SUA: Congresul a aprobat bugetul militar pe 2020. Trump, aşteptat să promulge textul

SUA: Congresul a aprobat bugetul militar pe 2020. Trump, aşteptat să promulge textul

Congresul american FOTO Paris Match

Congresul Statelor Unite a adoptat bugetul apărării pentru anul fiscal 2020, textul prevăzând ca ameninţări principale China, Coreea de Nord şi Rusia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor şi Comisia Forţelor Armate din Senat şi-au dat acordul, luni, pentru bugetul apărării Statelor Unite pe anul 2020. Textul, care propune un buget în valoare de 738 de miliarde de dolari, cu 3% mai mare decât precedentul, a fost trimis preşedintelui Donald Trump pentru promulgare.

Acest buget conţine un articol special consacrat principalelor ameninţări: China, Coreea de Nord şi Rusia.

„Strategia apărării naţionale recunoaşte că suntem într-o eră de competiţie majoră pentru putere cu China şi Rusia“, se arată în text.

Ţinând cont de acest context, Pentagonul este responsabilizat cu întocmirea unui raport cu privire la conceptele operaţionale vizând descurajarea celor două ţări.

În ceea ce priveşte Rusia, bugetul propune interzicerea cooperării militare, revizuirea şi extinderea strategiilor de combatere a activităţilor sale maligne şi protejarea securităţii energetice europene prin impunerea de sancţiuni împotriva gazoductelor Nord Stream 2 şi Turkish Stream, aflate în stadiu de dezvoltare. Documentul se opune totodată transferului de avioane F-35 Turciei din cauza achiziţiei de către Ankara a unor sisteme antiaeriene ruseşti S-400.

În ceea ce priveşte Ucraina, textul interzice administraţiei Trump să recunoască absorbţia Crimeei de către Rusia şi propune deblocarea unui ajutor militar în valoare de 300 de milioane de dolari.

Acest ajutor, necesar armatei ucrainene în vederea contracarării agresiunii ruse, a intrat în centrul unui scandal, după ce preşedintele Donald Trump l-ar fi condiţionat de deschiderea unei anchete penale în Ucraina pe numele lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden. Conform sondajelor, Trump şi Biden ar urma să se înfrunte în cursa finală pentru Casa Albă în alegerile de anul viitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: