Atacul terorist din Boston, o recapitulare a dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua organizării maratonului din Boston, o zi neagră pentru americani FOTO Reuters
Ziua organizării maratonului din Boston, o zi neagră pentru americani FOTO Reuters

Explozia a două bombe în Boston s-a soldat cu trei morţi şi cel puţin 110 răniţi, dintre care şase se află în stare gravă. Cel puţin opt răniţi sunt copii.

Potrivit agenţiei Reuters, preşedintele Barack Obama a promis să îi vâneze pe cei responsabili de atac, într-o zi în care mii de spectatori au umplut străzile pentru a vedea cursa renumită la nivel internaţional.

Mulţi alergători se îndreptau către linia de sosire, când fumul a început să se înalţe din spatele spectatorilor, scenă care apare inclusiv în videoclipurile care au surprins imagini de la incident.

Uralele spectatorilor s-au transformat în ţipete de spaimă. „S-a auzit un zgomot asurzitor. Încă nu m-am oprit din tremurat“, a declarat Melissa Stanley, care şi-a privit fiica trecând linia de sosire, cu doar patru minute înainte de explozie.

Ambulanţa, pompierii şi zeci de maşini de poliţie au apărut la faţa locului, iar spectatorii puteau fi văzuţi plângând şi consolându-se unul pe celălalt.

Printre morţi se află inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, potrivit „The Globe“.

„Am văzut oameni care arătau de parcă le-au explodat picioarele. Aveau mult sânge pe picioare. Apoi au fost împinşi în cărucioare“, a povestit Joe Anderson, în vârstă de 33 de ani, un pescar din Pembroke, Massachusetts.

Atacurile au determinat poliţia să se mobilizeze în mai multe oraşe mari din Statele Unite, inclusiv în Washington D.C. şi în New York.

Patru spitale din zona oraşului Boston care au fost contactate de Reuters au raportat un număr total de 67 de răniţi. Ziarul Boston Globe a informat că peste 100 de persoane au fost rănite.

Doi oficiali americani care au refuzat să fie identificaţi au declarat că una sau mai multe bombe au provocat exploziile.

„Au fost dispozitive puternice care au provocat răni serioase“, a declarat şeful poliţiei din Boston, Ed Davis.

La aproximativ o oră după cele două explozii, un incendiu a izbucnit la Biblioteca Prezidenţială John F. Kennedy, situată la aproximativ cinci kilometri de locul deflagraţiilor, dar nimeni nu a fost rănit, potrivit autorităţilor. Încă nu se ştie dacă incendiul a avut legătură cu exploziile sau a fost un accident.

La Washington, Obama le-a spus reporterilor: „Vom descoperi cine a făcut asta, să nu credeţi contrariul“ şi a adăugat că grupurile responsabile vor fi aduse în faţa justiţiei.

Malefic, malefic, malefic“

Participanţi la maraton şi alte persoane au mers la spital pentru a le dona sânge celor răniţi.

„A fost malefic, malefic, malefic“, a declarat Kevin Garboit, în vârstă de 46 de ani, unul dintre cei care s-a oferit să doneze sânge. I s-a spus să revină la spital marţi dimineaţă.

Fără a şti cine a lansat acest atac, Casa Albă a declarat că incidentul este în mod clar unul organizat.

„Orice eveniment în care există multiple dispozitive explozive – aşa cum pare a fi acesta- este în mod clar unul terorist şi va fi tratat ca unul terorist“, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Dintre cei 23.326 de alergători care au început cursa luni, 17.584 au terminat înainte de explozii, potrivit oficialilor.

Canadianul Mike Mitchell, un participant la maraton, a povestit că, în momentul în care a trecut linia de sosire, a văzut „o explozie uriaşă“.

Maratonul din Boston a fost organizat cu ocazia Zilei Patrioţilor. Cursa începe din Hopkinton, Massachusetts şi se termină în Piaţa Copley din Boston. În fiecare an, atrage aproximativ 500.000 de spectatori şi în jur de 20.000 de participanţi.

Potrivit bazei de date a Universităţii din Maryland, în Boston nu a mai fost lansat niciun atac din 1995. Între 1970 şi 1995, oraşul Boston a fost zguduit de 16 atacuri.

Cel mai recent atac a fost uciderea, în 1995, a lui Paul R. McLaughlin, un procuror care a fost executat prin împuşcare în propria maşină. În 1992, preşedintele Universităţii Chukyo, Iwao Matsuda, a fost împuşcat în camera sa de hotel, în timp ce vizita oraşul.

De-a lungul istoriei, oraşul a fost martorul mai multor atacuri lansate de grupări de stânga, naţionalişti de culoare sau activişti.

Autorităţile au declarat că, la ora scrierii acestui articol, există 17 persoane care se luptă pentru viaţa lor. Cel mai tânăr pacient are numai trei ani. 

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite