Video 22 februarie: 120 de ani de la nașterea lui Tudor Mușatescu. Comedia sa „Titanic Vals” e una dintre cele mai ecranizate piese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 22 februarie, în 1732, se năștea primul președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington, iar în 1903, poetul, prozatorul şi dramaturgul Tudor Muşatescu. Acum 47 de ani venea pe lume și actrița americană Drew Barrymore. . 

22 februarie 1732 s-a născut George Washington, primul președinte al Statelor Unite ale Americii

George Washington a fost general și om de stat american, militant și factor esențial în obținerea independenței față de Regatul Marii Britanii a unora din coloniile sale din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii, între 1789 și 1797.
A dus o politică internă conservatoare, iar în plan extern a fost un adept al izolaționismului. În  discursului său de adio, din 1797, recomanda SUA să intervină cât mai puțin posibil în afacerile politice ale lumii și, mai ales, să nu se alieze cu nicio națiune europeană în cazul unui conflict pe vechiul continent.

22 februarie 1788 - s-a născut filosoful Arthur Schopenhauer  

Arthur Schopenhauer, filosoful devenit celebru pentru lucrarea sa din 1818, „Lumea ca voință și reprezentare”, a fost printre primii gânditori din filozofia occidentală care a împărtășit și a afirmat aspecte semnificative ale filosofiei asiatice, ca asceza și noțiunea de lume ca aspect. Deși opera sa nu a reușit să obțină o atenție substanțială în timpul vieții sale, Schopenhauer a avut un impact postum în diferite discipline, inclusiv filosofie, literatură și știință.

22 februarie 1814 - s-a născut poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu

Născut la Târgoviște, în anul 1810, poetul Grigore Alexandrescu a rămas încă din copilărie orfan de ambii părinți. A ajuns la București, unde locuia un unchi al său. Înzestrat cu o inteligență aparte și cu o memorie extraordinară, Grigore Alexandrescu a reușit să-l uimească Ion Heliade Rădulescu cu talentul său poetic, acesta din urmă publicându-l în revistele pe care le deținea.

Opera sa, plină de tâlc, i-a adus și neplăceri. Două dintre scrierile sale („Anul 1840” și Lebăda și puii corbului”) l-au trimis în închisoare, A fost întemnițat, timp de trei luni. În ultimii 25 de ani din viață a suferit de alienație mintală. A murit sărac, la București, în anul 1885, iar despre nepăsarea autorităților și semenilor Vasile Alecsandri a scris următoarele: „Moartea bietului Alexandrescu nu m-a mâhnit atât de mult (căci el era mort de mai mulți ani), cât m-a mâhnit nepăsarea generației actuale în privirea lui și uitarea în care căzuse renumele lui, odinioară strălucit.”

Grigore Alexandrescu, portret. FOTO arhivă
Grigore Alexandrescu, portret. FOTO arhivă

22 februarie 1901 - s-a născut Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Pe numele de mirean Ioan Marina, cel care avea să devină al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut Suiești, județul Vâlcea. După mai bine de patru decenii de la moartea sa (6 martie 1977, București), Justinian Marina rămâne un personaj controversat.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Iustinian Marina. FOTO Arhivă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Iustinian Marina. FOTO Arhivă

Supranumit „Patriarhul Roşu“, a fost acuzat că a colaborat cu comuniştii, fiind un apropiat al lui Gheorghiu-Dej, şi că a acceptat desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice. Este însă apreciat pentru că a ajutat monahii prigoniţi şi pentru menţinerea relaţiilor cu instituţiile religioase de peste hotare.

22 februarie 1903 - s-a născut dramaturgul şi romancierul Tudor Muşatescu

Poetul, prozatorul şi dramaturgul român Tudor Muşatescu, a cărui celebritate se datorează în principal comediei sale în trei acte „Titanic Vals“, s-a născut exact acum 120 de ani, la Câmpulung-Muscel.

Tudor Muşatescu. FOTO Muzeul Național de Istorie a României
Tudor Muşatescu. FOTO Muzeul Național de Istorie a României

 Comedie de moravuri, genul în care Muşatescu a excelat, „Titanic Vals" reînvie burghezia românească din epoca interbelică,luându-i în deriziune condiţia şi aşezând-o în situaţii comice care să-i trădeze neajunsurile.  

Piesa a fost ecranizată cu succes în 1964, în regia lui Paul Călinescu, avându‑i în rolurile principale pe Grigore Vasiliu-Birlic, Silvia Fulda, Coca Andronescu, Ion Finteşteanu şi Mihai Fotino.

Prin opera sa, Muşatescu a fost considerat un continuator al comediei caragialiene de moravuri. Multe dintre piesele sale au fost traduse în limbi străine şi au cunoscut succesul şi peste hotare. Scriitorul a murit la 4 noiembrie 1970.

22 februarie 1933 - s-a născut inventatorul, profesorul şi inginerul Justin Capră

Născut la Măgureni, jud. Prahova Virgilius, Justin Capră s-a este omul care a inventat celebrul rucsac zburător, cu patru ani înaintea americanilor. A fost o tehnologie care a uluit o planetă în anii '50. Cu toate acestea, Justin Capră a fost arestat de către comunişti, în România.

Iustin Capra. FOTO Iulia Roşu
Iustin Capra. FOTO Iulia Roşu

Avea 22 de ani când numele său a făcut înconjurul mapamondului. A ajuns în scurt timp duşmanul poporului. Când le-a prezentat celebrul rucsac zburător, comuniștii i-au spus: „Noi avem nevoie de tractoare, tovarăşe!“.

Printre numeroasele sale invenţii se mai numără triciclul electric Oblio şi Troty, cea mai mică maşină din lume - Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut etc. A murit pe 19 ianiarie 2015.

22 februarie 1933 - s-a născut Katharine, ducesă de Kent, membră a familiei regale britanice. 

Ducesa de Kent împlinește 90 de ani. Katharine Lucy Mary, născută Worsley, este soția Prințului Eduard, Duce de Kent, nepot al regelui George al V-lea al Regatului Unit și al reginei Mary de Teck, văr primar al reginei Elisabeta a II-a.

22 februarie - s-a născut actrița actriţa americană Drew Barrymore

Celebra actriță din seria de filme „Îngerii lui Charlie”, s-a născută în Los Angeles și a devenit celebră de mică. Avea doar șapte ani când a interpretat rolul din E.T. Extraterestru.

Drew Barrymore. FOTO: Profimedia
Drew Barrymore. FOTO: Profimedia

Drew Barrymore este un personaj filantrop. Actrița donează bani organizațiilor de ajutorare pentru problemele lumii a treia. În 2008 a donat un milion de dolari programului ONU, World Food.
În urmă cu doi ani, Drew Barrymore a fost surprinsă de paparazzi în picioarele goale prin New York. Vedeta a ieşit pe stradă în pantaloni de trening şi tricou, fără încălţăminte, şi nu părea să simtă disconfort din cauza asfaltului rece, savurând plimbarea în ţinuta sa comodă.

22 februarie 1977 - a murit actorul de teatru şi film Marcel Anghelescu

De-a lungul carierei sale artistice, Actorul Marcel Anghelescu (născut pe 3 noiembrie 1909, la Craiova) a interpretat, cu predilecție roluri comice (Pristanda din „O scrisoare pierdută” de Caragiale, Nebunul din „Regele Lear” de Shakespeare) pe scena Teatrului Național din București, dar românii și-l amintesc mai ales de pe micile ecrane.

22 februarie 1997 - Mihai Leu a obţinut titlul de campion mondial

Celebrul pugilist român Mihai Leu a ales ringul de box de la vârsta de 9 ani, deşi s-a născut într-o familie înstărită din Hunedoara și a devenit primul român care şi-a trecut numele pe lista campionilor mondiali la box profesionist. În 22 februarie 1997, sportivul din Hunedoara a cucerit centura mondială la categoria semi-mijlocie a versiunii World Box Organization (WBO), după ce l-a învins la capătul a 12 reprize pe panamezul Santiago Samaniego. La capătul celor 12 runde epuizante, Mihai Leu a fost declarat învingător la puncte.  

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite