24 decembrie: S-a născut actrița americană Ava Gardner. Bărbaţii celebri din viaţa divei

0
Publicat:

Pe 24 decembrie1922 se năştea actriţa americană Ava Gardner, femeia fatală a anilor 40-50, care a cucerit inimile multor bărbaţi celebri ai acelor timpuri, cu trei dintre ei chiar căsătorindu-se. În anul 1893, tot într-o zi de 24 decembrie, industriașul american Henry Ford testa primul său motor de automobil.

Frumoasa actriţă a făcut multe victime printre bărbaţii celebri ai anilor 40-50. Foto Britannica
Frumoasa actriţă a făcut multe victime printre bărbaţii celebri ai anilor 40-50. Foto Britannica

1524: A murit navigatorul portughez Vasco da Gama

Exploratorul portughez din perioada Marilor descoperiri Vasco da Gama, conte de Vidigueira, s-a născut în 1469, la Sines, Portugalia Continentală⁠.

Vasco da Gama, primul european care ajunge în India. Foto arhivă
Vasco da Gama, primul european care ajunge în India. Foto arhivă

Călătoria lui către India este unul din momentele definitorii din istoria marilor descoperiri geografice, Vasco da Gama fiind primul european care a pus bazele unei rute comerciale maritime către India. Într-o călătorie impresionantă, el a navigat de-a lungul coastelor africane, dincolo de Capul Bunei Speranțe și a reușit să distrugă monopolul negustorilor arabi și venețieni în comerțul cu condimente.

1818: S-a născut fizicianul James Joule, care şi-a cheltuit întreaga avere pentru cercetare

Născut la 24 decembrie 1818, în oraşul Salford, din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, James Joule a fost nu doar un fizician englez autodidact, ci și fabricant de bere.

În 1840 a început experimente de mare finețe pentru a stabili o unitate de măsură comună pentru efectele calorice, electrice și mecanice, care aveau să-i aducă, doi ani mai târziu, în 1842, celebritatea.

Fizicianul şi producătorul de bere James Joule. Foto wikipedia
Fizicianul şi producătorul de bere James Joule. Foto wikipedia

În cadrul unuia dintre aceste experimente James Joule a verificat principiul conservării și transformării energiei. A cercetat, de asemenea, și echivalentul electric al căldurii degajate de rezistoare, ca și efectul magnetostrictiv, continuând să facă experimente până când şi-a epuizat întreaga avere.

Datorită importantelor sale contribuții din fizică, unitatea de măsură a energiei a fost numită în onoarea sa joule.

1854: S-a născut actrița de teatru Aristizza Romanescu

Renumită actriță română de teatru, profesoară de declamație la Conservatorul de Artă Dramatică din București, Aristizza Romanescu a fost fiica actorilor Constantin Demetriad si Paulina Stavrescu.

A debutat la vârsta de 18 ani, în 1872, la teatrul din Craiova, în trupa cunoscutului cupletist I.D. Ionescu, potrivit Wikipedia.

Aristizza Romanescu. Foto wikipedia
Aristizza Romanescu. Foto wikipedia

După o perioadă de studii la Paris, Aristizza Romanescu s-a întors în România şi a jucat pe scena Teatrului Național din București și a celui din Iași, remarcându-se printr-o plastică desăvârșită a mișcării, armonizată cu o voce cristalină și o dicție impecabilă.

Aristizza Romanescu a murit în 1918.

1893: Industriașul american Henry Ford a testat primul său motor de automobil

La 12 ani, Henry Ford îşi petrecea cea mai mare parte a timpului într-un mic atelier de mecanică, pe care îl amenajase de unul singur. Aici şi-a construit primul motor cu aburi, în 1878, când avea doar 15 ani. Un an mai târziu, avea să plece la Detroit, ca să lucreze ca ucenic maşinist.

Henry Ford, alături de una dintre maşinile sale. Foto arhivă
Henry Ford, alături de una dintre maşinile sale. Foto arhivă

Ucenicia sa a ţinut trei ani, după care s-a întors la Dearborn. În următorii câţiva ani, Henry Ford s-a ocupat cu repararea şi operarea motoarelor pe aburi, cu diverse slujbe de scurtă durată într-o fabrică din Detroit, dar şi cu îmbunătăţirea utilajelor folosite la ferma tatălui său. Anul 1888 a marcat o decizie majoră în viaţa sa, şi anume cea de a se căsători cu Clara Bryant; pentru a-şi întreţine familia, Henry Ford a preluat conducerea unui gater din regiune.

Următoarea schimbare majoră nu avea să întârzie prea mult: în 1891, Henry Ford lucra, deja, că inginer la Edison Illuminating Company, în Detroit. Doi ani mai târziu, după ce a fost promovat inginer-şef, Ford avea, în sfârşit, suficient timp şi suficiente fonduri pentru a se ocupa mai intens de experimentele personale legate de funcţionarea motoarelor cu ardere internă, astfel că reuşeşte să testeze primul său motor, care va purta marca Ford.

1922: S-a născut actrița americană Ava Gardner

Născută la 24 decembrie 1922 într-o familie care avea deja şase copii, cu ochii verzi şi cu buze senzuale, actriţa americană Ava Gardner a devenit femeia fatală a anilor `40 şi `50.

Viaţa ei a fost un adevărat roman, cu numeroase relaţii amoroase cu bărbaţi celebri ai acelor vremuri, dar şi presărat cu scandaluri, intrigi şi consum exagerat de alcool şi tutun. Deşi era cunoscută pentru faptul că îşi trăia viaţa aşa cum îşi dorea, nimeni nu-i putea pune la îndoială profesionalismul dovedit pe platourile de filmare.

Ava Gardner, femeia fatală a Hollywoodului în ani 40-50. Foto arhivă
Ava Gardner, femeia fatală a Hollywoodului în ani 40-50. Foto arhivă

La scurtă vreme după ce a ajuns la Hollywood, la doar 19 ani s-a căsătorit cu nu mai puţin cunoscutul actor Mickey Rooney, însă, după numai 9 luni cuplul a divorţat, din cauza numeroaselor infidelităţi ale actorului.

„Cel mai mic soţ pe care l-am avut a fost cea mai mare greşeală pe care am făcut-o”, avea să spună mai târziu frumoasa Ava. Totuşi, mărturisea ea cu nonşalanţă, îi era recunoscătoare pentru faptul că a învăţat-o să aprecieze sexul.

Conştientă de farmecul său, de efectul pe care îl avea asupra bărbaţilor, Ava Gardner a făcut numeroase „victime” celebre. Frank Sinatra, John Houston, Howard Hughes, Ernest Hemingway, Clark Gable, Robert Taylor sau Robert Mitchum au fost doar câţiva dintre bărbaţii care nu i-au rezistat. Nu era doar frumoasă, ci şi elegantă, graţioasă şi încrezătoare. Oriunde mergea, atrăgea toate privirile, iar postura aceasta îi făcea o deosebită plăcere.

După Roony a urmat magnatul Howard Hughes. „Nu l-am iubit niciodată”, mărturisea ea despre bărbatul care a copleşit-o cu generozitatea lui, dar care a şi abuzat-o fizic în numeroase rânduri.

În 1945, s-a căsătorit cu muzicianul Artie Shaw, care şi-a lăsat soţia pentru a fi împreună. Mariajul lor nu a durat decât un an şi s-a dovedit a fi un dezastru, pentru că Shaw a tratat-o mereu cu superioritate, considerând-o insuficient de inteligentă şi de rafinată pentru nivelul său. Este perioada în care Ava Gardner s-a refugiat în alcool şi a început să facă terapie.

Reputaţia de femeia fatală a atins apogeul când Ava Gardner a început o relaţie cu Frank Sinatra, deşi acesta era căsătorit. El a divorţat şi s-a căsătorit cu frumoasa actriţă, Ava afirmând că Frank Sinatra a fost dragostea vieţii ei. Pasiunea intensă dintre ei, dar şi gelozia care i-a măcinat au răbufnit adesea în certuri şi conflicte, Frank Sinatra având chiar şi câteva tentative de suicid, devastat că actriţa îl va părăsi. Cei doi au pus punct, în cele din urmă, relaţiei, în 1957, după ce ambii parteneri au călcat strâmb. Au rămas, însă, prieteni, pentru tot restul vieţii. De-a lungul carierei sale cinematografice, s-a implicat şi într-o serie de aventuri amoroase cu colegi de platou.

Nefericită în dragoste, dezamăgită de Hollywood, după divorţ, Ava Gardner s-a mutat în Spania, unde l-a cunoscut pe Ernest Hemingway, devenind foarte buni prieteni. În timpul şederii pe meleaguri iberice şi-a continuat viaţa aventuroasă, a avut mai multe legături romantice cu diverşi toreadori.

În 1968, după ce s-a mutat la Londra, s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate. A făcut o histerectormie, de teamă că ar putea face cancer uterin, boală ce i-a fost fatală mamei ei. A fost diagnosticată cu emfizem pulmonar, depresie şi o boală auto-imună, cel mai probabil lupus. Până în 1986 a făcut două accidente vasculare cerebrale, care au imobilizat-o la pat, mai vechiul său prieten, Frank Sinatra, fiind cel care i-a achitat facturile medicale şi întreţinerea. S-a stins în 1990, la 67 de ani, din cauza unei pneumonii.

A fost înhumată în Sunset Memorial Park, alături de fraţii şi părinţii săi, în oraşul natal Smithfield, Carolina de Nord.

1949: S-a născut îndrăgitul actor român Mircea Diaconu

Astăzi, îndrăgitul actor român Mircea Diaconu ar fi împlinit 74 de ani. Din păcate, el a decedat în urmă cu doar câteva zile, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă.

Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai iubiţi actori români. Foto arhivă
Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai iubiţi actori români. Foto arhivă

Născut pe 24 decembrie 1949, în Vlădești, județul Argeș, Mircea Diaconu a absolvit IATC „Ion Luca Caragiale” din București în 1971. În același an, a debutat la Teatrul Bulandra cu piesa „Harfa de iarbă” de Truman Capote, sub îndrumarea marelui regizor Liviu Ciulei, care i-a oferit un loc în echipa Bulandra, unde Diaconu a interpretat roluri memorabile timp de un deceniu.

Profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și director al Teatrului „Nottara” din București, Mircea Diaconu a fost și vicepreședinte al PNL din luna martie a anului 2010 până în martie 2014, europarlamentar independent (2014- 2019), senator (2008-2012) și ministru al Culturii din 7 mai- 19 iunie iunie 2012.

În cinematografie a debutat în anul 1971, cu filmul „Nunta de piatră”, urmat apoi de roluri memorabile în numeroase alte producţii.

Pentru rolul din filmul „Caravana cinematografică” a fost nominalizat în 2011 la Premiile Gopo, la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficțiune.

1964 - Inaugurarea Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti

La 24 decembrie 1964 a fost inaugurat Teatrul „Ion Creangă” din București, cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian.

Inițial, teatrul avea sediul în Piața Lahovari. Decretul de constituire a fost emis pe 4 mai 1965, an în care a fost înființată Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret, din care făcea parte și Teatrul „Ion Creangă”.

1967: S-a născut solista de muzică uşoară Marina Scupra

Solista de muzică ușoară Marina Scupra s-a născut în ajuns de Crăciun, în 1967, în București, şi a debutat la doar 6 ani, în anul 1973, în emisiunea „Prietenii lui Aşchiuţă”.

Între 1980-1983 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din București, la clasa profesoarei Gloria Bordea Mihalache, iar apoi a colaborat cu Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti în revista „Constelaţia Boema”, precum şi la spectacolele artistice ale U.T.C.

Marina Scupra a obţinut trofeul de la Mamaia în anul 1984. Foto arhivă
Marina Scupra a obţinut trofeul de la Mamaia în anul 1984. Foto arhivă

În 1993 s-a angajat la Casa de Cultură a Ministerului de Interne, iar anul următor a jucat în comedia „Concurs de seducţie”, alături de Horia Brenciu şi Tino Furtună, de la trupa Holograf. Apoi a lucrat ca profesoară de canto-muzică ușoară la Şcoala Populară de Artă din Constanţa.

Printre melodiile celebre din repertoriul solistei se numără: „Drumul meu“, „Oameni de zăpadă“, „Tinereţea mea“, „Ce dor mă cheamă“, „Iubirea mea este un adevăr“ și „Ce ai făcut cu viaţa mea“.

Artista a murit la 30 iulie 2017.

1968: Misiunea Apollo 8 a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii

Misiunea Apollo 8, formată din astronauții Frank Borman, James Lovell și William Anders Arthur, a orbitat pentru prima dată în jurul Lunii. William Anders a fotografiat răsăritul Pământului.

1971: S-a născut cântărețul pop portorican Ricky Martin

Laureat al premiilor Grammy și Latin Grammy,  cântărețul latino-pop a devenit cunoscut în anii '80 ca membru al trupei de băieți Menudo, apoi ca artist solo, din 1991.

Cariera lui se întinde de-a lungul a peste trei decenii, timp în care a vândut peste 55 de milioane de albume în întreaga lume.

În 2010, pe site-ul său oficial, Ricky Martin a recunoscut  că este homosexual, iar în 2018 s-a căsătorit în secret că partenerul său, artistul siriano-suedez Jwan Yosef, după o relaţie de trei ani.

1987: Racordarea Gării de Nord la reţeaua metroului

La 24 decembrie 1987 a avut loc racordarea Gării de Nord la rețeaua metroului, prin intrarea în exploatare a traseului Crângaşi-Gara de Nord pe magistrala I.

Realizarea metroului a început în anul 1975, pe fondul necesităților urbanistice, dar și a dorinței lui Nicolae Ceaușescu de a transforma capitala.

1997: A murit actorul japonez Toshiro Mifune

Toshiro Mifune s-a născut pe 1 aprilie 1920 în orașul Tsingtao (Provincia Shantung, China), ulterior a crescut în Dalian (Provincia Liaoning, China), la doar 20 de ani fiind înrolat în armată şi servind în Forţele Aeriene pe toată perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Actorul japonez Toshiro Mifune. Foto IMDb
Actorul japonez Toshiro Mifune. Foto IMDb

Primul său rol i-a fost oferit de regizorul Senkichi Taniguchi, în pelicula „Dincolo de culmile înzăpezite” (1947).

A fost remarcat de regizorul Akira Kurosawa, alături de care a alcătuit cel mai proeminent cuplu actor-regizor din toată istoria cinematografică japoneză. Începând cu „Îngerul beat” (1948), Mifune a jucat în 16 din filmele lui Kurosawa, devenind astfel cel mai cunoscut actor japonez din întreaga lume.

Ziua Naţională a Libiei

La 24 decembrie 1951, Libia și-a proclamat independenţa sub denumirea de Regatul Unit al Libiei, conducătorul regatului fiind Idris I. Data marchează Ziua Naţională a Libiei 

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite