Tânăr condamnat la 76 de ani de închisoare, în baza declaraţiilor unui martor care s-a dovedit a fi orb

Tânăr condamnat la 76 de ani de închisoare, în baza declaraţiilor unui martor care s-a dovedit a fi orb

FOTO Departamentul de corecţii Illinois

Dexter Saffold a depus mărturie acum cinci ani într-un proces şi a descris haosul pe care l-ar fi văzut la o benzinările din cartierul South Side, din Chicago, în 2011. Declaraţiile sale au condus la condamnarea la 76 de ani de închisoare a unui tânăr, scrie Chicago Sun Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Saffold a declarat în faţa judecătorului Nicholas Ford că a văzut un bărbat împuşcând mortal o persoană şi rănind grav alta. Apoi a arătat înspre presupusul vinovat: Darien Harris, bărbatul din sala de judecată care se afla la masa acuzaţilor.

Nu au existat dovezi fizice care să-l lege pe Harris de împuşcături, dar judecătorul a considerat că mărturia lui Saffold a fost convingătoare. Ford l-a numit un „martor sincer“ şi a spus că a oferit o mărturie „impecabilă“. În mare parte pe baza acestei mărturii, judecătorul l-a găsit vinovat pe Harris şi l-a condamnat la 76 de ani de închisoare pentru crimă.

Însă ceea ce nici judecătorul şi nici cel acuzat nu ştiau la momentul respectiv era că Saffold fusese declarat orb de către medici şi de către guvernul american cu câţiva ani înainte, din cauza unei boli de ochi numite glaucom. 

Harris, în vârstă de 26 de ani, încearcă acum să-i convingă pe judecători să redeschidă procesul şi să-i redea libertatea, pe baza noilor dezvăluiri. 

A ieşit la iveală şi un alt martor, care nu a fost citat să depună mărturie în primul proces şi care susţine că detectivii au făcut presiuni asupra lui să identifice drept făptaş persoana greşită. Autorităţile statului Illinois trebuie să decidă dacă vor rejudeca sau nu acest caz.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: