Deşi şi-a petrecut luna de miere în Ungaria, Joe Biden nu-l va menaja pe premierul Viktor Orban

Deşi şi-a petrecut luna de miere în Ungaria, Joe Biden nu-l va menaja pe premierul Viktor Orban

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden şi viitoarea prima doamnă Jill

Pierderea alegerilor prezidenţiale în SUA  de către Donald Trump îl privează pe premierul iliberal de la Budapesta, Viktor Orban, de un aliat important pe scena internaţională. Noul preşedinte i-a criticat în dese rânduri stilul autoritar de conducere. Totuşi, Biden cunoaşte din 1977 Ungaria, unde şi-a petrecut luna de miere după căsătoria cu viitoarea primă doamnă, Jill Biden.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1977, tânărul senator democrat Joe Biden se bucură de luna de miere în Ungaria alături de a doua soţie Jill, la  recomandarea viitorului congresman de California, Tom Lantos, care a organizat sejurul prospeţilor căsătoriţi la a căror nuntă a participat. După ce a întâlnit mai multe figuri ale „socialismului”, la Budapesta, Biden s-a îndreptat spre pitorescul lac Balaton, un loc de vacanţă preferat de „nomenclatura roşie“ în timpul Cortinei de Fier. 
 
„Lantos i-a prezentat Ungaria mai ceva ca un director de agenţie de turism maghiară: Cei mai buni peşti se găsesc aici, Lacul Balaton este cel mai frumos din lume, podurile de peste Dunărea sunt cele mai spectaculoase din univers şi cei mai renumiţi oameni de ştiinţă, actori, matematicieni, compozitori şi poeţi de pe planetă erau toţi maghiari, povestea în 2011 Charles Gati, profesor americano-maghiar la Universitatea Johns Hopkings şi veche cunoştinţă a lui Tom Lantos, în ziarul Népszabadság. Dar relaţia Biden-Orbán va fi mult mai puţin plăcută decât amintirea lunii de miere. 
 
Odată cu revenirea la putere a democraţilor la Washington, opozanţii premierului ungar Viktor Orban speră la o intensificare a presiunilor asupra Budapestei, deja pregătită de o înfruntare la fel ca imediat după 2010, comentează AFP . Prin respingerea refugiaţilor, aversiunea faţă de echilibrul de puteri şi apetenţa pentru „fake news“, stilul controversat de guvernare al prim-ministrului ungar, deja în conflict cu Bruxellesul, îl apropia de preşedintele american republican Donald Trump, perdant în alegerile din noiembrie.
 
Însă acest mod de a conduce l-ar putea aduce în conflict cu preşedintele ales al SUA, democratul Joe Biden, care s-a luptat deja împotriva încălcărilor statului de drept din Ungaria, ţară membră a UE şi NATO, când era vicepreşedinte.
 
Prin urmare, Budapesta se aşteaptă la relaţii dificile şi a atenţionat joi SUA să nu revină la politica de "exportare a democraţiei", prin vocea şefului de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas.
 
Aparent, Ungaria se aşteaptă să fie "pedepsită" pentru sprijinul acordat lui Trump şi se declară "pregătită să se lupte cu administraţia Biden", potrivit politologului Peter Kreko, intervievat de AFP.
 
În timpul campaniei electorale din SUA, candidatul democrat a denunţat mâna întinsă de preşedintele Trump premierului Ungariei, ţară de 9,7 milioane de locuitori, acuzându-l că "se îmbrăţişează cu toţi bandiţii din lume".
 
Liderul populist ungar, din nou la putere din 2010, a întârziat în a-l felicita pe Joe Biden pentru "campania reuşită" şi i-a urat doar sănătate şi succes.
 
În septembrie, Orban afirma că vede în realegerea lui Trump "cea mai bună dintre soluţii pentru Europa Centrală" şi s-a lăudat că a fost surprins de un telefon de la preşedintele american în timp ce făcea treabă în bucătărie.
 
Media ungare apropiate de guvern continuă să relateze despre acuzaţiile de fraudă la alegerile din SUA.
 
Agoston Mraz, de la grupul de reflecţie Nezopont, crede că Budapesta "nu are un plan B", dar că pragmatismul ar trebui să prevaleze în cele din urmă.
 
Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, şi-a exprimat speranţa că Joe Biden "va fi bun pentru Ungaria", în timp ce "Trump era bun pentru Orban".
 
Într-un context de pandemie care va aduce multiple provocări noii administraţii americane, ce va avea de gestionat numeroase dosare, noua strategie a lui Viktor Orban ar putea fi cea de a nu ieşi în evidenţă şi de a sta retras, spune Daniel Hegedus, analist de la German Marshall Fund din SUA. "Dar este adevărat că el nu e neapărat bun la asta", a adăugat analistul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările