentru interpretarea unor personaje feminine complexe, pe care le-a jucat într-o serie de filme, precum aristocrata Rose din „Titanic", Marianne Dashwood din „Raţiune şi simţire/ Sense and Sensibility" şi muza lui J. M. Barrie din "În căutarea Tărâmului de Nicăieri/ Finding Neverland", actriţa britanică a primit în 2009, Oscarul pentru rolul din "Cititorul/ The Reader" şi un Glob de Aur pentru rolul din "Nonconformiştii/ Revolutionary Road", un film care portretizează evoluţia şi degradarea căsniciei unei familii americane din anii 1950, regizat de Sam Mendes, fostul ei soţ.
Kate Winslet a fost recompensată și cu un trofeu (onorific) și la Toronto Film Festival 2020. Kate Winslet a primit Tribute Actor Award pe 15 septembrie, în carul unei gale online.
Kate Winslet are, din 2014, o stea pe Bulevardul Gloriei - Walk of Fame - din Hollywood.
5 octombrie 2011 - a murit Steve Jobs, CEO-ul companiei Apple
Steven Paul Jobs (n.1955) a fost co-fondatorul şi CEO-ul (directorul general) Apple Computer, precum şi CEO al Pixar până la achiziţia acestui studio de animaţie de către compania Disney. A fost, de asemenea, cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în consiliul de directori ai Disney. Jobs a fost considerat că fiind cel mai influent personaj atât din industria calculatoarelor, cât şi în industria divertismentului.
Împreună cu co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, Jobs a ajutat la popularizarea calculatorului personal spre sfârşitul anilor ’70. La începutul anilor ’80, încă lucrând la Apple, Jobs a fost unul dintre primii care a sesizat succesul comercial pe care interfeţele grafice operate prin intermediul mouse-ului îl pot avea.
După ce a pierdul în lupta pentru putere cu consiliul de directori ai Apple, în anul 1985, Jobs a fondat NeXT, o companie care dezvoltă o platforma de computere specializată în învăţământul superior şi piaţă oamenilor de afaceri. Achiziţia lui NeXT din anul 1997 de către Apple l-a adus înapoi pe Jobs la compania pe care o fondase.
A murit la 56 de ani de cancer pancreatic. Creierul său ar fi fost la fel de sănătos, activ şi creativ ca la 27 de ani.