SUA furnizează Ucrainei 18 bărci de patrulare pentru a-şi proteja căile fluviale vitale

SUA furnizează Ucrainei 18 bărci de patrulare pentru a-şi proteja căile fluviale vitale

Bărci de patrulare clasa Sea Ark Dauntless.FOTO WIKIMEDIA COMMONS/Greg Goebel

SUA furnizează Ucrainei bărci de patrulare pentru a-şi proteja căile fluviale şi coastele ca parte a pachetului de asistenţă militară în valoare de 450 de milioane de dolari aprobat săptămâna trecută, relatează Jerusalem Post.

Ştiri pe aceeaşi temă

SUA vor livra Ucrainei 18 nave de patrulare pentru a o ajuta să-şi apere zonele de coastă şi căile fluviale alături de muniţie pentru artilerie, un număr suplimentar de sisteme de rachete cu mobilitate ridicată (HIMARS) şi obuziere, a anunţat vineri secretarul de stat american Antony Blinken.

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a explicat în cadrul unei informări de presă separate că este vorba de două vase de mici dimensiuni (10 m lungime), şase bărci de patrulare de 12 metri lungime şi 10 bărci de patrulare clasa Sea Ark Dauntless.
 
Aceste bărci de patrulare sunt „extrem de utile”, fiind furnizate pentru a „proteja căile fluviale şi pentru a permite Ucrainei să-şi menţină controlul asupra căilor fluviale”, a spus oficialul american. Acesta a precizat că, deşi pot fi folosite şi pentru protejarea zonelor apropiate de coastă, ucrainenii le-au cerut în special pentru râurile sale.
 
„În ceea ce priveşte apărarea coastei Mării Negre, inclusiv a portului Odesa, aici considerăm că capacităţile de apărare de coastă sunt vitale”, a spus oficialul american precizând că tocmai în aceste scopuri aliaţii SUA au donat sistemul de rachete anti-navă Harpoon. SUA şi-au anunţat intenţia de a dona la rândul lor rachete Harpoon. Ucraina le-a folosit pentru prima dată pentru a lovi remorcherul  „Vasili Beh” al Flotei ruse a Mării Negre.
 
„Accentul, în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, ca ea să se apere, este într-adevăr furnizarea acestor sisteme de apărare de coastă”, a spus oficialul american al apărării. „Cu siguranţă, Ucraina are o oarecare capacitate proprie în această zonă cu racheta Neptun, dar suntem foarte nerăbdători să putem oferi sistemul Harpoon, pe care SUA îl furnizează în cadrul Iniţiativei de Asistenţă de Securitate a Ucrainei”.
 
„Dnipro este o arteră majoră de transport pentru Ucraina, iar barajele sale furnizează electricitate pentru o mare parte din industrie, ca şi pentru infrastructura civilă. Ajunge până în inima Ucrainei...Dacă au de gând să împartă Ucraina în două, râul fiind graniţa, atunci este o opţiune. Întinderile de apă formează de regulă frontiere defensibile”, spunea în martie pentru JP Scott Savitz de la RAND Corporation, un centru de reflecţie american.

De la scufundarea Moskvei cu ajutorul rachetelor Neptun, navele ruseşti nu s-au mai apropiat prea mult de ţărm, continuând însă să menţină o blocadă maritimă împotriva Ucrainei. 
 
„Ruşii continuă blocada asupra Ucrainei şi continuă să împiedice Ucraina să aibă acces atât la Marea Azov - complet blocată acum, obişnuia să fie un canal de comerţ şi industrie dar şi aprovizionare cu alimente - cât şi la Marea Neagră. Aşadar, au acea prezenţă copleşitoare care împiedică Ucraina să transporte cereale în restul lumii”, a spus oficialul american al apărării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările