Pentagonul, îngrijorat de armele hipersonice

Pentagonul, îngrijorat de armele hipersonice

Test cu rachetă efectuat de Coreea de Nord pe 1 aprilie 2016 Foto: EPA

Tehnologia folosită pentru dezvoltarea rachetelor balistice şi de croazieră, care avansează în ţări precum Coreea de Nord, Iran, Rusia şi China, reprezintă o potenţială ameninţare pentru Statele Unite, chiar şi în cazul în care aceste rachete nu ajung să fie dotate cu focoase nucleare. O altă problemă este reprezentată de armele hipersonice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acestea sunt câteva dintre concluziile unui raport elaborat de Pentagon, document ce a fost obţinut de agenţia Bloomberg înainte de a fi dat publicităţii şi care vine în contextul în care preşedintele Donald Trump caută o metodă pentru a opri Coreea de Nord să continue să-şi desfăşoare programul nuclear.
 
„Multe rachete balistice şi de croazieră sunt echipate cu arme de distrugere în masă. Numeroase tipuri de rachete au îmbunătăţiri substanţiale în privinţa preciziei, ceea ce permite utilizarea lor eficientă cu focoase convenţionale“, precizează agenţiile de informaţii în domeniul apărării în acest raport. 
 
Documentul Pentagonului face referire nu numai la proliferarea rachetelor, ci şi la variantele pentru lansarea lor, acestea putând fi plasate pe submarine, vapoare, aeronave, dar şi pe lansatoare mobile. 
 
Însă mai există un punct sensibil: noile tehnologii pe baza cărora Rusia şi China construiesc arme hipersonice. „Sunt vehicule manevrabile care se deplasează cu viteză hipersonică (mai mare de 5 Mach) şi care zboară în majoritatea timpului la altitudini mult mai mici decât o rachetă balistică tipică“, se arată în raport.
 
„Combinaţia dintre viteza mare, manevrabilitate şi altitudinea relativ joasă le transformă într-o provocare pentru sistemele de apărare împotriva rachetelor“, precizează autorii raportului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările