Cum îl vede Beijingul pe Biden: un vechi prieten, dar un potenţial inamic şi nucă mai tare pentru China decât Trump, spun analiştii chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a dus relaţiile între China şi SUA la cel mai scăzut nivel, dar Joe Biden s-ar putea dovedi o nucă mai tare şi o provocare mai complexă, potrivit analiştilor chinezi, relatează New York Times.

Biden ar putea fi mai dăunător pentru China decât Trump printr-o strategie mai coerentă de contracarare a agendei sale globale, sunt de părere analiştii chinezi. În viziunea liderilor chinezi, Biden are un potenţial mai mare de restaurare a unor legături puternice cu aliaţii SUA, dar şi de mobilizare a altor naţiuni în vederea unor presiuni mai eficiente asupra Chinei.

„Biden ar face liniile dure mai eficace şi eficiente. Ar putea recurge la tactici mai sofisticate şi coordonate împotriva Chinei”, spune Cheng Xiaohe, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Renmin din Beijing.

Trump care a făcut din linia dură îmoitriva Chinei unul din stâlpii campaniei sale a lansat un război comercial costisitor împotriva Chinei luând ca ţintă industria tehnologică în ascensiune, şi a învinovăţit-o repetat pentru pandemia COVID-19.

Pe altă parte, i-a înstrăinat pe liderii europeni şi asiatici şi s-a arătat dispus să treacă peste propriile îngrijorări de securitate prin acorduri în favoarea companiilor americane aşa cum pare a fi făcut în cazul TikTok, scrie New York Times.

Unele voci mai războinice din China sunt de părere că preşedinţia de tipul America First a lui Trump a adus de fapt mai multe beneficii Chinei prin diminuarea rolului de lider global. Luni de zile a circulat pe reţele sociale un meme care ridiculizează sloganul de campania a lui Trump sugerând că în schimb preşedintele american a reuşit mai cu succes să facă nu America, ci China măreaţă.

Oficialii chinezi nu au comentat public asupra celor doi candidaţi. Cui Tiankai, ambasadorul chinez în SUA, dar şi alţi oficiali au respins acuzaţiile că Beijingul ar căuta în vreun fel sa influenţeze sau să se amestece în alegerile americane.

Aceştia au devenit conştienţi că cel mai probabil China va avea de-a face cu un climat politic mai ostil indiferent de câştigător. Liderii din Beijing au înţeles că republicanii şi democraţii deopotrivă vor acţiona mai puternic pentru a încolţi China, spun analiştii, astfel că vor constitui o provocare la fel de mare pentru ambiţiile economice şi geopolitice ale lui Xi Jinping.

Liderii chinezi îl apreciază pe Biden mai ales prin experienţa cu administraţia Obama, pe fondul unor relaţii şi atunci tensionate sub predecesorul lui Xi, Hu Jintao. Atunci disputele se învârteau în jurul spionajului cibernetic şi militarizarea Mării Chinei de Sud. Preşedintele Obama spera însă la progrese pe alte fronturi, între care problema schimbărilor climatice şi stoparea ambiţiilor nucleare ale Coreii de Nord şi Iranului, În calitate de vicepreşedinte, Biden a primit sarcina să-l cultive relaţia cu Xi, un lider în aşteptare. În cursul unei vizite în China. În 2013, Biden a colaborat cu el pentru reducerea tensiunilor militare şi l-a avertizat în privinţa expulzării jurnaliştilor americani din China. A fost momentul în care Xi l-a numit pe Biden „vechiul meu prieten”.

În calitate de candidat retorica lui Biden s-a schimbat dramatic el promiţând că va fi dur cu China pe linia unei transformări cuprinzătoare în atitudinile bipartizane în ultimiii ani. Săptămâna trecută a numit China un „competitor serios”, şi nu un adversar, un termen folosit cu privire la Rusia. La o dezbaterea democratică din februarie spunea că îl cunoaşte pe Xi pentru că a interacţionat cu el mai mult decât cu oricare alt lider şi că acesta nu are nimic democratic în el, este un infractor.

Oficialii chinezi sunt obişnuiţi cu ocărirea Chinei în sezonul de alegeri din SUA.

„În atmosfera actuală, cel care dovedeşte slăbiciune faţă de China va pierde puncte”, spune Wei Zongyou, profesor la centrul de Studii Americane la Universitatea Fudan.

Totuşi Beijingul se teme că nu e vorba doar de retorică şi că Biden va acţiona mai puternic pentru a penaliza China în privinţa drepturilor omului - şi o va face mai mult decât Trump, deşi administraţia sa a impus recent sancţiuni împotriva unor oficiali şi companii chineze. Biden a denunţat reprimarea uigurilor musulmani ca genocid şi a promis să-l întâlnească pe Dalai Lama, liderul spirituial tibetan aflat în exil.

Experţi din Beijing sunt îngrijoraţi că Biden va impune noi acorduri comerciale pentru a contracara expansiunea economică a Chinei în Asia şi în lume. Totodată, Biden ar putea mobiliza o apărare globală mai puternică cu privire la valorile democratice, izolând sau încolţind mai tare Beijingul.

„Nu-mi fac vreo iluzie că Biden va fi mai bun”, spune Shi Yinhong, profesor de relaţi internaţionale la Universitatea Renmin din Beijing, adăugând că Biden s-ar putea simţi presat să acţioneze mai în forţă faţă de China cu riscul unei confruntări militare, faţă de Trump care s-a arătat potrivnic.

Beijingul îl vede cumva mai favorabil pe Trump prin prisma abordării sale tranzacţionale, în ciuda relaţiilor deteriorate din cauza pandemiei CIVID-19. Totodată, Partidul Comunist Chinez a beneficiat de priveliştea de haos şi diviziune ieşită la iveală sub Trump.

„Din punctul de vedere al partidului, Trump este o publicitate continuă a cât de rea poate fi democraţia”, spune Kevin Rudd, fost premier al Australiei care menţine legături strânse cu oficialii chinezi. Rudd spune că liderii chinezi îl văd pe Trump ca pe o „forţă negativă” în privinţa prezervării alianţelor americane cu Asia şi lumea.

Unii experţi chinezi speră că Biden ar putea urma un model mai tradiţional de diplomaţie prin căutarea unyui teren comun în probleme precum schimbările climatice sau de sănătate publică.

„Dacă Biden preia biroul de la Casa Albă, China şi SUA vor menţine conflictele şi neînţelegerile în anumite chestiuni, dar va exista un element mai puternic de cooperare”, spune Jia Qingguo, profesor şi fost decan al Şcolii de Studii Internaţionale la Universitatea Peking.

Potrivit AFP, în discursul său preînregistrat de la Adunarea ONU, marţi, preşedintele chinez a susţinut că lumea trebuie să se „opunĂ unei politizări şi stigmatizări” privind pandemia COVID-19 îndemnând liderii lumii să îmbrăţişeze „conceptul unei mari familii... şi să evite capcana unei încleştări a civilizaţiilor”.

„China nu are nicio intenţie să intre într-un Război Rece cu o altă naţiune”, a spus el subliniind că Beijingul e angrenat într-o reţea de sisteme internaţionale precum Organizaţia Comerţului Mondial, iar China e un partener dispus la discuţii în disputele diplomatice.

„Insistăm asupra dialogului pentru a depăşi diferenţele de opinie, ca şi pe negocieri în vederea rezolvării disputelor”, a asigurat preşedintele chinez.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite