Administraţia Joe Biden reuneşte familiile migranţilor separate de politica frontalieră a lui Trump

Administraţia Joe Biden reuneşte familiile migranţilor separate de politica frontalieră a lui Trump

Zidul dintre Mexic si SUA. FOTO EPA-EFE

Patru familii de migranţi, separate la graniţa dintre SUA şi Mexic în timpul administraţiei lui Donald Trump, se vor reuni în această săptămână sub îndrumarea noii administraţii de la Washington, conduse de preşedintele Joe Biden. Aceasta a fost una dintre promisiunile făcute de preşedinte în timpul campaniei electorale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele patru familii vor putea intra pe teritoriul SUA printr-o procedură de urgenţă denumită „libertate condiţională umanitară”, a declarat duminică unul dintre reprezentanţii aleşi de Biden pentru grupul de lucru care se ocupă de reunirea familiilor de migranţi, scrie Agerpres, care citează Reuters. „În ceea ce priveşte familiile pe care le vom reuni în această săptămână, copiii sunt în SUA şi părinţii li se vor alătura", a spus reprezentantul. 

Acesta a mai adăugat că Ministerul pentru Securitatea Internă (DHS) are în vedere şi posibilitatea de acordare a unui statut de emigrare pe termen mai lung. 

Lee Gelernt, avocatul American Civil Liberties Union, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului care a urmărit juridic administraţia lui Trump cu privire la politica sa de separare, a declarat că nu ştie exact numărul copiilor separaţi de părinţii lor de politica fostului preşedinte, însă a precizat că numărul lor depăşeşte, cel mai probabil, 1.000. 

Numărul de migranţi care trec graniţa cu SUA a crescut masiv în ultimele luni, aceştia provenind în special din America Centrală. Este un efect al renunţării la măsurile fostei administraţii Trump care, în primăvara anului 2018, adopta o politică de „toleranţă zero” cu privire la urmărirea persoanlor care traversau frontiera fără autorizaţie. Astfel, mai mulţi părinţi au ajuns să fie separaţi de copiii lor, de multe ori, cei dintâi fiind expulzaţi din ţară. Biden a calificat despărţirile familiilor sub administraţia Trump drept "tragedie umană".

Cât despre cele patru familii care vor fi reunite săptămâna aceasta, nu au fost oferite detalii suplimentare, în afară de faptul că una este honduriană, iar o alta, mexicană. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările