Video 20 februarie - ziua în care, în 1937, debuta Maria Tănase, simbol al cântecului popular românesc

0
Publicat:

La 20 februarie 1924 s-a născut scriitorul Eugen Barbu, iar în 1937 a debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase. În aceeași zi, dar în 1954, s-a născut Grigore Leşe, iar în 1971, Virgil Ianţu.

20 februarie 1878 - Scrisoare adresată de Carol I, ţarului Rusiei  

Domnitorul României, Carol I îl felicita, printr-o scrisoare trimisă în urmă cu exact 145 de ani, pe ţarului Rusiei, Alexandru al II-lea, pentru încheierea păcii, fără a face însă niciun fel de aluzii la prevederile nedrepte ale Tratatului de la San Stefano privitoare la România.

De amintit că declararea Independenţei României în Parlamentul de la Bucureşti a fost urmată de câştigarea ei pe câmpurile de bătălie de la sud de Dunăre, armata română participând la cele mai dure încleştări pe linia de fortificaţii din Bulgaria. Domnitorul Carol I a condus armata română în condiţii dificile care s-au înrăutăţit odată cu venirea unei ierni grele ce a costat multe vieţi. Obţinerea victoriei şi recunoaşterea Independenţei în cadrul negocierilor dintre Marile Puteri au fost pline de capcane şi de dificultăţi cu repercursiuni de lungă durată. România a trebuit să accepte cedarea a trei judeţe din sudul Basarabiei către Rusia, fapt ce a determinat un alt curs al politicii externe la Bucureşti.

Carol I.  FOTO Arhivă
Carol I. FOTO Arhivă

20 februarie 1918 - s-a semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale

Pacea de la Buftea a fost un tratat semnat de România cu Puterile Centrale, în timpul Primului Război Mondial. După lovitura de stat din 7 noiembrie 1917, când bolşevicii, conduşi de Lenin şi cu suportul financiar al Germaniei, au preluat puterea prin înlăturarea guvernului republican democrat al lui Kerenski, Rusia s-a retras din Război.

Lăsat singur, Guvernul român, refugiat la Iasi, este nevoit să încheie tratatul de pace, prin care România a trebuit să retrocedeze Dobrogea de sud, Cadrilaterul, şi să cedeze o parte a Dobrogei de nord Bulgariei. Restul Dobrogei urma să fie controlat şi ocupat de Germania şi Bulgaria, deşi rămânea în proprietatea României.

De asemenea, România a fost nevoită să cedeze Austro-Ungariei controlul asupra trecătorilor Munţilor Carpaţi, iar România a fost obligată să concesioneze Germaniei toate exploatările petroliere pe 90 de ani.

Tot pe 18 februarie 1918 s-a semnat, la Focşani, un protocol de prelungire a armistiţiului cu Puterile Centrale.

20 februarie 1924 - s-a născut scriitorul Eugen Barbu

Fiul scriitorului și jurnalistului Nicolae Crevedia, Eugen Barbu s-a născut pe 20 februarie 1924 în București. Jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist și deputat român, laureat al premiului Herder, director de reviste și membru corespondent al Academiei Române Eugen Barbu rămâne un personaj controversat, datorită legăturilor sale cu regimul comunist, acuzațiilor de plagiat și antisemitism.

Eugen Barbu. FOTO Wikipedia
Eugen Barbu. FOTO Wikipedia

În 1969 a fost ales membru supleant al CC al PCR, iar în anul 1974, după obținerea premiului Herder, l-a desemnat bursier pe Corneliu Vadim Tudor. Un an mai târziu a devenit deputat în Marea Adunare Națională. I-a atacat verbal pe intelectualii care au fugit din România comunistă și pe scriitorii critici față de regimul comunist. A fondat și condus revista Săptămâna și revista România Mare, iar alături de Corneliu Vadim Tudor, a înființat partidul cu doctrină naționalistă România Mare, pe care l-a reprezentat în Parlamentul României în mandatul 1992-1996. 

20 februarie 1927 - s-a născut matematicianul, diplomatul şi eseistul Mircea Maliţa

Mircea Maliţa a fost ministru al Învăţământului între 1970 și 1972, ambasador în Elveţia (1980-1982), apoi în SUA (până în 1985) și Membru titular al Academiei Române (1991). A murit pe 21 mai 2018.

20 februarie 1929 - s-a născut medicul Leonida Gherasim

Cu o activitate medicală de mai bine de o jumătate de veac, prof. dr. Leonida Gherasim a creat o autentică scoală medicală, selectând si promovând valori, fiind un model pentru profesorii și șefii de clinică de la noi din țară. În cele peste 200 de lucrări publicate, prof. Gherasim a adus contribuții esențiale în diverse patologii.

Participarea sa la peste 20 de monografii sau tratate, dintre care unele volume sunt de referință în literatura medicală, ilustrează aportul de mare valoare științifică pe care prof. dr. Leonida Gherasim îl are la progresul medicinei romanești. În 2001, reputatul medic a devenit membru de onoare al Academiei Române.

20 februarie 1937 - a debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase

 Maria Tănase, interpreta care a devenit un simbol al cântecului popular românesc s-a născut la 25 septembrie 1913, în Bucureşti, în mahalaua Cărămidarilor (dintr-o mamă sibiancă şi un tată oltean). Artista a debutat pe scenă de la o vârstă fragedă. La 14 ani deja cânta prin cârciumile bucureştene, iar la 16 ani (după ce a concurat la Miss România) a cunoscut prima iubire: un doctor cu 20 de ani mai mare decât ea, de care se desparte după un avort care i-a răpit pentru totdeauna dreptul de a fi mamă.

Deşi a trăit numai 49 de ani (a murit pe 22 iunie 1963, cu câteva luni înainte de a împlini 50 de ani), Maria Tănase a avut parte de o viaţă  spectaculoasă. A cântat pe scene mari, a fost prietenă cu artişti de talie mondială și a lăsat în urmă un tezaur folcloric greu de egalat.

20 februarie - decretarea Constituţiei care legifera instaurarea dictaturii personale a regelui Carol al II-lea

Personaj controversat, Regele Carol al II-lea, a condus între 1930-1940 Regatul României Mari, înconjurat de o camarilă păguboasă pentru țară.

La începutul anului 1938, România, când trăia mari frământări politice interne, Regele Carol al II-lea a simțit nevoia să facă o schimbare majoră, cauzată şi de demisia neaşteptată a prim-ministrului Octavian Goga, care nu a rezistat în fruntea Guvernului decât ceva mai mult de o lună. Pe 11 februarie 1938, Regele Carol al II-lea şi-a constituit propriul guvern, avându-l alături pe primul patriarh al României, Miron Cristea.

Carol al II-lea. FOTO Profimedia
Carol al II-lea. FOTO Profimedia

A semnat apoi decretul de promulgare a noii Constituţii care legifera sfârşitul regimului parlamentar în România şi instaurarea dictaturii.

Decretată pe 20 februarie 1938,  noua Constituţie a fost promulgată la 27 februarie 1938. 

Prin această mișcare, toate puterile erau concentrate în mâna Regelui, ceea ce i-a permis să instaureze un regim autoritar. Potrivit istoricilor, a fost perioada când s-a manifestat cu preponderență cultul personalităţii, lucru care nu era caracteristic până atunci.

20 februarie 1954 - s-a născut Grigore Leşe

Solist de muzică populară, rapsod al Ţării Lăpuşului, Grigore Leşe nu este doar rapsodul care a lansat cântecul despre Bucovina. Grigore Leșe este și profesor universitar, realizator de emisiuni TV, etnomuzicolog, autor de cărţi despre folclor.

Mulţi oameni se întreabă dacă valorile trecutului vor rezista în avatarurile mileniului trei. Astăzi, prezentul este hodorogit (...) Prezentul are taine noi, este un urcuş, ne dă putere. Nu-l putem lăsa în singurătate. El se va lumina prin înfăptuirea, puterea, forţa şi tăria lui, ne va proteja de reacţiile trecutului datorită ritmicităţii sale. Nu-i grija mea ce se va întâmpla cu trecutul. Eu trebuie să trăiesc prezentul, horind“, declara rapsodul la una dintre lansările sale de carte.

20 februarie 1971 - s-a născut Virgil Ianţu   

Pe numele real Virgil Gătăianțu, apreciatul cântăreţ şi prezentator de emisiuni TV s-a născut pe 20 februarie 1971, în Timișoara. 
„Vrei să fii miliardar?”, „Copiii spun lucruri trăsnite” și „Te crezi mai deștept?”, emisiuni prezentate de Virgil Ianțu, sunt printre cele mai populare producții TV românești. 

Iubesc la România liniştea. Dacă ne uităm la celelalte ţări, o să vedem că nu e pacea şi siguranţa de la noi, şi aici mă refer conflictele existente la nivel internaţional şi la teama de terorism. Pe de altă parte, am avut o mare dezamagire atunci când am observat că cei care ar fi trebuit să se activeze pentru a schimba ceva nu au făcut-o, preferând să stea acasă”, spunea Virgil Ianțu într-un interviu, în 2018.

20 februarie 1993 - a murit omul de afaceri Ferruccio Lamborghini, fondatorul Automobili Lamborghini

Industriașul Ferruccio Lamborghini, născut pe 28 aprilie 1916, într-o familie de viticultori din Renazzo Italia – a creat, în 1963, Automobili Lamborghini, producând mașini sport de ultimă generație la Sant'Agata Bolognese.

Anterior, fondase Lamborghini Trattori, care a devenit rapid un important producător de mașini și echipamente pentru agricultură, iar 1959, deschisese o fabrică de arzătoare de hidrocarburi,. 

20 februarie 2010 - Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, distins cu „Ursul de Argint”

Lungmetrajul „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Şerban, a primit „Marele Premiu al Juriului”, după ce a obţinut şi distincţia „Alfred Bauer”, oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la gala Festivalului de Film de la Berlin. Premiul le-a fost înmânat de actriţa Renee Zellweger.

20 februarie - Ziua mondială a justiţiei sociale (ONU)

Ziua mondială a justiției sociale este marcată, anual, la data de 20 februarie. Scopul principal al celebrării este acela de a promova egalitatea între oameni,

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite