Raport: Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Trump, a colaborat cu un agent rus înainte de alegerile din 2016. WikiLeaks, într-o situaţie stânjenitoare

Raport: Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Trump, a colaborat cu un agent rus înainte de alegerile din 2016. WikiLeaks, într-o situaţie stânjenitoare

Paul Manafort EPA EFE

Fostul director al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump din 2016 a transmis informaţii confidenţiale unui agent rus, arată un raport al Comisiei pentru Informaţii din Senatul SUA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Paul Manafort, un consultant politic republican în vârstă de 71 de ani, a comunicat direct şi indirect cu Konstantin Kilimnik, membru al unui serviciu secret rus, şi Oleg Deripaşka, un oligarh cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin. Aceste legături au avut loc timp de şase luni înainte de alegerile prezidenţiale americane din 2016, conchide o comisie a Senatului american după trei ani de anchetă asupra amestecului rus în precedenta campanie pentru Casa Albă.

Potrivit comisiei, Manafort transmitea informaţii despre sondaje electorale interne şi detalii despre strategia de campanie a lui Trump exact când serviciul militar rus (GRU) şi hackeri afiliaţi Kremlinului lansau o campanie de dezinformare pe reţelele de socializare pentru a reduce şansele de victorie în cazul candidatei democrate Hillary Clinton.

Faptele lui Manafort „reprezentau o ameninţare gravă de contraspionaj”, explică comisia, alcătuită atât din democraţi, cât şi din republicani.

Raportul a fost publicat cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, în care Donald Trump se va duela cu Joe Biden. 

Serviciile secrete americane avertizează că Rusia caută din nou să perturbe bunul mers al procesului electoral de peste Atlantic.

Paul Manafort, un fost consilier al preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici, ispăşeşte acum o pedeapsă de şapte ani şi jumătate de închisoare pentru diverse fraude.

Pe de altă parte, raportul menţionează că site-ul WikiLeakes a jucat un rol-cheie în tentativele Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale americane din 2016. WikiLeaks ştia că ajuta serviciile secrete ruse publicând e-mailuri aparţinând Partidului Democrat şi lui Hillary Clinton, precizează autorii raportului.

Întrebat despre aceste concluzii în cursul unui eveniment la Yuma, în Arizona, preşedintele american Donald Trump a declarat că nu ştie nimic. „Nu l-am citit”, a declarat el, referindu-se la raport.

Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden a avertizat Rusia să nu se amestece în scrutinul din 3 noiembrie, transmiţându-i că „va plăti” dacă el va câştiga în faţa lui Donald Trump.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările