11 februarie, ziua în care Alexandru Ioan Cuza a fost obligat de „Monstruoasa coaliție” să abdice

0
Publicat:

Alexandru Ioan Cuza a fost forțat să abdice în noaptea de 11 februarie 1866, în urma unei conspirații organizate de „Monstruoasa coaliție” formată din conservatori și liberali radicali.

Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice la 11 februarie 1866 FOTO Arhivă
Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice la 11 februarie 1866 FOTO Arhivă

1866: Abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite, a fost forțat să abdice în urma unei conspirații organizate de „Monstruoasa coaliție”, o alianță între conservatori și liberali radicali nemulțumiți de reformele sale. În noaptea de 10 spre 11 februarie 1866, Cuza a fost obligat să semneze actul de abdicare și a fost escortat în exil.

După abdicarea sa, puterea a fost preluată de o locotenență domnească formată din Lascăr Catargiu, generalul Nicolae Golescu și colonelul Nicolae Haralambie, care au pregătit aducerea pe tron a unui prinț străin. Alegerea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca domn al României în 1866 a marcat începutul unei noi etape în dezvoltarea statului român.

1886: A murit Maria Burada, prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru

Maria Burada a fost prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru, contribuind semnificativ la dezvoltarea dramaturgiei românești. Născută în 1812, ea a tradus numeroase lucrări din limba franceză și germană, facilitând accesul publicului românesc la opere teatrale europene.

Deși activitatea sa nu a fost la fel de vizibilă ca a altor intelectuali ai epocii, Maria Burada a avut un rol important în promovarea culturii scrise și a teatrului în Moldova. Prin munca sa, a deschis calea pentru viitoarele generații de femei implicate în literatură și traduceri.

1942: Întâlnirea lui Antonescu cu Hitler

Pe fondul participării României la Al Doilea Război Mondial alături de Germania nazistă, mareșalul Ion Antonescu s-a întâlnit cu Adolf Hitler la Cartierul General din Prusia Orientală. Hitler i-a oferit asigurări că Ungaria și Bulgaria nu vor primi permisiunea de a ataca România, calmând temerile privind integritatea teritorială a țării.

În schimb, Antonescu a fost presat să intensifice sprijinul României pentru efortul de război pe frontul de Est, în special prin suplimentarea trupelor și resurselor trimise pe frontul sovietic. Această colaborare strânsă cu Germania a condus la implicarea tot mai profundă a României în conflict, culminând cu pierderi majore, în special la Stalingrad.

1969: S-a născut Jennifer Aniston

Jennifer Aniston este o actriță americană cunoscută la nivel global, devenind celebră prin rolul lui Rachel Green în sitcomul Friends (1994–2004). Serialul i-a adus un premiu Emmy și un Glob de Aur, consolidându-i statutul de star la Hollywood. Succesul din televiziune i-a deschis ușa către o carieră de succes și în cinematografie.

A jucat în numeroase filme de comedie romantică, precum Marley & Me, Horrible Bosses și The Break-Up, devenind una dintre cele mai bine plătite actrițe de la Hollywood. Pe lângă cariera sa artistică, Aniston este implicată în acțiuni umanitare și susține numeroase cauze sociale, inclusiv drepturile femeilor și cercetarea medicală

1979: Victoria Revoluției Islamice în Iran

Revoluția islamică din Iran a atins apogeul la 11 februarie 1979, când regimul monarhic condus de șahul Mohammad Reza Pahlavi a fost înlăturat, iar puterea a fost preluată de ayatollahul Ruhollah Khomeini. Mișcarea revoluționară a fost alimentată de nemulțumirea față de corupția regimului și influența occidentală asupra Iranului.

Odată cu victoria revoluției, Iranul a fost transformat într-o republică islamică bazată pe legea sharia, cu Khomeini devenind liderul suprem al țării. Această schimbare dramatică a avut implicații majore asupra geopoliticii regionale și a dus la deteriorarea relațiilor Iranului cu Statele Unite și alte puteri occidentale.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite